Conform art. 8 din Legea 16/2017 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale:
Art. 8
Salariatii detasati de pe teritoriul Romaniei in cadrul prestarii de servicii transnationale beneficiaza, indiferent de legea aplicabila raportului de munca, de conditiile de munca stabilite prin acte cu putere de lege, acte administrative, prin conventii colective sau sentinte arbitrale de generala aplicare, valabile in statul membru, altul decat Romania, sau in Confederatia Elvetiana, pe teritoriul caruia/careia sunt prestate serviciile, cu privire la:
a) durata maxima a timpului de munca si durata minima a repausului periodic;
b) durata minima a concediilor anuale platite;
c) remuneratia aplicabila pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, altul decat Romania, sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, inclusiv plata orelor suplimentare, cu exceptia contributiilor prevazute de Legea nr. 1/2020;
d) conditiile pentru punerea la dispozitie a salariatilor, in special de catre agentii de munca temporara;
e) sanatatea, securitatea si igiena in munca;
f) masurile de protectie aplicabile conditiilor de munca pentru femeile insarcinate sau pentru cele care au nascut recent, precum si pentru copii si tineri;
Legis Plus Legislatia Muncii
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
g) egalitatea de tratament dintre barbati si femei, precum si alte dispozitii in materie de nediscriminare.
h) conditiile privind cazarea salariatilor atunci cand sunt oferite de angajator salariatilor trimisi sa exercite temporar lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu la un alt loc de munca decat locul lor de munca obisnuit;
i) indemnizatiile sau rambursarea cheltuielilor de transport, cazare si masa pentru salariatii obligati din ratiuni profesionale sa calatoreasca catre si de la locul lor de munca obisnuit in statul membru pe teritoriul caruia sunt detasati sau in cazul in care acestia sunt trimisi temporar de angajatorul lor de la locul lor de munca obisnuit la un alt loc de munca, in conformitate cu legislatia sau contractul colectiv de munca cu aplicabilitate generala din statul gazda.
Iata un studiu de caz relevant, in ceea ce priveste zilele libere legale pentru cei detasati, explicat de catre specialistii de la PortalCodulMuncii:
"Avem un numar de salariati detasati transnational in Italia. Conform legislatiei din Italia sunt stabilite zilele de sarbatoare legala in care salariatii raman acasa, unitatea benefiara fiind inchisa. Cum sunt tratate orele lucrate de salariati in zilele in care lucreaza, dar este o sarbatoare legala in Romania din punct de vedere al art. 12 alin. 2 din Legea 16/2017 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale?"
Raspunsul specialistilor:
Chiar daca prevederile legale citate nu fac referire la zilele de sarbatoare legala apreciem ca salariatii beneficiaza de liber in zilele de sarbatoare legala reglementate de legea italiana/contractile colective de munca aplicabile intrucat textul se refera la durata maxima a timpului de lucru.
Cata vreme activitatea este prestata pe teritoriul Italiei salariatii nu pot beneficia de zile de sarbatoare legala din Romania. Consider ca faptul ca o anume zi este reglementata de legislatia din Romania sarbatoare legala in timp ce legislatia din Italia stabileste alta zi ca fiind sarbatoare legala, nu poate fi interpretat ca fiind mai favorabil. Cu alte cuvinte, nu se poate stabili ce este mai favorabil ca se acorda liber in ziua de 2 iunie conform legislatiei din Italia sau in Romania data de 15 august.
Acest ghid va ofera raspunsul la orice intrebare legata de detasarea transnationala in tarile UE!
Aflati din lucrarea Detasarea transnationala a salariatilor: care sunt principalele probleme intalnite in practica si solutiile optime cum se aplica modificarile aduse de Ordinul 874/2023 privind reincadrarea fiscala a diurnei.
Comandati acum exemplarul dvs. din Detasarea transnationala a salariatilor!
Imbina comentariile specialistilor privind noile aspecte legislative, cu studii de caz rezolvate. Va furnizeaza astfel raspunsurile la toate intrebarile care va framanta, DETALII AICI >>>
In situatia in care munca in zi de sarbatoare legala este compensata cu o remuneratia mai mare in Romania, putem sa vorbim de drepturi mai favorabile.
Un raspuns oferit in octombrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.