“Ce contributii se platesc, atat din punctul de vedere al asiguratului, cat si al angajatorului, pentru un concediu medical cu cod 02 (accident in timpul deplasarii la de la locul de munca) si cu ce procent, avand in vedere ca i-au fost eliberate pentru prima luna doua astfel de concedii medical, primul pentru 5 zile calendaristice cu cod 06 (urgenta medico-chirurgicala), iar al doilea fara urgenta cod 02 (accident in timpul deplasarii lade la locul de munca) - 4 zile calendaristice? De asemenea, cum se va completa Declaratia 112 in acest caz?”
Raspunsul specialistului:
Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca pentru
accidente de munca si boli profesionale (cod 02) nu intra in baza de calcul:
- al contributiei asiguratorii pentru munca pentru partea suportata din bugetul asigurarilor sociale de stat, conform art. 220^5 din Codul fiscal;
- al contributiei de asigurari sociale, conform art. 139 alin. (1) si art. 141 lit. a) din Codul fiscal, nici pentru partea suportata din fondurile angajatorului si nici pentru partea suportata din bugetul asigurarilor sociale de stat;
- al contributiei de asigurari sociale de sanatate, conform art. 154 alin. (1) lit. i) din Codul fiscal, nici pentru partea suportata din fondurile angajatorului si nici pentru partea suportata din bugetul asigurarilor sociale de stat.
Prin urmare, pentru indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca pentru accidente de munca si boli profesionale se datoreaza:
- contributia asiguratorie pentru munca in cota de 2,25%, pentru partea din indemnizatie suportata de angajator.
Conform art. 33 din acelasi act normativ:
(1) Cuantumul indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca reprezinta 80% din media veniturilor salariale brute realizate in ultimele 6 luni anterioare manifestarii riscului.
(2) Abrogat prin punctul 22. din Ordonanta de urgenta nr. 103/2017 incepand cu 01.01.2018.
(3) Cuantumul indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca in cazul urgentelor medico-chirurgicale este de 100% din media venitului lunar asigurat din ultimele 6 luni anterioare manifestarii riscului.
Astfel certificatul medical cod 02 se plateste cu 80% din media veniturilor salariale brute realizate in ultimele 6 luni anterioare manifestarii riscului daca nu are bifat urgenta medico chirurgicala. Daca are bifat urgenta medico chirurgicala se plateste cu 100%.
In consecinta, pentru a stabili procentul de plata trebuie sa verificati pe fata certificatului medical cod 02 sus daca are sau nu bifat urgenta medico- chirurgicala.
In declaratia 112, concediile medicale pentru accidente de munca cu avizul casei de pensii nu se completeaza in sectiunea D. In Anexa 1.2. Anexa asigurat, in sectiunea B - Indemnizatii Asigurari Sociale cf. Ord. 158 /2005 sau prestatii cf. Legii 346/2002 se inscriu datele aferente concediului medical pentru accidente de munca. In Anexa nr. 1.1 – Angajator se completeaza sectiunea C.3. Indemnizatii pentru accidente de munca si boli profesionale.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<