Pe data de 24 iunie 2015, Procurorul General Tiberiu Mihail Nitu a solicitat admiterea recursului in interesul legii (RIL) si pronuntarea unei decizii prin care sa se asigure interpretarea si aplicarea unitara a legii. Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Prezentul RIL se refera la aplicarea prevederilor Codului muncii in cazul angajatorilor care se ocupa in centrele comerciale cu comercializarea cu amanuntul a produselor nealimentare.
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a admis luni acest recurs in interesul legii.
"In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 141 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, raportat la art. 8 din Ordonanta Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, republicata, stabileste ca fapta angajatorului, de a desfasura activitati de comercializare cu amanuntul a produselor nealimentare in punctele de lucru din centrele comerciale, in zilele de sarbatori legale prevazute de art. 139 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nu intruneste elementele constitutive ale contraventiei prevazute de art. 260 alin. (1) lit. g) din aceasta lege, atunci cand angajatorul si-a indeplinit obligatiile prevazute de art. 142 din acelasi act normativ."
In mod concret, prin prezentul RIL se subliniaza obligativitatea de a acorda compensari in cazul in care se presteaza munca in zi de sarbatoare legala!
>>> Exista angajatori care nu acorda salariatilor zilele de sarbatori legale, chiar si atunci cand caracterul procesului de productie sau specificul activitatii nu justitifca prestarea muncii in aceste zile de sarbatoare legala.
>>> Mai sunt si angajatori care nu acorda compensarile prevazute de art. 142 din Codul Muncii, atunci cand se justifica prestarea muncii in zilele de sarbatoare legala.
Nu uitati care sunt zilele de sarbatoare legala, ce spune legiuitorul despre intreruperea activitatii in aceste zile si ce trebuie sa stim despre compensarea activitatii prestate in zi se sarbatoare legala:
Art. 139. – (1) Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie, Sfantul Apostol Andrei cel Intai Chemat, Ocrotitorul Romaniei;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
(2) Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.
Art. 140. - Prin hotarare a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie.
Art. 141. – Prevederile art. 139 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
Art. 142. – (1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Art. 143. – Prin contractul colectiv de munca aplicabil se pot stabili si alte zile libere.
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a admis luni acest recurs in interesul legii. Prin Decizia ICCJ nr. 22/2015 s-a admis faptul ca angajatorii care se incadreaza in aceasta categorie isi pot chema salariatii la munca in zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza DOAR DACA se acorda compensatii: timp liber corespunzator sau, dupa caz, spor la salariul de baza.
Redau din continutul RIL-ului, inaintat de Procurorul General Tiberiu Mihail Nitu:
"In practica judiciara s-a constatat ca nu exista un punct de vedere unitar in referire la problema de drept vizand "Interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 141 din Codul muncii, republicat, raportat la art. 8 din Ordonanta Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, republicata, respectiv daca fapta angajatorului de a desfasura activitati de comercializare cu amanuntul a produselor nealimentare in punctele de lucru din centrele comerciale, in zilele de sarbatori legale prevazute de art. 139 alin. (1) din Codul muncii, republicat, intruneste elementele constitutive ale contraventiei prevazute de art. 260 alin. (1) lit. g) din Codul muncii, republicat, atunci cand angajatorul si-a indeplinit obligatiile prevazute de art. 142 din acest act normativ."
Conform textului recursului, exista o opinie in care se apreciaza ca fapta angajatorului de a desfasura activitati de comercializare a produselor nealimentare in punctele de lucru din centrele comerciale a produselor nealimentare in punctele de lucru din centrele comerciale in zilele de sarbatori legale nu intruneste elementele constitutive ale contraventiei prevazuta de art. 260 alin. (1) lit. g) din Codul muncii, republicat.
In cadrul recursului se tine cont si de prevederile art. 142 din Codul muncii, conform carora, salariatii care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, respectiv unitatii sanitare si de alimentatie publica, precum si la locurile de munca in care activitatea nu poate in intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii, prevazute la art. 141, li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
"Interpretand sintagma "specificul activitatii" care nu este definita de Codul muncii, prin prisma contextului social si economic existent, s-a apreciat ca aceasta priveste o serie larga de unitati si locuri de munca, respectiv cele din transporturi (aeriene, navale, terestre), telecomunicatii, domeniul sanitar si de asistenta sociala, al aprovizionarii populatiei cu gaze, energie electrica, apa, caldura, alimente, comertul cu amanuntul si de deservire a populatiei, din aceasta ultima categorie facand parte magazinele, centrele comerciale, restaurmantele". se precizeaza in cadrul textului recursului in interesul legii.
Mai mult, in cadrul textului de RIL se precizeaza si faptul ca in Codul muncii nu sunt definite sintagmele "caracterul procesului de productie" si "specificul activitatii".
In cadrul Recursului se subliniaza ca este nevoie de echilibru intre situatiile obiective care impun continuitatea activitatii comerciale in zilele de sarbatori legale dar si resectarea drepturilor prevazute de lege in favoarea salariatilor si a masurilor de protectie a acestora.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a inaintat Decizia nr.22 în dosarul nr.18/2015 prin care admite recursul in interesul legii:
"Admite recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si, in consecinta:
In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 141 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, raportat la art. 8 din Ordonanta Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, republicata, stabileste ca fapta angajatorului, de a desfasura activitati de comercializare cu amanuntul a produselor nealimentare in punctele de lucru din centrele comerciale, in zilele de sarbatori legale prevazute de art. 139 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nu intruneste elementele constitutive ale contraventiei prevazute de art. 260 alin. (1) lit. g) din aceasta lege, atunci cand angajatorul si-a indeplinit obligatiile prevazute de art. 142 din acelasi act normativ.
Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedura civila.
Pronuntata, in sedinta publica, azi 19 octombrie 2015.
Dupa redactarea considerentelor si semnarea deciziilor, acestea se vor publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I."
Angajatorii care respecta prevederile art. 142 din Codul Muncii nu vor fi amendati!
Art. 142. – (1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Surse: Recursul in interesul legii
Decizia nr. 22 in dosarul nr. 18/2015