"O societate are angajati cu CM nepalezi. Taxele pentru prelungirea permisului de munca se suporta de catre angajator si sunt deductibile fiscal?"
Raspunsul specialistului:
Cu privire la permisul de munca fac mentiunea ca nu exista acest fel de permis. Fie este vorba de avizul de angajare, fie este vorba de permisul de sedere.
Daca este vorba de permisul de sedere (banuiesc ca despre aceste permis este vorba intrucat persoanele sunt deja angajate), conform art. 2 din OUG 194/2002 privind regimul strainilor in Romania:
Pentru scopurile prezentei ordonante de urgenta, termenii si expresiile de mai jos au urmatorul inteles:
j) permis de sedere - documentul de identitate care se elibereaza de catre Oficiul Roman pentru Imigrari, in conditiile legii, strainului caruia i se prelungeste dreptul de sedere in Romania sau celui caruia i se acorda dreptul de sedere permanenta, dupa caz;
Astfel, obligatia obtinerii permisul de sedere acestuia este in sarcina salariatului spre deosebile de avizul de angajare.
Prin urmare, angajatorul nu are obligatia sa suporte plata taxei pentru permisul de sedere, dar o poate suporta daca doreste sau a negociat astfel cu salariatul.
Daca angajatorul plateste aceasta taxa, contravaloare ei reprezinta venit salariat taxat cu toate contributiile sociale si cu impozit pe venit in baza art. 76 alin. (1) din Codul fiscal:
Art. 76: Definirea veniturilor din salarii si asimilate salariilor
(1)
Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica rezidenta ori nerezidenta ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu, act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca acordate persoanelor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor.
Pentru angajator cheltuielile cu taxa sunt deductibile integral la calculul impozitului pe venit in baza art. 25 alin. (2) din Codul fiscal.
Un raspuns oferit in iunie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<