Editorial, Marti 4 aprilie 2008 - cons. jur. Marcel Vasile
Am reusit sa ajung la birou astazi mai repede decat ma asteptam, desi cladirea de birouri este situata la 500 m de Palatul Parlamentului. Sunt foarte multe forte de ordine, este adevarat, dar politistii au un comportament cat se poate de civilizat. Mi-as dori sa intalnesc mai des astfel de politisti: amabili si politicosi, dar fermi. Este pentru prima data cand am simtit ca ei sunt in slujba cetateanului, adica a ta sa a mea. Sunt convins ca lucrurile se vor desfasura normal in continuare si voi putea pleca la terminarea programului fara a fi nevoit sa efectuez ore suplimentare.
Pentru orele suplimentare si pentru orele lucrate in zilele libere si in zilele de sarbatori legale ce nu au fost compensate corespunzator cu ore libere platite se acorda un spor de 100% din salariul de baza.
Portal Codul Muncii
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Codul muncii prevede ca munca suplimentara se compenseaza cu ore libere platite in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acestora. Asadar, acest spor se acorda numai in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul legal de 30 de zile. Cuantumul acestui spor este de 100% din salariul de baza. Se aplica prevederea mai favorabila pentru salariaţi din contractul colectiv de munca unic la nivel naţional pe anii 2007-2010, in defavoarea celei din Codul muncii care prevede un spor de 75% din salariul de baza.
Atentie! Tinerii in varsta de pana la 18 ani nu pot presta munca suplimentara.