Preluare de personal contractual prin transfer - modificari in REVISAL si CIM

Florentina Buzea
Florentina Buzea
24 Septembrie 2024
24 Septembrie 2024
Florentina Buzea
Florentina Buzea
preluare personal contractualart. 551 din Codul administrativ
Preluare de personal contractual prin transfer - modificari in REVISAL si CIM
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In Codul muncii, transferul nu este reglementat nici ca modalitate de modificare a contractului individual de munca, nici ca modalitate de incetare a acestuia, iar Legea-cadru 153/2017 nu contine precizari cu privire la regimul juridic al transferului in cazul personalului contractual.

Situatia transferului nu este clarificata pentru personalul incadrat cu contract individual de munca in Codul administrativ, ci doar pentru functionarii publici rezulta clar ca transferul este o modificarea a raporturilor de serviciu, insa in cazul personalului contractual nu se precizeaza ce se intampla cu contractul individual de munca de la fostul angajator si in baza carui contract de munca isi desfasoara salariatul transferat activitatea la noul angajator.

Dar cum se va trata situatia din punct de vedere legislativ? Ce modificari vor avea loc in Revisal si in contractul individual de munca? Iata un studiu de caz relevant in aceasta situatie, explicat de expertii de la PortalCodulMuncii:

"Va rog sa mi spuneti cum procedez cu numarul si data de inregistrare a contractului de munca, in cazul preluarii prin transfer a personalului contractual. Dau un nou numar la contract de la institutia publica la care s-a transferat, ramane in Revisal acelasi numar si aceeasi data de inregistrare ale contractului de la vechiul angajator, intocmesc un alt contract de munca, sau intocmesc un act aditional la contractul de la vechiul angajator, cu datele angajatorului nou."


Raspunsul specialistilor: 


Avand in vedere faptul ca transferul reprezinta o modificare permanenta a locului de munca si  ca odata ce au fost intocmite si aprobate documentele de transfer a unui salariat de la o institutie la alta, opinam ca institutia de la care pleaca salariatul  trebuie sa-i modifice contractul de munca, iar institutia unde a fost transferat sa preia contractul de munca in baza prevederilor art. 32 alin. (1) din Legea-cadru 153/2017 si art. 551 si 506 din Codul administrativ.

Conform art. 551 din Codul administrativ, dispozitiile art. 376 alin. (2) , 430, 432-434, 437-441, 443-449, 458 si art. 506 alin. (1) -(9) se aplica in mod corespunzator si personalului contractual.

Art. 506 prevede:

(1) Transferul poate avea loc dupa cum urmeaza:

a) in interesul serviciului;
b) la cererea functionarului public.

 (2) Transferul se poate face pe o functie publica vacanta de acelasi nivel, cu respectarea categoriei, clasei si gradului profesional al functionarului public, sau intr-o functie publica vacanta de nivel inferior. (3) Pentru functionarii publici de executie prin functie publica de nivel inferior se intelege orice functie publica cu grad profesional mai mic decat gradul profesional al functiei publice detinute sau de clasa de nivel inferior.

 (4) Pentru functionarii publici de conducere prin functie publica de nivel inferior se intelege o functie publica de conducere situata ierarhic la un nivel inferior functiei publice detinute, potrivit ierarhizarii prevazute la art. 390, precum si orice functie publica de executie.

Uitati de erori si de amenzi legate de ReviSal!
 
Indiferent ce operatiune aveti de inregistrat, acum beneficiati de traseul exact al pasilor de urmat. Gasiti procedurile complete in lucrarea Noul REVISAL - Ghidul Practic pentru HR cu exemple, situatii atipice si indicatii complete, care acopera toate situatiile sensibile cu care va puteti confrunta, detalii AICI >>>

 (5) Functionarul public trebuie sa indeplineasca conditiile de studii, conditiile de vechime si conditiile specifice pentru ocuparea functiei publice in care urmeaza sa fie transferat. Verificarea conditiilor de realizare a transferului este in sarcina conducatorului autoritatii sau institutiei publice la care se transfera functionarul public.

(6) Transferul in interesul serviciului se face la solicitarea conducatorului autoritatii sau institutiei publice in care urmeaza sa isi desfasoare activitatea functionarul public, cu acordul scris al functionarului public si cu aprobarea conducatorului autoritatii sau institutiei publice in care este numit functionarul public.

(7) In cazul transferului in interesul serviciului in alta localitate decat cea in care isi are sediul autoritatea sau institutia publica de la care se transfera, functionarul public transferat are dreptul la o indemnizatie egala cu salariul net calculat la nivelul salariului din luna anterioara celei in care se transfera si la un concediu platit de 5 zile lucratoare. Plata acestor drepturi se suporta de autoritatea sau institutia publica la care se face transferul, in termen de cel mult 15 zile de la data aprobarii transferului. Nu beneficiaza de dreptul la indemnizatie functionarii publici care au domiciliul in localitatea in care isi are sediul autoritatea sau institutia publica la care se transfera.

 (8) Transferul la cerere se face la solicitarea functionarului public si cu aprobarea conducatorului autoritatii sau institutiei publice in care urmeaza sa isi desfasoare activitatea functionarul public. Autoritatea sau institutia publica in cadrul careia s-a aprobat transferul la cerere al functionarului public instiinteaza cu celeritate autoritatea sau institutia publica in cadrul careia isi desfasoara activitatea functionarul public, despre aprobarea cererii de transfer. In termen de maximum 10 zile lucratoare de la primirea instiintarii, conducatorul autoritatii sau institutiei publice in care isi desfasoara activitatea functionarul public are obligatia sa emita actul administrativ de modificare a raporturilor de serviciu ale functionarului public, cu precizarea datei de la care opereaza transferul la cerere. Data de la care opereaza transferul la cerere nu poate depasi 30 de zile calendaristice de la data emiterii actului administrativ.

 (9) Autoritatile sau institutiile publice pot aproba proceduri interne de selectie a functionarilor publici prin transfer, respectiv de verificare a conditiilor de realizare a transferului.

In aceasta situatie, va ramane in Revisal acelasi numar si aceeasi data de inregistrare ale contractului de la vechiul angajator si ulterior  se vor modifica doar angajatorul si/sau celelalte elemente daca este cazul, salariu, sporuri, etc.

Un raspuns oferit in septembrie 2024 de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

NOUTATI din Legislatia muncii

Ati modificat Regulamentul Intern conform noutatilor legislative?


Hotararea Guvernului 970 a  MODIFICAT Regulamentul Intern!

Scapati ACUM de stresul intocmirii Regulamentului Intern!

In lucrarea Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz gasiti modificarile din lege si MODELELE Editabile!

Vezi AICI 10 modele gata redactate de Regulament Intern >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]