Sporul de weekend. Spete utile oricarui manager de resurse umane

spor de weekend RIspor de weekend ccmsporul de weekend
Sporul de weekend. Spete utile oricarui manager de resurse umane
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Sporul de repaus este 1% din salariul realizat in luna respectiva sau 1% din valoarea orelor suplimentare?"
 
Raspunsul specialistilor de la PortalCodulMuncii
 
In ceea ce priveste munca in zilele de repaus saptamanal, art. 137 din Codul muncii, republicat, stabileste urmatoarele reguli:
 
LUCRAREA Timpul de munca si Programul de lucru: 81 de probleme sensibile create de recentele modificari ale Codului Muncii, detalii AICI >>> 
 
– repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica;
– in cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern, situatie in care salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
 
Prin urmare, sporul pentru weekend se acorda astfel cum a fost reglementat prin contractul de munca si prin regulamentul intern.
Daca sporul pentru weekend a fost stabilit prin contractul individual de munca intr-un procent de 1% din salariul de baza si prin act aditional s-a stabilit ca este inclus in salariul de baza (cu conditia ca salariul de baza sa nu fie salariul minim pe economie), acest spor nu se va mai inregistra in registrul de evidenta a salariatilor. Astfel, sporurile incluse in salariul de baza nu se vor inregistra separat in registrul de evidenta a salariatilor intrucat, odata ce au fost incluse, ele fac parte din salariul de baza, salariu ce este inregistrat in registru.
 
Potrivit art. 3 alin. (1) lit. h) din H.G. nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal), registrul se completeaza in ordinea angajarii si cuprinde salariul de baza lunar brut indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca sau, dupa caz, in contractul colectiv de munca. In aceste conditii, angajatorul va completa in registru fiecare modificare intervenita (lunar sau ocazional) asupra cuantumului salariului sau al sporului acordat fiecarui salariat.
 
Orice modificare a elementelor prevazute la art. 3 lit. h) din Hotararea Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor se va inregistra in registru in termenul prevazut la art. 4 alin. (3) din H.G. nr. 905/2017, respectiv in termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii.
 
Avand in vedere ca sporurile se acorda in functie de salariul realizat intr-o luna, acestea se vor inregistra lunar in Registrul general de evidenta a salariatilor (ReviSal).
 
In concluzie, daca sporurile acordate prin contractul individual de munca vor fi incluse in salariul de baza, acestea nu se vor inregistra in ReviSal, dar daca aceste sporuri nu sunt incluse in salariul de baza si variaza de la o luna la alta, acestea se vor inregistra, in fiecare luna, in ReviSal, in cuantum sau procent, astfel cum au fost negociate.

Sporuri la salariu. Elemente de negociere

 
Intrebare: Am o intrebare legata de sporurile legale: de noapte, ore suplimentare, weekend, sarbatori legale. Pentru ca ele nu sunt precizate (ca procent) in contractele individuale de munca si pentru ca nu avem incheiat contract colectiv de munca la nivel de societate, in baza carui act, document stabilim procentul de acordare? (de exemplu pentru orele lucrate in week-end platim 30%).
Se poate face un act aditional la regulamentul intern in care putem preciza aceste procente?
 
Raspuns: In ceea ce priveste sporul de noapte, art. 126 stabileste ca salariatii de noapte beneficiaza:
 
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru. Referitor la sporul pentru munca suplimentara, art. 123 alin. (1) prevede ca in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.Alin. (2) din acelasi articol mentioneaza ca sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
 
In ceea ce priveste sporul pentru repausul saptamanal, art. 137 alin. (3) stabileste ca in situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
 
LUCRAREA Timpul de munca si Programul de lucru: 81 de probleme sensibile create de recentele modificari ale Codului Muncii, detalii AICI >>> 
 
Referitor la sporul pentru sarbatori legale, art. 142 alin. (2) prevede ca in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Dupa cum se observa, cuantumul sporurilor sunt stabilite fie de Codul muncii, fie de contractul colectiv de munca sau de contractul individual de munca.
 
Atat contractul colectiv de munca, cat si contractul individual de munca sunt acte bilaterale, fiecare clauza din cuprinsul acestora constituind obiectul unui acord bilateral intre partile semnatare.
 
Regulamentul intern este un act unilateral al angajatorului, care tot unilateral il poate modifica oricand, cu simpla consultare a salariatilor.
Asadar, observam ca legea nu a atribuit dreptul angajatorului in stabilirea unilaterala a sporurilor salariale prin regulamentul intern, si este firesc sa fie asa avand in vedere ca sporurile sunt parte componenta a salariului angajatului, salariu care reprezinta element de negociere a partilor raportului de munca.

200% spor pentru munca in zi de sarbatoare legala si repaus saptamanal

 
Intrebare: Intr-o unitate se lucreaza si in weekend, salariatii primind un spor de weekend de 100% pentru orele lucrate (8 ore/zi) si 2 zile libere consecutive. In situatia in care 1 Mai a cazut intr-o zi de duminica, salariatilor li se acorda si un spor de 100% din salariul de baza pentru sarbatoarea legala? Cele 2 zile libere consecutive se platesc?
 
Raspuns: Regula in privinta sarbatorilor legale, prevazuta in art. 139 alin. (1) din Codul muncii, republicat, este ca in aceste zile nu se lucreaza.
 
Exceptiile sunt prevazute in articolele urmatoare din Codul muncii, situatii in care salariatilor li se acorda timp liber conform dispozitiilor art. 137 din Codul muncii.
 
Astfel, potrivit art. 140 din Codul muncii, prin hotarare a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie.
Totodata, art. 141 stabileste ca prevederile art. 139 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141, li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile (art. 142 din Codul muncii, republicat).
 
LUCRAREA Timpul de munca si Programul de lucru: 81 de probleme sensibile create de recentele modificari ale Codului Muncii, detalii AICI >>> 
 
Avand in vedere ca ziua de 1 mai a fost intr-o zi de repaus saptamanal, pentru lucrul in zilele de repaus saptamanal se aplica sporul de weekend reglementat la nivel de angajator, respectiv 100%, asa cum ati precizat dvs. mai sus, iar zilele libere vor fi 3, si nu doua. Sunt doua zile de repaus saptamanal + una de sarbatoare legala. Prin urmare, salariatii care au lucrat pe data de 1 Mai, zi de repaus saptamanal si sarbatoare legala, beneficiaza de doua zile libere pentru ziua de 1 Mai + inca o zi libera care este cea de-a doua zi de repaus saptamanal.
 
In ceea ce priveste plata acestor zile, ziua de 1 mai, daca nu se acorda in natura se plateste cu un spor la salariu de 200%.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
spor de weekend RIspor de weekend ccmsporul de weekend

Data aparitiei: 28 August 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Sporul de weekend. Spete utile oricarui manager de resurse umane Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]