Este posibil ca un angajat sa lucreze doar intr-un anumit interval de timp din luna? Explicatiile specialistilor

Mara Dobrin
Mara Dobrin
21 Iunie 2022
21 Iunie 2022
Mara Dobrin
Mara Dobrin
timpul de muncasarbatoare legala timp de lucru
Este posibil ca un angajat sa lucreze doar intr-un anumit interval de timp din luna? Explicatiile specialistilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Este posibil ca un angajat sa lucreze doar intr-un anumit interval de timp din luna? De exemplu, sa vina in perioada 1-14 ale lunii, iar in perioada 15-24 sa nu vina si sa mai vina intre datele de 25 si 31 ale lunii? Daca se poate, trebuie sa ii modific durata timpului de lucru la timp partial?
 
Cum se face pontajul unui angajat cu munca la domiciliu? Cine ii face pontajul, avand in vedere ca nu este verificat zilnic daca lucreaza intr-adevar, ci i se cer anumite rezultate?
 
Raspunsurile tuturor intrebarilor de mai sus, precum si multe altele, le puteti regasi, explicate de catre experti, le gasiti in Ghidul practic Totul despre timpul de munca >>> 
 
Rezolva impecabil aspecte sensibile pe care ITM-ul le verifica INTOTDEAUNA cand vine in control, detalii aici >>> 
 
 
Legislatia din Romania cuprinde nu mai putin de 27 de acte normative care reglementeaza timpul de munca! 
 
Pe lista se afla, desigur, Codul muncii, dar si H.G.-uri si O.G.-uri specifice, referitoare de exemplu la protectia maternitatii, la activitatea zilierilor, la salariatii care lucreaza in conditii deosebite sau la masurile ce trebuie aplicate in perioadele cu temperaturi extreme.
 
Evident, vorbim aici despre un volum imens de prevederi legislative, fapt care atrage dupa sine o multitudine de nedumeriri si probleme practice.
 
Ganditi-va doar ca fiecare subiect de genul “ore suplimentare”, “lucru in zi de sarbatoare”, “spor de noapte” sau “pontaj” presupune in realitate un intreg univers de situatii particulare pe care trebuie sa le gestionati corect. Cum va descurcati?
 
Ca intotdeauna, avem o solutie profesionista pentru dvs. - Ghidul practic Totul despre timpul de munca, axat exact pe rezolvarea celor mai frecvente neclaritati intalnite de companii in activitatea lor de zi cu zi. Acest ghid face doua lucruri:
  • explica impecabil cadrul legislativ la zi aplicabil
  • ofera solutii detaliate pentru cca 50 de spete sensibile cu care se confrunta mediul HR, detalii aici >>> 
 
Ce se intampla daca ziua de sambata sau duminica in care chemati un angajat la lucru coincide cu o zi de sarbatoare legala?
 
 
Intrebarea e interesanta deoarece, conform art. 137 din Codul muncii, pentru lucrul in zi de repaus saptamanal trebuie sa acordati ulterior 1 zi libera si un spor la salariu, iar conform art. 142 din Codul muncii, pentru lucrul in zi de sarbatoare legala trebuie sa acordati ulterior 1 zi libera sau, in caz ca nu e posibil, un spor ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza.
 
Asadar, cate zile libere ii acordati salariatului? Si ce sporuri ii platiti? Se ia in considerare doar unul dintre cele doua articole din Codul muncii sau prevederile acestora se cumuleaza? 
 
Raspunsul corect: Prevederile se cumuleaza.
 
Ceea ce inseamna ca salariatul care lucreaza in zi de repaus saptamanal care este si zi de sarbatoare legala beneficiaza:
fie de 2 zile libere (cate una prevazuta de fiecare articol) plus sporul pentru nerespectarea repausului saptamanal in zilele de sambata si duminica;
fie de 1 zi libera (pentru lucrul sambata sau duminica), plus sporul pentru nerespectarea repausului saptamanal in zilele de sambata si duminica, plus sporul de 100% pentru munca in zi de sarbatoare legala, daca nu e posibila acordarea unei zile libere compensatorii. 
 
In lucrarea pe care v-o oferim gasiti zeci de astfel de spete, impreuna cu rezolvarile lor excelent argumentate.
 
Simpla parcurgere a acestor spete este extraordinar de instructiva si va pune la adapost de interpretari gresite ale legislatiei si, implicit, la adapost de amenzi.
 
Ghidul practic Totul despre timpul de munca va ofera informatii complete, detalii aici >>> 
 
 
OFERTA SPECIALA - Achizitionati cu REDUCERE de 50%
 
Pachetul format din 3 lucrari: 
  1. Noul REVISAL - Ghidul Practic pentru HR
  2. Ghid practic Totul despre timpul de munca
  3. Diurna legala in Romania si in strainatate
 
GARANTIE 100% Nu este nicio problema daca va razganditi asupra achizitiei dvs.! Primiti toti banii inapoi!
 
Platiti numai 219 lei + 19% TVA, COMANDA ACUM >>>
 
NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]