Un raport al Comisiei Europene privind situatia cadrelor didactice si a directorilor unitatilor de invatamant in 32 de tari arata faptul ca programele de integrare, menite sa ofere sprijin personalizat si consiliere pentru profesorii incepatori sunt obligatorii in 15 state membre ale UE (Austria, Cipru, Estonia, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia, Suedia si Marea Britanie), precum si in Croatia si Turcia.
Acestea urmaresc sa-i ajute pe noii veniti sa se adapteze la profesie si sa reduca probabilitatea ca profesorii sa-si paraseasca prematur profesia.
Majoritatea tarilor UE au definit competentele de care trebuie sa dispuna profesorii pentru a obtine un loc de munca si a progresa in cadrul profesiei; acestea includ cunostinte pedagogice, munca in echipa, competentele interpersonale si competentele profesionale. Aceste "cadre de competenta" reprezinta baza pentru formarea initiala a cadrelor didactice in toate tarile si regiunile, exceptand 8 dintre ele (Belgia - comunitatea vorbitoare de limba germana, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Finlanda, Islanda, Liechtenstein si Slovacia).
Majoritatea celor 5 milioane de profesori din Europa sunt obligati prin contract sa presteze cel putin 35-40 de ore pe saptamana, care includ timpul de predare, disponibilitatea in incinta scolii si timpul pentru pregatire si notare. Numarul de ore in care trebuie sa fie implicati in mod activ in procesul de predare variaza foarte mult: numarul este in general mai mare in educatia prescolara si scade la niveluri de invatamant mai inalte. Numarul mediu de ore de predare in invatamantul primar si secundar este de 20.
In intreaga Europa, majoritatea profesorilor sunt in varsta de peste 40 de ani. Aproape jumatate dintre profesori sunt in varsta de peste 50 de ani in Bulgaria, Republica Ceha, Germania, Estonia, Italia, Olanda, Austria, Norvegia si Islanda. Procentul de profesori cu varste sub 30 de ani este deosebit de scazut in Germania, Italia si Suedia.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
In majoritatea statelor membre ale UE, salariile de baza minime ale profesorilor sunt mai scazute decat PIB-ul pe cap de locuitor pentru profesorii care lucreaza in invatamantul obligatoriu (invatamantul primar si invatamantul secundar inferior). indemnizatiile, care pot constitui o diferenta considerabila in venitul net al unui profesor, sunt, de obicei, acordate pentru ore suplimentare sau responsabilitati suplimentare. Doar jumatate dintre tarile care au facut obiectul studiului acorda indemnizatii profesorilor pe baza performantei de predare sau a rezultatelor pozitive ale studentilor.
Sursa: costelgilca.ro