Poprirea pe salariu in cazul unui angajat

Popriresalariuincapacitate temporaravenituridebitor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Poprirea presupune doua parti aflate in opozitie: cel care o aplica sau care cere aplicarea ei si cel asupra caruia este efectuata, tertul poprit. Deoarece, in dreptul procedural fiscal, se deroga de la prevederile dreptului comun unde este prevazuta obligatia creditorului de a cere, in instanta, aplicarea masurilor de executare silita, organul fiscal este cel care aplica masura executarii silite prin poprire.

Poprirea cuprinde 2 etape:
- Etapa asiguratorie = blocarea veniturilor in mainile unui tert (persoana fizica sau juridica, ex. banca);
- Etapa executorie = retinerea si virarea sumelor inscrise in adresa de infiintare a popririi.  

Adresa de infiintare a popririi, insotita de copia certificata a titlului executoriu, este transmisa tertului poprit prin scrisoare recomandata, cu confirmare de primire, sau inmanata acestuia.

Salariile si alte venituri periodice realizate din munca, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta, pot fi urmarite in limita a:
- 1/2 din venitul lunar net, pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii;
- 1/2 din venitul lunar net, indiferent de natura creantelor, daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume;
- 2/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.  

Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca, compensatia acordata salariatilor pentru desfacerea contractului de munca, sumele cuvenite somerilor, pot fi urmarite pana la ½ pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate de moarte sau prin vatamari corporale.

Alocatiile de stat, indemnizatiile pentru copii, ajutoare pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii, diurnele, precum si alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala nu pot fi urmarite pentru nici un fel de datorii.

Executarea silita se indreapta mai intai asupra bunurilor proprii ale debitorului. Daca este cazul, executarea silita se extinde apoi asupra bunurilor comune ale debitorului, spre exemplu cele detinute impreuna cu sotul/sotia. La cererea creditorului instanta poate dispune partajul bunurilor comune.

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Popriresalariuincapacitate temporaravenituridebitor

Data aparitiei: 20 Septembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Poprirea pe salariu in cazul unui angajat Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]