Locurile de munca in conditii DEOSEBITE - ce presupun si cum sunt definite de lege?

Florentina Buzea
Florentina Buzea
03 Decembrie 2024
03 Decembrie 2024
Florentina Buzea
Florentina Buzea
locuri de munca conditii deosebitemedicina muncii examinare periodica
Locurile de munca in conditii DEOSEBITE - ce presupun si cum sunt definite de lege?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Conditiile deosebite de munca au fost reglementate prin Legea nr. 19/2001 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si erau acordate in urma indeplinirii unor criterii stabilite conform unei metodologii aplicabile pentru locurile de munca, din toate domeniile de activitate.

Aceasta incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite a fost stabilita pentru o perioada limitata de timp, in care angajatorul avea obligatia sa ia masuri pentru normalizarea conditiilor de munca in care lucratorii isi desfasurau activitatea.

Urmare a faptului ca angajatorii nu au reusit in timpul stabilit de legiuitor sa indeplineasca masurile de imbunatatire a conditiilor de munca, masuri stabilite chiar de catre acestia prin planul de prevenire si protectie, li s-a acordat posibilitatea prelungirii incadrarii locurilor de munca in conditii deosebite in cazul in care se mentineau depasiri ale valorilor factorilor de risc in baza carora s-a acordat incadrarea.

Ce sunt locuri de munca cu conditii deosebite? Specialistii de la PortalCodulMuncii ne lamuresc:

"Va rog sa ma ajutati cu informatii cu privire la incadrarea unei activitati a unei societati in categoria conditii deosebite, inregistrare, obligatii angajator."


Raspunsul specialistilor: 


Ultimul act normativ prin care avizele de incadrare in conditii deosebite au fost supuse unei proceduri de reevaluare a fost H.G. nr. 1014/2015 privind metodologia de reinnoire a avizelor de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite.

Acesta dadea posibilitatea angajatorilor sa-si normalizeze conditiile de munca la termenele asumate prin planul de prevenire si protectie, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2018.

Ulterior a fost promulgata Legea 13/2019, care la art. 1(5) prevede ca: "(1 1) Avizele de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite, al caror termen de valabilitate este data de 31 decembrie 2018, se mentin pana la data de 1 septembrie 2021, data pana la care angajatorii au obligatia de a normaliza conditiile de munca. Aceasta prevedere a avut drept consecinta prelungirea termenului de valabilitate de la 31 decembrie 2018 pana la data de 1 septembrie 2021.

Prin Ordonanta de Urgenta nr. 94/august 2021 avizele de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite, al caror termen de valabilitate era data de 31 decembrie 2018, isi prelungesc valabilitatea pana la data de 1 septembrie 2023, data pana la care angajatorii aveau obligatia de a normaliza conditiile de munca.

Prin modificari legislative succesive termenul de valabilitate al avizelor a fost prelungit astfel: - art. 29 (1 1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice Locurile de munca incadrate in conditii deosebite de munca, in baza avizelor a caror valabilitate a fost prelungita pana la data de 1 septembrie 2023, sunt locuri in conditii deosebite de munca, potrivit legii, pana la normalizarea de catre angajator a conditiilor de munca. - art. 27(2) din Legea nr. 360/ 2023 privind sistemul public de pensii cu intrare in vigoare incepand cu 1 septembrie 2024 Locurile de munca pentru care s-au obtinut avize de incadrare in conditii deosebite si a caror valabilitate a fost prelungita potrivit legislatiei anterioare datei intrarii in vigoare a prezentei legi sunt considerate locuri de munca in conditii deosebite, potrivit legii, pana la normalizarea de catre angajator a conditiilor de munca, dar nu mai tarziu de 1 ianuarie 2035.

Din analiza avizelor acordate pentru incadrarea locurilor de munca in conditii deosebite reiese faptul ca cele mai multe au fost acordate in urmatoarele sectoare de activitate:

- sectorul sanitar (spitale, directiile de sanatate publica)
- directiile sanitar veterinare,
- activitatea de extractie a carbunelui superior si inferior
- industria metalurgica, 5,5%
- activitati de creatie si interpretare artistica.

In actul normativ prin care s-a acordat prelungirea avizelor de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite nu s-a prevazut nici o metodologie de abordare a modului in care unitatile sa procedeze in vederea atingerii obiectivului de normalizare a conditiilor de munca.

Date fiind aceste circumstante se mai pot prelungi avizele prin care locurile de munca au fost incadrate in conditii deosebite in trecut, dar nu se mai pot incadra locuri de munca noi in conditii deosebite.

Nu neglijati una dintre cele mai importante obligatii pentru orice angajator: examinarea medicala periodica a angajatilor!

Va oferim un ghid complet de medicina muncii:
legislatie comentata, aspecte sensibile, documente pe care vi le solicita inspectorii veniti in control, DETALII AICI >>>

In aceste conditii, apreciem ca in conformitate cu prevederile Legii 360/2023 referitoare la locurile de munca incadrate in conditii speciale sau deosebite, nu mai puteti solicita aviz pentru incadrarea in astfel de locuri de munca, deoarece aceasta posibilitate nu mai este prevazuta de legislatia in vigoare, angajatorii avand obligatia de a asigura conditii de munca pentru salariati de asa maniera incat sa nu existe riscuri majore pentru sanatatea acestora.

Prin urmare, angajatorul are obligatia de a lua toate masurile necesare pentru normalizarea conditiilor de munca, orice avantaje putand fi acordate salariatilor in cauza cu ocazia negocierii, in conditiile CCM sau ale CIM aplicabil.

Un raspuns oferit in decembrie 2024 de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]