Angajatorul, ca responsabilitate de baza, trebuie sa asigure conditii ca fiecare salariat sa primeasca o instruire suficienta si adecvata in domeniul securitatii si sanatatii in munca, in special sub forma de informatii si instructiuni de lucru, specifice locului de munca si postului sau.
Pentru majoritatea lucratorilor este evident ca trebuie sa respecte toate instructiunile pe care le-a primit la locul de munca, deoarece ele au scopul de a le proteja propria sanatate si integritate fizica, dar si pe cea a colegilor acestora. Uneori se intampla sa omita sau sa ignore anumite instructiuni clare, sperand ca lor nu li se va intampla nimic rau. Este o judecata periculoasa, care va fi ilustrata prin doua exemple descrise mai jos.
Instructiuni proprii de SSM corecte inseamna locuri de munca sigure pentru angajatii dvs. si amenzi ZERO!
Lucrarea Ghid complet - Instructiuni proprii de securitate a muncii, detalii AICI >>>
Aceasta este si ratiunea obligatiei impuse angajatorului de a controla cunoasterea si aplicarea de catre toti lucratorii a masurilor prevazute in planul de prevenire si protectie stabilit, precum si a prevederilor legale in domeniul securitatii si sanatatii in munca, prin lucratorii desemnati, prin propria competenta sau prin servicii externe. De cele mai multe ori, angajatorii considera ca este suficient sa furnizeze sau sa prelucreze informatii si instructiuni, dupa care sa se asigure ca salariatii au semnat fisa individuala de protectie. De ce se produc accidentele?
Exemplul 1:
Evenimentul descris a avut loc la o fabrica de panificatie, in sectia brutarie, locul de munca – dospitor.
Portal Codul Muncii
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile
Accesul in dospitor este permis doar dupa oprirea din functiune a acestuia de catre seful de tura sau operator, fapt precizat in instructiunea interna elaborata si afisata. Personalul care executa operatiile de curatenie si revizie are acces in interiorul dospitorului numai dupa oprirea acestuia si numai in prezenta sefului de tura sau operatorului. Aici se pregatesc mai multe sortimente de paine in acelasi schimb.
Avand in vedere faptul ca de la un sortiment la altul difera atat compozitia aluatului, cat si forma produsului, lucratorii care pregatesc aluatul au convenit de comun acord cu cei care preiau painea din dospitor ca intre doua sortimente de paine sa se puna un semn, chiar daca procedurile de lucru specifica prin instructiunile de lucru alta modalitate de separare a sortimentelor de paine. Sortimentele de paine trebuie separate deoarece la coacere difera timpii de mentinere in cuptor.
In ziua producerii evenimentului, lucratorii care pregateau aluatul au uitat sa puna acel semn, astfel ca lucratoarea AB, din proprie initiativa a intrat in dospitor pentru a pune respectivul semn. Fara sa opreasca din functiune dospitorul, respectiva persoana a deschis usa de acces in dospitor (usa care trebuia sa fie inchisa cu cheia de catre seful de tura), s-a deplasat spre zona de intrare a tavilor in dospitor si a pus semnul pe tava care separa cele doua sortimente de paine.
In momentul in care a vrut sa-si retraga mana, tavile fixate pe lanturi s-au pus in miscare datorita programului de dospire, program automat care consta in perioade de deplasare si de stationare a tavilor. Unul dintre pinioanele de antrenare i-a prins mana deasupra cotului si i-a retezat-o.
In conformitate cu fisa de observare clinica generala, lucratoarea AB a suferit un traumatism grav prin strivire-avulsie, torsiune membru superior drept cu amputatia treimii medii, escoriatii post traumatice, hemifata dreapta si axilare drepte; contuzie brat si umar drept, contuzie toracica.
Cauza principala a producerii evenimentului o constituie nerespectarea prevederilor instructiunilor proprii de securitate si sanatate in munca, elaborate intern si specifice activitatilor din cadrul sectiei de brutarie. Comisia de cercetare a acestui eveniment care a produs invaliditate evidenta a evaluat si a inregistrat accidentul ca fiind accident de munca ce a produs invaliditate de gradul II...mai multe in lucrarea Ghid complet - Instructiuni proprii de securitate a muncii, detalii AICI.