"O societate are angajati cu CM nepalezi. Taxele pentru prelungirea permisului de munca se suporta de catre angajator si sunt deductibile fiscal?"
Raspunsul specialistului:
Cu privire la permisul de munca fac mentiunea ca nu exista acest fel de permis. Fie este vorba de avizul de angajare, fie este vorba de permisul de sedere.
Daca este vorba de permisul de sedere (banuiesc ca despre aceste permis este vorba intrucat persoanele sunt deja angajate), conform art. 2 din OUG 194/2002 privind regimul strainilor in Romania:
Pentru scopurile prezentei ordonante de urgenta, termenii si expresiile de mai jos au urmatorul inteles:
j) permis de sedere - documentul de identitate care se elibereaza de catre Oficiul Roman pentru Imigrari, in conditiile legii, strainului caruia i se prelungeste dreptul de sedere in Romania sau celui caruia i se acorda dreptul de sedere permanenta, dupa caz;
Astfel, obligatia obtinerii permisul de sedere acestuia este in sarcina salariatului spre deosebile de avizul de angajare.
Prin urmare, angajatorul nu are obligatia sa suporte plata taxei pentru permisul de sedere, dar o poate suporta daca doreste sau a negociat astfel cu salariatul.
Daca angajatorul plateste aceasta taxa, contravaloare ei reprezinta venit salariat taxat cu toate contributiile sociale si cu impozit pe venit in baza art. 76 alin. (1) din Codul fiscal:
Art. 76: Definirea veniturilor din salarii si asimilate salariilor
(1)
Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica rezidenta ori nerezidenta ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu, act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca acordate persoanelor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor.
Pentru angajator cheltuielile cu taxa sunt deductibile integral la calculul impozitului pe venit in baza art. 25 alin. (2) din Codul fiscal.
Un raspuns oferit in iunie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Pensie invaliditate sau pensie persoana cu handicapIntrebare: Referitor la raspunsul oferiti ,, Conditii pensionare certificat handicap accentuat. valabil la 22 Feb 2025, pentru care va multumesc va informez ca am varsta de 53 ani in martie 2025, certificatul meu de handicap ACCENTUAT este permanent din 21.01.2008, dar primul meu certificat de handicap gradul II Cum era atunci il am din 1993 (perioada in care eram student, studii terminate la zi cu diploma am adeverinta si foaie matricola), data ivirii pe acel certificat (erau revizuite la 1 an ) este...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Pensie anticipata. Conditii.Intrebare: O salariata nascuta in aprilie 1967 cu o vechime totala de 37 ani si 6 luni, din care 11 ani si 10 luni lucrati in grupa a II a munca, se poate pensiona anticipat la varsta de 58 ani ? Daca da, adaosul de vechime de la cei 11 ani si 10 luni (adica 3 ani si 7 luni) se adauga la vechimea totala, in final sa aiba o vechime de 40 ani?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<