In ce priveste modalitatea de pontare in fisa colectiva de prezenta a sarbatorilor legale, facem urmatoarele precizari:
- in cazul in care se lucreaza in sarbatorile legale , datorita faptului ca nu poate fi intrerupta activitatea din cauza caracterului procesului de productie, trebuie sa acordati timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile, in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere;
" salariatii beneficiaza pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru;
![Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet](https://www.rs.ro/dbimg/product/1381-regulamentul-in.png)
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
![Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau](https://www.rs.ro/dbimg/product/3233-ghidul-angajatu.png)
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
![Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta](https://www.rs.ro/dbimg/product/2012-manual-de-prim-.png)
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
- daca lucreaza este normal sa fie pontat asa cum lucreaza. (sursa: descarca-programe.ro).
Va amintim, totodata, ca in ceea ce priveste pontajul pe suport electronic, potrivit art. 119 din Codul muncii, republicat, angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat si de a supune controlului inspectiei muncii aceasta evidenta ori de cate ori exista o solicitare in acest sens.
Nu exista o alta dispozitie care sa dezvolte prevederea legala privind evidenta muncii salariatilor, prin urmare nu este stabilita legal nici modalitatea de evidenta a orelor de munca prestate de salariati si nici evidenta orelor de munca pe suport material sau electronic.
Asadar, nu exista o obligatie a angajatorului expres prevazuta de legiuitor in sensul intocmirii foii colective de prezenta in forma scrisa, insa o astfel de modalitate de evidenta a orelor prestate de salariat apreciez ca este in masura sa asigure dovada indeplinirii obligatiei prevazute de art. 119 in cazul unui control al inspectiei muncii.
In ceea ce priveste modalitatea de evidenta a orelor de munca prestate de salariati in baza unui pontaj pe suport electronic care se realizeaza prin folosirea cardurilor de acces, este evident caracterul precis al acestor inregistrari si faptul ca aceasta modalitate constituie o dovada de netagaduit a evidentei prezentei salariatilor la locul de munca. Insa salariatii desfasoara activitati nu numai in incinta sediului angajatorului, ci si in afara locului de munca, de exemplu consilierii juridici care apara interesele angajatorului in fata instantelor judecatoresti, salariatii delegati etc., asa incat apreciez ca nu este suficienta evidenta numai prin pontajul salariatilor pe suport electronic pe baza folosirii cardurilor de scanare.