O functie publica se poate execita cu fractiune de norma?

18 Decembrie 2013
18 Decembrie 2013
Angajare si Concedierefunctie publicaraport de serviciuLegea 188/1999functionar public
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Potrivit prevederilor art. 2 din Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare functia publica reprezinta ansamblul atributiilor si responsabilitatilor, stabilite in temeiul legii, in scopul realizarii prerogativelor de putere publica de catre administratia publica centrala, administratia publica locala si autoritatile administrative autonome, iar functionarul public este persoana numita, in conditiile legii, intr-o functie publica.

Persoana care a fost eliberata din functia publica si se afla in corpul de rezerva al functionarilor publici isi pastreaza calitatea de functionar public.

De asemenea, art. 33 din lege stabileste ca, durata normala a timpului de lucru pentru functionarii publici este, de regula, de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.

Astfel, in considerarea naturii si specificului functiei publice, precum si tinand cont de faptul ca organigrama institutiei si implicit posturile in cauza necesita avizarea de catre ANFP, in temeiul prevederilor art. 107 din lege, avizare ce se realizeaza pentru functii publice pentru care este stabilit un program normal de lucru de 8 ore/zi, 40 de ore/saptamana, apreciem ca o functie publica nu se poate exercita cu fractiune de norma.

In situatia in care, in care atributiile corespunzatoare unei functii publice nu se justifica pentru un program de 8 ore/zi, 40 ore/saptamana, atunci, acestea vor fi delegate unui alt functionar public, in conditiile legii.

In concluzie, in speta mentionata de dvs., tinand cont de prevederile legale mentionate anterior, apreciem ca cererea formulata de un functionar public in vederea reducerii programului de lucru nu are temei si nu poate fi aprobata.

NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]