Concediu paternal. Suspendarea preavizului in caz de demisie

21 Decembrie 2011
21 Decembrie 2011
Codul munciiconcediu paternalpuericulturapreavizdemisie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Intrebare:

In cazul in care un angajat si-a depus demisia, iar in perioada demisiei angajatul doreste sa intre in concediu parental, acesta avand efectuat cursul de puericultura, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator pe perioada concediului de puericultura?

Raspuns:

Potrivit art. 51 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, republicat, contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului in situatia concediului paternal. Tatal copilului nou-nascut, care participa efectiv la ingrijirea acestuia, are dreptul la un concediu paternal platit de 15 zile lucratoare, prin majorarea duratei concediului paternal de 5 zile lucratoare cu inca 10 zile lucratoare, daca a obtinut atestatul de absolvire a unui curs de puericultura, in conformitate cu art. 6 alin. (1) din
Normele metodologice de aplicare a Legii concediului paternal nr. 210/1999 aprobate prin HG 244/2000. Dreptul la majorarea duratei concediului paternal se acorda numai o singura data, indiferent de numarul copiilor titularului.

Prin urmare, durata concediului paternal pentru tatal copilului care a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura este de 15 zile lucratoare. Art. 81 alin. (6) din Codul muncii, republicat, prevede ca in situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.

De asemenea, art. 49 alin. (5) din Codul muncii, republicat, stabileste ca de fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza, iar alin. (6) din acelasi articol prevede ca in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
Asadar, situatiile de incetare de drept a contractului individual de munca prevaleaza fata de situatiile de suspendare a CIM, iar incetarea CIM prin demisie nu reprezinta o incetare de drept.

In concluzie, in situatia in care in perioada de preaviz la demisie contractul individual de munca este suspendat in baza art. 51 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, republicat, pentru concediu paternal, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]