Codul Muncii prevede faptul ca zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt urmatoarele:
- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 1 decembrie;
- 30 noiembrie – Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
- prima si a doua zi de Craciun;
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
Conform specialistilor, angajatii catolici vor avea liber si pe data de 28 martie, dar si pe data de 1 mai, cand serbam Pastele Ortodox.
Concret, in data de 28 martie, angajatii catolici vor fi pontati cu zi libera platita.
Zile libere 2016
- 1 si 2 ianuarie (vineri si sambata);
- prima si a doua zi de Pasti - 1 si 2 mai (duminica si luni)
- 1 mai (duminica);
- prima si a doua zi de Rusalii - 19 si 20 iunie (duminica si luni);
- Adormirea Maicii Domnului - 15 august (luni);
- 30 noiembrie, Sfantul Apostol Andrei cel intai Chemat, Ocrotitorul Romaniei (miercuri) ;
- 1 decembrie (joi);
- prima si a doua zi de Craciun -25 si 26 decembrie (duminica si luni);
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
Mare atentie la prioritatea acordarii timpului liber corespunzator pentru munca prestata in zi libera. Daca nu se poate acorda timp liber corespunzator, din motive justificate, atunci se va acorda spor de minim 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate.
Amenzile sunt de 5.000 - 10.000 de lei pentru angajatorii care nu respecta aceste prevederi impuse de legiuitor.
Munca prestata in zilele de sarbatoare legala se compenseaza in conditiile art. 142 din Codul muncii. Salariatili care lucreaza in zilele de sarbatoare legala li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Daca salariatului care a lucrat intr-o zi de sarbatoare legala nu i s-a acordat, din motive justificate, timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile, i se va acorda un spor la salariu de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Daca ziua de sarbatoare legala este intr-o zi de repaus saptamanal, sporul la salariul de baza va fi de 200%. Sporurile nu se exclud, ci se cumuleaza, desigur.