Avem un angajat care a adus dupa 3 luni de la angajare adeverinta de la fostul angajator cu stagiul de cotizare.
Luna aceasta imi aduce concediu medical iar in lipsa adeverintei nu am putut sa-i fac stagiu de cotizare complet.
Pot sa nu-i iau in calcul adeverinta tinand cont ca mi-a adus-o doar can a avut nevoie?
Raspuns: Daca salariatul prezinta certificatul de concediu medical angajatorul are obligatia sa o plateasca daca nu exista o situatie care potrivit dispozitiilor art. 88 din Normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005 constituie refuz justificat la plata.
Potrivit art. 88 din Normele de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, in intelesul prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, constituie refuzuri justificate la plata indemnizatiilor urmatoarele situatii:
a) nu se face dovada calitatii de asigurat pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate;
b) neindeplinirea stagiului complet de cotizare, cu exceptiile prevazute de lege;
c) necompletarea tuturor rubricilor din certificatul de concediu medical de catre medicul care a eliberat/vizat respectivul certificat;
d) neprezentarea certificatului de concediu medical in termenele prevazute de lege;
e) acordarea retroactiva a certificatelor de concediu medical in afara situatiilor prevazute de lege;
f) certificate de concediu medical ce depasesc duratele maxime prevazute de prezentele norme;
g) amanarea platii ca urmare a sesizarii comisiilor care efectueaza controlul, de catre angajatorul care constata eliberari nejustificate de certificate de concedii medicale;
g1) refuzul persoanelor aflate in incapacitate temporara de munca de a se pune la dispozitia persoanelor abilitate, pentru efectuarea verificarii la adresa de resedinta;
h) alte situatii similare temeinic fundamentate.
In ceea ce priveste “alte situatii similare temeinic fundamentate”, va recomandam sa manifestati prudenta si sa nu extindeti in mod arbitrar sfera refuzurilor considerate justificate, dincolo de cele expres mentionate mai sus.
Conform art. 47 alin. (2) din OUG 158/2005, constituie contraventii urmatoarele fapte, savarsite prin incalcarea obligatiilor prevazute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plata a indemnizatiilor;
b) calculul si plata eronata a indemnizatiilor.
Fata de considerentele spetei, apreciez ca situatia prezentata nu se inscrie in situatiile care pot constitui refuz justificat la plata indemnizatiei de de asigurari sociale de sanatate.
In toate cazurile, organele competente sa aplice sanctiuni contraventionale (organele de control ale CNAS si ale caselor de asigurari de sanatate sesizate) vor stabili de la caz la caz, in functie de datele concrete ale spetei, indeplinirea conditiilor necesare pentru atragerea raspunderii contraventionale.