Acordarea preavizului in cazul demisiei a dus la mai multe neclaritati odata cu schimbarea prevederilor din Codul muncii. Astfel, ar trebui amintit si faptul ca noile reglementari determina intocmirea de acte aditionale, in unele situatii, de catre angajator, pentru actualizarea prevederilor incluse in contractele de munca. In consecinta, cum se va proceda in ceea ce priveste acordarea preavizului in caz de demisie?
Asa cum prevede art. 969 Cod civil, aplicabil si raporturilor de munca in temeiul art. 278 alin. (1) din Codul muncii republicat, conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante.
Art. 17 alin. (5) din Codul muncii, republicat, prevede astfel ca orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.
Prin urmare, este necesar acordul salariatului pentru modificarea CIM. Nu este necesar acest acord doar in situatia in care legea insasi stabileste modificarea. In privinta termenului de preaviz in cazul demisiei, art. 81 alin. (4) din Codul muncii , republicat, prevede ca termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Per a contrario, termenul de preaviz va putea fi mai mic de 20 de zile lucratoare, respectiv 45 de zile lucratoare, termenele stipulate in cod fiind un maxim admis de lege in privinta perioadei de preaviz in cazul demisiei salariatului. Se considera, asadar, ca existenta in CIM a unui termen de preaviz in cazul demisiei mai mic decat maximele admise de cod conform noilor modificari legislative nu sunt de natura a atrage modificarea duratelor de preaviz. Prin urmare, orice perioada de preaviz negociata cu salariatul si inregistrata in contractul de munca ce este mai mica sau egala cu 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mica sau egala cu 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere respecta rigorile legii, asa incat nu conduce la modificarea contractului individual de munca in acest sens.
In baza principiului prevazut de art. 969 Cod civil, potrivit caruia conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante, partile raportului de munca vor respecta clauzele contractuale asupra carora au convenit la incheierea contractului individual de munca, eventual modificate pe parcursul derularii raportului de munca.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
In cazul in care partile ajung la o intelegere, se va putea fixa o alta perioada de preaviz in limitele impuse de Codul muncii, republicat, fiind intocmit in acest sens un act aditional la CIM. In aceasta situatie, se considera ca respectarea unui termen de preaviz de 20 zile lucratoare, respectiv 45 de zile lucratoare pentru persoanele angajate anterior intrarii in vigoare a noilor modificari ale Codului muncii este posibila prin intocmirea actelor aditionale la CIM de modificare a duratei de preaviz in acest sens, asadar numai prin acordul de vointa intre partile raportului de munca.