Regula in privinta sarbatorilor legale, prevazuta in art. 139 alin. (1) din Codul muncii, republicat, este ca in aceste zile nu se lucreaza.
Exceptiile sunt prevazute in articolele urmatoare din Codul muncii, situatii in care salariatilor li se acorda timp liber conform dispozitiilor art. 137 din Codul muncii.
Astfel, potrivit art. 140 din Codul muncii, prin hotarare a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie.
Totodata, art. 141 stabileste ca prevederile art. 139 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141, li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile (art. 142 din Codul muncii , republicat).
250 Modele Fise de Post
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Avand in vedere ca ziua de 1 mai a fost intr-o zi de repaus saptamanal pentru lucrul in zilele de repaus saptamanal se aplica sporul de week-end reglementat la nivel de angajator, respectiv 100% asa cum ati precizat dvs. mai sus iar zilele libere vor fi 3 si nu doua. Sunt doua zile de repaus saptamanal + una de sarbatoare legala.
Prin urmare salariatii care au lucrat pe data de 1 mai, zi de repaus saptamanal si sarbatoare legala, beneficiaza de doua zile libere pentru ziua de 1 mai + inca o zi libera care este ce-a de-a doua zi de repaus saptamanal.
In ceea ce priveste plata acestor zile, ziua de 1 mai, daca nu se acorda in natura se plateste cu un spor la salariu de 200%.