Munca in zi de sarbatoare legala. Compensare cu timp liber in cadrul lunii

Munca in zi de sarbatoare legalaart 139 codul muncii
Munca in zi de sarbatoare legala. Compensare cu timp liber in cadrul lunii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"In cazul in care se lucreaza intr-o zi de sarbatoare legala, in ce conditii se acorda ziua libera platita? De exemplu, daca se lucreaza in ziua de 1 mai si se acorda liber intr-o alta zi, in aceeasi luna, trebuie acordat pentru ziua libera si un spor de 100, sau ziua va fi platita ca zi normala de lucru? In cazul compensarii prin timp liber in aceeasi luna poate fi considerata munca suplimentara?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Munca in zi de sarbatoare legala si munca suplimentara sunt reglementate distinct de art. 139 si 120-124 din Codul muncii.
Conform art. 139 alin. (1) din Codul muncii:
 
GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aici aflati raspunsul dorit, DETALII AICI >>>
 
Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
 
- 1 si 2 ianuarie;
- 6 ianuarie - Botezul Domnului - Boboteaza;
- 7 ianuarie - Soborul Sfantului Proroc Ioan Botezatorul;
- 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Romane;
- Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- 1 iunie;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei, cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
 
Art. 141 din Codul muncii stabileste ca prevederile art. 139 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
 
Din prevederile art. 139 mai sus citat rezulta ca munca poate fi prestata in zi de sarbatoare legala daca activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
 
In cazul in care nu se acorda zi libera in ziua de sarbatoare legala intrucat activitatea nu a putut fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii, salariatului trebuie sa i se asigure compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile (ore libere platite).
In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile, salariatul beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
 
Prin urmare, indiferent de organizarea timpului de lucru, un salariat beneficiaza pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala daca nu i se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile (ore libere platite), de un spor la salariu, ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
 
In exemplul dat, daca se lucreaza in ziua de 1 mai si se acorda liber intr-o alta zi, in aceeasi luna, nu se mai plateste sporul de 100% deoarece se acorda ziua libera platita. Se plateste ziua de munca prestata in data de 1 mai si se mai plateste inca odata, pentru faptul ca nu a beneficiat de ziua libera de 1 mai, ziua libera acordata in compensare.
 
Munca suplimentara este munca prestata in zilele de lucru peste programul normal.
Orele suplimentare efectuate in cursul saptamanii intr-o zi de sarbatoare legala, nu sunt ore suplimentare ci este munca in zi de sarbatoare legala. Sa presupunem ca salariatul a prestat 12 ore intr-o zi de sarbatoare legala.
 
Munca in ture, in schimburi sau orice alt mod de organizare, nu constituie o exceptie de la prevederile legale stabilite de Codul muncii, cu privire la munca suplimentara, repausul saptamanal, perioada de repaus obligatorie dupa ziua de munca de 12 ore, munca in zilele de sarbatoare legala.
 
Munca in zi de repaus saptamanal, munca de noapte, munca in zilele de sarbatoare legala si munca suplimentara sunt reglementate distinct.
Ori daca cele 12 ore sunt prestate in zi de sarbatoare legala se aplica regimul muncii in zi de sarbatoare legala si nu cel al muncii suplimentare.
 
Salariatului i se platesc 12 ore de activitate cu salariul corespunzator la care se adauga un spor de 100% din salariu de baza pentru munca in zi de sarbatoare legala, adica cele 12 ore de activitate in zi de sarbatoare legala se platesc cu 200%.
 
Astfel, pentru munca in zi de sarbatoare legala se aplica regimul muncii prestate in zi de sarbatoare legala nu si regimul muncii suplimentare. La cele 12 ore se aplica numai sporul de 100% nu si sporul de 75% iar salariatul are dreptul la 24 de ore repaus.
 
In concluzie, nu exista munca suplimentara in zi de sarbatoare legala ci exista munca in zi de sarbatoare legala.
 
 
Un raspuns oferit in mai 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 
 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Atentie: La 1 septembrie 2024 intra in vigoare NOUA LEGE A PENSIILOR!


Descopera lucrarea Noua Lege a Pensiilor. Ghid practic - trateaza intr-o maniera completa
si 100% profesionista absolut toate aspectele pensionarii!

Afla:

- ce tipuri de pensie exista
- care sunt modalitatile si conditiile de pensionare
- ce acte trebuie sa contina dosarul de pensionare
- cum se calculeaza cuantumul pensiei
- cum inceteaza contractul individual de munca
- posibilitati de continuare a raporturilor de munca
- modalitati de cumulare a pensiei cu alte venituri etc.


...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Munca in zi de sarbatoare legalaart 139 codul muncii

Data aparitiei: 31 Mai 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Munca in zi de sarbatoare legala. Compensare cu timp liber in cadrul lunii Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Munca in zi de repaus saptamanal si in zi de sarbatoare legalaIntrebare: Avem un depozit cu vanzare en-gross, cu 3 salariati, in cadrul unui Centru comercial care are program L-V 9:00-17:00 si Sambata 9:00-14:00.Va rog sa-mi spuneti daca este corect sau nu, modul de acordare al zilelor libere pentru fiecare caz in parte: 1. Salariatul 1 a lucrat sambata pe 22.06.2024 si luni 24.06.2024 (liber national) si primeste liber platit in zilele de 25 si 26.06.2024 plus sporul de weekend. Este suficient sau se considera cele 2 zile libere doar pt. ziua de weekend lucrata si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Tichetele de masa se acorda numai la functia de bazaIntrebare: Va rugam sa ne spuneti daca un salariat incadrat cu norma intreaga si functie de baza la societatea X, si incadrat cu contract de munca cu timp partial la societatea Y, poate beneficia de tichete de masa de la societatea Y?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]