Nu uitati: preavizul pentru angajatii de dinainte de 1 mai ramane cel stabilit in Contractul Individual de Munca

20 Mai 2011
20 Mai 2011
CIMtermen de preavizcodul muncii 2011
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In urma aparitiei Codului Muncii 2011 se nasc, asa cum este si firesc, diverse spete. Una dintre ele, destul de prezenta, este cea a angajatului venit in companie inaintea noilor reglementari, sa spunem in 2003 sau 2007, care demisioneaza acum.
 
Apare intrebarea: termenul de preaviz este de 20 de zile lucratoare, pentru o functie de executie?
 
Raspunsul este urmatorul:
 
Asa cum stiti, potrivit art. 81 alin. (4) din Codul muncii – Legea 53/2003 , republicata in Monitorul Oficial nr. 345 din 18 mai 2011, in cazul demisiei, termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
 
Prin urmare, pentru salariatul angajat 2003 termenul de preaviz, in cazul demisiei, este cel negociat prin contractul individual de munca si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie.
 
Per a contrario, termenul de preaviz va putea fi mai mic de 20 de zile lucratoare, acest termen fiind deci un maxim admis de lege in privinta perioadei de preaviz in cazul demisiei salariatului.
 
Astfel, salariatul care are in CIM preaviz de 15 zile lucratoare va ramane cu el asa cum a fost stabilit initial.
 
Din aceasta perspectiva prevederea in CIM a unui termen de preaviz in cazul demisiei de 15 zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie si 30 de zile pentru salariatii cu functie de conducere, termene stabilite anterior datei intrarii in vigoare a Legii 40/2011, nu sunt de natura a atrage in mod necesar modificarea prin act aditional a acestor durate.
 
NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: au aparut mai multe acte normative care vizeaza RI


Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada! Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Protejati-va! Va oferim informatii complete in lucrarea:
Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz!

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]