Luna mai debuteaza cu o serie de
zile libere legale, asa ca angajatii romani se pregatesc de un concediu prelungit, chiar de Paste. Desigur, ca de fiecare data va fi nevoie ca salariatii sa apeleze la cateva zile de concediu de odihna pentru a avea o minivacanta neintrerupta.
Concret, va fi liber de 1 mai (marti, Ziua Muncii) si pe 3 mai (Vinerea Mare), urmate de cele doua zile de Paste (5 mai si 6 mai). Bugetarii vor beneficia de zi libera si in data de 2 mai (miercuri), dar pe care o vor recupera ulterior.
Probleme cu concediile?
Alege GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aici aflati raspunsul dorit, detalii AICI >>>
Angajatii de la privat vor fi nevoiti sa isi ia o zi de concediu pentru a nu lucra in aceasta zi, iar majoritatea au ales sa isi ia liber si in datele de 29 si 30 aprilie, pentru a beneficia de un concediu prelungit, pana in data de 7 mai.
Munca in zilele de sarbatori legale
Va reamintim ca munca in zilele de sarbatori legale este reglementata la art. 139-143 din Codul muncii.
- 1 si 2 ianuarie;
- 6 ianuarie - Botezul Domnului - Boboteaza;
- 7 ianuarie - Soborul Sfantului Proroc Ioan Botezatorul;
- 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Romane;
- Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- 1 iunie;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei, cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
Prevederile art. 139 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii (art. 141 din Codul muncii).
Conform art. 142 alin. (1) din Codul muncii, salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
In cazul in care din motive justificate nu se poate acorda timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile, munca suplimentara se compenseaza cu un spor de 100% din salariu de baza conform celor prevazute la art. 142 din Codul muncii.
Munca in zi de sarbatoare legala - ce risca angajatorii care NU respecta legea?
Ori daca se acorda timp liber corespunzator pentru munca in zi de sarbatoare legala, adica o alta zi libera nu se mai acorda sporul de 100%.
In ceea ce priveste sanctionarea angajatorului conform art. 260 alin. (1) lit. g) – j) din Codul muncii, urmatoarele fapte constituie contraventii, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate, potrivit legii, infractiuni:
g) incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 139 si 142, cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei;
h) incalcarea obligatiei prevazute la art. 140, cu amenda de la 5.000 lei la 20.000 lei;
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei pentru fiecare persoana identificata ca prestand munca suplimentara.
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.
In concluzie, munca prestata in zile de sarbatoare legala nu este munca suplimentara.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de odihna se acorda pe zile nu pe oreIntrebare: In cazul in care un salariat solicita concediu de odihna pentru o jumatate de zi, exista posibilitatea ca angajatorul sa aprobe acest tip de cerere? Cum ar trebui gestionata aceasta jumatate de zi de concediu din perspectiva calculului salarial, a inregistrarii in statul de plata si a reflectarii in pontaj?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Tanar vs copil cu varsta cuprinsa intre 15 si 18 ani. Munca de noapteIntrebare: Va rugam sa ne ajutati cu lamuriri privitoare la conditiile in care pot angajatii minori sa lucreze in intervalul orar 20.00-22.00. Altfel spus, in ce conditii un minor cu varsta cuprinsa intre 15-18 ani este definit ca tanar sau copil in sensul HG 600/2007, art 3. Referiri la scolarizarea obligatorie am gasit in Legea 56/2019: Art. 16. (1) Invatamantul general obligatoriu cuprinde invatamantul primar, invatamantul gimnazial si primii 2 ani ai invatamantului secundar superior. Invatamantul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<