Accident de munca prin electrocutare. Utilizarea unui echipament de munca periculos si a unor lucratori neinstruiti

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
09 Decembrie 2015
09 Decembrie 2015
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
ssmprevenire si protectiesecuritatea munciiaccident de muncaincapacitate temporara de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Administratorul unei firme de transport avea intentia sa construiasca o platforma de spalat autovehicule in curtea de la sediul social.
In acest sens a luat legatura cu trei persoane(X,Y si Z) din localitate in vederea efectuarii acestei lucrari. Nu s-a incheiat in prealabil un contract de prestari servicii sau contracte individuale de munca intre beneficiarul lucrarii si muncitori, contrar prevederilor legale.

Materiale necesare, betoniera si restul uneltelor au fost puse la dispozitie de catre administrator. Betoniera electrica a fost alimentata dintr-un tablou electric de distributie situat intr-o cladire amplasata la aproximativ 17 – 18 m. Betonierei ii lipsea tabloul de bord, care ar fi trebuit sa fie echipat cu cel putin un contactor electric de cuplare – decuplare a motorului si cu butoane montate pe capacul acestuia pentru pornire – oprire, sau cu un comutator de pornire – oprire. Betoniera era prevazuta cu un surub nemarcat cu simbolul specific pentru legarea acesteia la pamant, pozitionat pe motor in imediata apropiere a cutiei de borne, dar nu s-a evidentiat nicio legatura la priza de pamant de la acest surub sau de la un alt element al betonierei.

Modul de producere a evenimentului:
Muncitorul X pregatea betonul, Y il transporta cu roaba la placa, iar Z il nivela la grosimea necesara. La un moment dat, X si Y au convenit sa traga betoniera mai aproape de movila de sort cu nisip. Nu au mai deconectat betoniera de la curent si au prins amandoi de manerele betonierei. In timp ce betoniera a fost deplasata pe o distanta de aproximativ 1,5 m, cablul de alimentare al betonierei s-a tensionat. Deoarece respectivul cablu era prins la cutia de borne care era deteriorata si lipseau suruburile de fixare, aceasta fiind sustinuta doar de cablurile electrice care duceau la motor, tensionarea cablului a facut ca placa de borne sa iasa partial din locasul ei si a permis bornei de jos dreapta sa atinga carcasa motorului betonierei punand sub tensiune intreaga masa metalica a betonierei. In aceste conditii cei doi muncitori au fost electrocutati prin atingere indirecta.

Dandu-si seama ca cei doi au fost electrocutati muncitorul Z a alergat la tabloul electric de la cladirea cu birouri si a intrerup curentul de la acest tablou. Un angajat al beneficiarului care a observat accidentul a sunat Serviciul de Urgenta prin numarul 112, dupa care, cele doua victime au primit primul ajutor de la lucratorii care au fost la fata locului.  La scurt timp au sosit doua echipaje SMURD, care dupa manevre de resuscitare au constatat decesul lui X, iar Y a fost transportat la Spitalul Judetean din localitate pentru ingrijiri spitalicesti.

Cauza producerii evenimentului o reprezinta faptul ca beneficiarul nu a luat masuri in vederea legarii betonierei la instalatiei de impamantare ca masura principala de protectie impotriva electrocutarii prin atingere indirecta si a unei masuri de protectie suplimentare care sa asigure protectia in cazul deteriorarii protectiei principale.

Comisia de cercetare a constatat si alte abateri in domeniul securitatii si sanatatii in munca:

- Beneficiarul nu a pus la dispozitia lucratorilor echipamente de munca fara pericol pentru securitatea si sanatatea lucratorilor (betoniera cu cablul de alimentare al acesteia deteriorat si tabloul electric la care a fost conectat betoniera nu avea legatura la centura de impamantare);

- Beneficiarului a permis accesul lucratorilor la munca fara incheierea in prealabil a formelor legale de angajare;

- Serviciul de prevenire si protectie nu a efectuat instruirea in domeniul securitatii si sanatatii in munca echipei de muncitori inainte de inceperea lucrarii;

- Cei trei muncitori nu aveau efectuata supravegherea medicala din care sa rezulte ca erau apti pentru desfasurarea activitatii respective.

Recomandari si masuri dispuse in urma cercetarii:

- Vor fi luate masuri ca toate echipamentele de munca electrice utilizate in cadrul societatii respective sa fie verificate de personal competent astfel incat acestea sa nu expuna la riscuri de accidentare prin electrocutare lucratorii;

- Angajatorul va incredinta sarcini de munca numai persoanelor carora le-a  incheiat forme legale de angajare;

- Urmare producerii evenimentului, se vor revizui si completa evaluarea riscurilor privind securitatea si sanatatea in munca, planul de prevenire si protectie, precum si instructiunile proprii de securitate si sanatate in munca;

- Anterior inceperii activitatii toti lucratorii vor fi instruiti in domeniul securitatii si sanatatii in munca;

- Angajatorul va asigura o verificare medicala adecvata tuturor lucratorilor carora le distribuie sarcini de munca.

- Comisia de cercetare a sesizat organele de urmarire penala(Parchetul) pentru anchetarea administratorului pentru infractiuni prevazute de legislatia specifica in domeniul securitatii si sanatatii in munca.

- Evenimentul a fost clasificat ca accident de munca mortal pentru X si accident de munca cu incapacitate temporara de munca de cel putin 3 zile calendaristice pentru Y.
NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]