Studiu de caz: Acordarea preavizului in cazul demisiei. Prevederile CIM si prevederile Codului muncii

Codul munciipreaviztermenul de preavizdemisie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Acordarea preavizului in cazul demisiei a dus la mai multe neclaritati odata cu schimbarea prevederilor din Codul muncii. Astfel, ar trebui amintit si faptul ca noile reglementari determina intocmirea de acte aditionale, in unele situatii, de catre angajator, pentru actualizarea prevederilor incluse in contractele de munca. In consecinta, cum se va proceda in ceea ce priveste acordarea preavizului in caz de demisie?

Asa cum prevede art. 969 Cod civil, aplicabil si raporturilor de munca in temeiul art. 278 alin. (1) din Codul muncii republicat, conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante.
Art. 17 alin. (5) din Codul muncii, republicat, prevede astfel ca orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.

Prin urmare, este necesar acordul salariatului pentru modificarea CIM. Nu este necesar acest acord doar in situatia in care legea insasi stabileste modificarea. In privinta termenului de preaviz in cazul demisiei, art. 81 alin. (4) din Codul muncii , republicat, prevede ca termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Per a contrario, termenul de preaviz va putea fi mai mic de 20 de zile lucratoare, respectiv 45 de zile lucratoare, termenele stipulate in cod fiind un maxim admis de lege in privinta perioadei de preaviz in cazul demisiei salariatului. Se considera, asadar, ca existenta in CIM a unui termen de preaviz in cazul demisiei mai mic decat maximele admise de cod conform noilor modificari legislative nu sunt de natura a atrage modificarea duratelor de preaviz. Prin urmare, orice perioada de preaviz negociata cu salariatul si inregistrata in contractul de munca ce este mai mica sau egala cu 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mica sau egala cu 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere respecta rigorile legii, asa incat nu conduce la modificarea contractului individual de munca in acest sens.

In baza principiului prevazut de art. 969 Cod civil, potrivit caruia conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante, partile raportului de munca vor respecta clauzele contractuale asupra carora au convenit la incheierea contractului individual de munca, eventual modificate pe parcursul derularii raportului de munca.

In cazul in care partile ajung la o intelegere, se va putea fixa o alta perioada de preaviz in limitele impuse de Codul muncii, republicat, fiind intocmit in acest sens un act aditional la CIM. In aceasta situatie, se considera ca respectarea unui termen de preaviz de 20 zile lucratoare, respectiv 45 de zile lucratoare pentru persoanele angajate anterior intrarii in vigoare a noilor modificari ale Codului muncii este posibila prin intocmirea actelor aditionale la CIM de modificare a duratei de preaviz in acest sens, asadar numai prin acordul de vointa intre partile raportului de munca.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciipreaviztermenul de preavizdemisie

Data aparitiei: 29 Iulie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: Acordarea preavizului in cazul demisiei. Prevederile CIM si prevederile Codului muncii Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]