"In cazul deplasarilor la clienti (in tara sau in Bucuresti), daca aceste deplasari au loc in afara orelor de program, evidentierea orelor suplimentare se poate face si pe baza ordinului de deplasare sau trebuie neaparat sa se intocmeasca cerere prin care i se solicita salariatului efectuarea de ore suplimentare?"
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 120 alin. (2) din Codul muncii, munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident, iar potrivit art. 121 alin. (1), la solicitarea angajatorului, salariatii pot efectua munca suplimentara, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115, dupa caz.
Prin urmare, cel care are initiativa prestarii orelor suplimentare trebuie sa fie angajatorul. Solicitarea angajatorului de a efectua ore suplimentare nu trebuie sa fie expresa. De asemenea, legea nu impune ca solicitarea sa fie efectuata in scris. De exemplu, angajatorul ar putea impune sarcini de serviciu suplimentare fata de cele curente, a caror indeplinire sa reclame prestarea unei munci suplimentare corespunzatoare, fara a face referire la timpul de lucru.
In consecinta, solicitarea angajatorului de a efectua ore suplimentare poate rezulta si din ordinul de deplasare. In practica, acordul angajatorului poate fi dovedit cu orice mijloc de proba admis de lege, cum ar fi, martori, interogatoriu, inscrisuri etc.
Consimtamantul salariatului la efectuarea orelor suplimentare poate fi exprimat in mod expres, dar si in mod tacit.
Daca, de exemplu, fara a consimti expres sa efectueze ore suplimentare, salariatul le efectueaza, se presupune ca a acceptat in mod tacit.
Conform art. 119 din Codul muncii, angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca definit potrivit art. 161 evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.
Angajatorul nu se poate prevala de propria sa nelegalitate, constand in netinerea evidentei orelor de munca, pentru a nu lua in considerare orele suplimentare efectuate de salariati...mai multe studii de caz in lucrarea "Totul despre pontaj si programul de lucru", detalii AICI >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ocupatii si studii. Pregatire profesionalaIntrebare: In cadrul departamentului Intretinere avem urmatoarele pozitii interne: electrician, tehnician electrician, tehnician electronist, mecanic, tehnician mecanic, strungar-frezor, sudor, rectificator. Va rog sa ne ajutati cu calificarile necesare incadrarii persoanelor pe aceste pozitii, cu codurile COR, dar si cu baza legala a calificarilor. In momentul de fata, de exemplu, vrem sa ocupam o pozitie interna de Rectificator, COR Rectificator Universal (cod COR 711412). Avem un candidat care detine...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Calificare pregatire la locul de muncaIntrebare: Dorim sa schimbam functia unor angajati din cadrul firmei pe codul 754301 - Controlor calitate. Momentan sunt mucitori necalificati dar au ca si atributii sa verifice daca piesele produse sunt conforme cu cerintele clientului si respecta anumite standarde. In ce conditii se poate face calificarea acestor persoane. Nu am gasit firme care sa faca cusuri pentru acest cod. Exista un alt cod pe care l-am putea folosi si pentru care se gasesc cusuri? Ne-am gandit si la calificarea la locul de munca....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<