Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
Numai atunci cand compensarea cu ore libere platite nu este posibila in acest termen, in luna urmatoare, salariatul va primi spor la salariu pentru durata orelor suplimentare.
Daca avem CIM cu durata normala a muncii de L-V: 09:00 - 17.30, cu 30 de minute de pauza de masa, tot ce trece peste acest interval devine munca suplimentara.
Dar daca ne chemam salariatii la serviciu in zilele de sambata si duminica, acolo discutam despre munca in zi de repaus saptamanal, caz in care recompensarea difera.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
40 Modele de Regulament Intern
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Salariatul va primi spor la salariu (negociat) si obligatoriu de ore libere.
Asadar, daca am chemat salariatul la serviciu intr-o sambata, ii vom da liber duminica si luni, 48 de ore consecutive, precum si spor la salariu.
Munca prestata in zilele de repaus saptamanal se compenseaza cu timp liber corespunzator, acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern, salariatii beneficiind, in aceasta situatie, de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Schematic, salariatul care lucreaza in zi de repaus saptamanal beneficiaza de urmatoarele drepturi:
1. sporul pentru munca prestata in zi de repaus saptamanal;
2. ziua de repaus saptamanal in natura.
Salariatul care presteaza ore suplimentare beneficiaza de urmatoarele drepturi:
Ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea orelor suplimentare. Daca nu este posibil, se va acorda spor la salariu insa nu mai putin de 75% din salariul de baza.
Salariatul care presteaza munca in zi de sarbatoare legala beneficiaza de urmatoarele drepturi:
Timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. Daca nu este posibil, i se va acorda un spor la salariu de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.