Noi programe de integrare lansate de UE

Evaluareprograme formareintegrare profesionalacadre didacticeprofesori incepatori
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Un raport al Comisiei Europene privind situatia cadrelor didactice si a directorilor unitatilor de invatamant in 32 de tari arata faptul ca programele de integrare, menite sa ofere sprijin personalizat si consiliere pentru profesorii incepatori sunt obligatorii in 15 state membre ale UE (Austria, Cipru, Estonia, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia, Suedia si Marea Britanie), precum si in Croatia si Turcia.

Acestea urmaresc sa-i ajute pe noii veniti sa se adapteze la profesie si sa reduca probabilitatea ca profesorii sa-si paraseasca prematur profesia.

Majoritatea tarilor UE au definit competentele de care trebuie sa dispuna profesorii pentru a obtine un loc de munca si a progresa in cadrul profesiei; acestea includ cunostinte pedagogice, munca in echipa, competentele interpersonale si competentele profesionale. Aceste "cadre de competenta" reprezinta baza pentru formarea initiala a cadrelor didactice in toate tarile si regiunile, exceptand 8 dintre ele (Belgia - comunitatea vorbitoare de limba germana, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Finlanda, Islanda, Liechtenstein si Slovacia).

Majoritatea celor 5 milioane de profesori din Europa sunt obligati prin contract sa presteze cel putin 35-40 de ore pe saptamana, care includ timpul de predare, disponibilitatea in incinta scolii si timpul pentru pregatire si notare. Numarul de ore in care trebuie sa fie implicati in mod activ in procesul de predare variaza foarte mult: numarul este in general mai mare in educatia prescolara si scade la niveluri de invatamant mai inalte. Numarul mediu de ore de predare in invatamantul primar si secundar este de 20.

In intreaga Europa, majoritatea profesorilor sunt in varsta de peste 40 de ani. Aproape jumatate dintre profesori sunt in varsta de peste 50 de ani in Bulgaria, Republica Ceha, Germania, Estonia, Italia, Olanda, Austria, Norvegia si Islanda. Procentul de profesori cu varste sub 30 de ani este deosebit de scazut in Germania, Italia si Suedia.

In majoritatea statelor membre ale UE, salariile de baza minime ale profesorilor sunt mai scazute decat PIB-ul pe cap de locuitor pentru profesorii care lucreaza in invatamantul obligatoriu (invatamantul primar si invatamantul secundar inferior). indemnizatiile, care pot constitui o diferenta considerabila in venitul net al unui profesor, sunt, de obicei, acordate pentru ore suplimentare sau responsabilitati suplimentare. Doar jumatate dintre tarile care au facut obiectul studiului acorda indemnizatii profesorilor pe baza performantei de predare sau a rezultatelor pozitive ale studentilor.

Sursa: costelgilca.ro

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Evaluareprograme formareintegrare profesionalacadre didacticeprofesori incepatori

Data aparitiei: 25 Aprilie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Noi programe de integrare lansate de UE Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


ARTICOLE SIMILARE

Noi programe de integrare lansate de UE

Mai multe articole despre profesori incepatori
Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]