"In cazul in care se lucreaza intr-o zi de sarbatoare legala, in ce conditii se acorda ziua libera platita? De exemplu, daca se lucreaza in ziua de 1 mai si se acorda liber intr-o alta zi, in aceeasi luna, trebuie acordat pentru ziua libera si un spor de 100, sau ziua va fi platita ca zi normala de lucru? In cazul compensarii prin timp liber in aceeasi luna poate fi considerata munca suplimentara?"
Raspunsul specialistilor:
Munca in zi de sarbatoare legala si munca suplimentara sunt reglementate distinct de art. 139 si 120-124 din Codul muncii.
Conform art. 139 alin. (1) din Codul muncii:
GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aici aflati raspunsul dorit, DETALII AICI >>>
Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- 6 ianuarie - Botezul Domnului - Boboteaza;
- 7 ianuarie - Soborul Sfantului Proroc Ioan Botezatorul;
- 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Romane;
- Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- 1 iunie;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei, cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
Art. 141 din Codul muncii stabileste ca prevederile art. 139 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
Din prevederile art. 139 mai sus citat rezulta ca munca poate fi prestata in zi de sarbatoare legala daca activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
In cazul in care nu se acorda zi libera in ziua de sarbatoare legala intrucat activitatea nu a putut fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii, salariatului trebuie sa i se asigure compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile (ore libere platite).
In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile, salariatul beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Prin urmare, indiferent de organizarea timpului de lucru, un salariat beneficiaza pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala daca nu i se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile (ore libere platite), de un spor la salariu, ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
In exemplul dat, daca se lucreaza in ziua de 1 mai si se acorda liber intr-o alta zi, in aceeasi luna, nu se mai plateste sporul de 100% deoarece se acorda ziua libera platita. Se plateste ziua de munca prestata in data de 1 mai si se mai plateste inca odata, pentru faptul ca nu a beneficiat de ziua libera de 1 mai, ziua libera acordata in compensare.
Munca suplimentara este munca prestata in zilele de lucru peste programul normal.
Orele suplimentare efectuate in cursul saptamanii intr-o zi de sarbatoare legala, nu sunt ore suplimentare ci este munca in zi de sarbatoare legala. Sa presupunem ca salariatul a prestat 12 ore intr-o zi de sarbatoare legala.
Munca in ture, in schimburi sau orice alt mod de organizare, nu constituie o exceptie de la prevederile legale stabilite de Codul muncii, cu privire la munca suplimentara, repausul saptamanal, perioada de repaus obligatorie dupa ziua de munca de 12 ore, munca in zilele de sarbatoare legala.
Munca in zi de repaus saptamanal, munca de noapte, munca in zilele de sarbatoare legala si munca suplimentara sunt reglementate distinct.
Ori daca cele 12 ore sunt prestate in zi de sarbatoare legala se aplica regimul muncii in zi de sarbatoare legala si nu cel al muncii suplimentare.
Salariatului i se platesc 12 ore de activitate cu salariul corespunzator la care se adauga un spor de 100% din salariu de baza pentru munca in zi de sarbatoare legala, adica cele 12 ore de activitate in zi de sarbatoare legala se platesc cu 200%.
Astfel, pentru munca in zi de sarbatoare legala se aplica regimul muncii prestate in zi de sarbatoare legala nu si regimul muncii suplimentare. La cele 12 ore se aplica numai sporul de 100% nu si sporul de 75% iar salariatul are dreptul la 24 de ore repaus.
In concluzie, nu exista munca suplimentara in zi de sarbatoare legala ci exista munca in zi de sarbatoare legala.
Un raspuns oferit in mai 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si
resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Scutire impozit pe salariu pentru parintele copilului cu dizabilitatiIntrebare: Societatea noastra are un angajat care are un copil ce detine certificat de incadrare a copilului cu dizabilitati in gradul de handicap grav, cu asistent personal, cod grad handicap 11, data nasterii copilului 16.06.2013. Angajatul care are in intretinere copilul cu handicap, in conditile mai sus mentionate, beneficiaza de scutire integrala a impozitului pe salarii si de alte scutiri - facilitati pe perioada cat va fi salariatul societatii noastre sau pana la implinirea varstei de 7 ani sau 18...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
CIM cu timp partial. Vechime in munca si stagiu de cotizareIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca un contract de munca care are mai putin de 8 ore/zi (ex 4 ore/zi), se considera vechime in munca la fel ca si un contract cu norma intreaga.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<