Cum se realizeaza cercetarea bolilor profesionale?
Cercetarea bolii profesionale este procedura efectuata in mod sistematic, care are drept scop confirmarea sau infirmarea caracterului profesional al imbolnavirii respective.
Dupa primirea fisei de semnalare BP1, medicul specialist de medicina muncii din cadrul autoritatii de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti cerceteaza in termen de 7 zile, avand in vedere ruta profesionala, cauzele imbolnavirii profesionale.
Cercetarea se face in prezenta angajatorului sau a reprezentantului acestuia ori, dupa caz, a persoanelor fizice autorizate in cazul profesiilor liberale.
Cercetarea bolilor profesionale se finalizeaza cu redactarea si semnarea procesului-verbal de cercetare a cazului de boala profesionala.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
INFO
Modelul pentru procesul-verbal de cercetare a cazului de boala profesionala se regaseste in Anexa nr. 20 la Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 319/2006.
Procesul-verbal de cercetare a cazului de boala profesionala este semnat de toti cei care au luat parte la cercetare, conform competentelor, mentionandu-se in mod special cauzele imbolnavirii, responsabilitatea angajatorului si masurile tehnice si organizatorice necesare, pentru prevenirea unor boli profesionale similare.
Procesul-verbal de cercetare a cazului de boala profesionala se inmaneaza:
- angajatorului;
- medicului care a semnalat imbolnavirea, pentru evidenta imbolnavirilor profesionale si pentru a urmari realizarea masurilor prescrise;
- directiei de sanatate publica judeteana sau a municipiului Bucuresti;
- inspectoratului teritorial de munca participant la cercetare si asiguratorului la nivel teritorial.
Pe baza confirmarii caracterului profesional al imbolnavirii, medicul de medicina muncii care a efectuat cercetarea declara cazul de imbolnavire profesionala, completand fisa de declarare a cazului de boala profesionala BP2, care trebuie sa aiba stampila directiei de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti si trebuie sa cuprinda data declararii.
INFO
Modelul pentru fisa de declarare a cazului de boala profesionala BP2 se regaseste in Anexa nr. 21 la Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 319/2006.
O copie a procesului-verbal de cercetare a cazului de boala profesionala se va inmana lucratorului a carui boala profesionala a fost infirmata in urma cercetarii.
In situatia in care angajatorul sau reprezentantul acestuia ori, dupa caz, persoana fizica autorizata in cazul profesiilor liberale sau inspectorul de munca ori lucratorul sau asiguratorul nu sunt de acord cu concluziile stabilite in procesul-verbal de cercetare ori cu masura tehnica sau organizatorica formulata, se pot adresa, in scris, in termen de 30 de zile de la data primirii procesului-verbal de cercetare a cazului de boala profesionala, Comisiei de experti de medicina muncii acreditati de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei si de Ministerul Sanatatii Publice. Solutiile adoptate in aceste situatii vor fi comunicate in scris celor interesati, in termen de 20 de zile de la data primirii contestatiei.
Cum se raporteaza bolile profesionale?
Bolile profesionale nou-declarate se raporteaza in cursul lunii in care s-a produs declararea, de catre directia de sanatate publica judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, la Centrul national de monitorizare a riscurilor din mediul comunitar - Compartimentul sanatate ocupationala si mediul de munca din cadrul Institutului National de Sanatate Publica, precum si la structurile teritoriale ale asiguratorului stabilite conform legii.
O copie a fisei de declarare a cazului de boala profesionala BP2 se va inmana lucratorului diagnosticat cu boala profesionala.
INFO
Lista bolilor profesionale ale caror declarare, cercetare si evidenta sunt obligatorii este prevazuta in Anexa nr. 22 la Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 319/2006.
Atentie!
Intoxicatia acuta profesionala reprezinta starea patologica aparuta brusc, ca urmare a expunerii organismului la noxe existente la locul de munca. Intoxicatia acuta profesionala se declara, se cerceteaza si se inregistreaza atat ca boala profesionala, cat si ca accident de munca. Nerespectarea acestei obligatii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 4.000 lei, potrivit potrivit art. 37 alin. (1) si (3) din Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca.