Pensiile de serviciu se MODIFICA! Nu vor putea depasi salariul

modificare pensii de serviciupensie de serviciu pnrrpensii militare de stat
Pensiile de serviciu se MODIFICA! Nu vor putea depasi salariul
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

UPDATE 27.06.2023
 
Va informam ca a fost votat favorabil de catre Camera Deputatilor proiectul de lege potrivit caruia pensiile de serviciu nu vor mai putea depasi valoarea salariului avut in perioada de activitate. Potrivit propunerii legislative, au exista modificari majore fata de varianta initiala adoptata de Senat in luna martie, asa ca proiectul va trebui readoptat de catre prima camera sesizata.
 
 
Conform "legii pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu si a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal" adoptate de Camera Deputatilor, in data de 26.06.2023:
 
"Persoanele care au o vechime de cel putin 25 de ani numai in functiile enumerate la alin. (1) se pot pensiona la implinirea varstei standard de pensionare prevazute de sistemul public de pensii si pot beneficia de pensie de serviciu, chiar daca la data pensionarii au o alta ocupatie. 
 
In acest caz, pensia de serviciu este egala cu 80% din baza de calcul reprezentata de media indemnizatiilor de incadrare brute lunare si sporurile cu caracter permanent din ultimele luni de activitate inainte de data eliberarii din functie, raportate la un judecator sau procuror in activitate, in conditii identice de functie, vechime si grad profesional, corespunzatoare perioadei de activitate anterioare lunii in care se depune cererea de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr.3, in functie de data acordarii pensiei de serviciu. De aceasta pensie de serviciu pot beneficia numai persoanele care au fost eliberate din functie din motive neimputabile acestora. Cuantumul net al pensiei nu poate fi mai mare decat 100% din media veniturilor nete aferente bazei de calcul."
 
De asemenea, proiectul de lege vizeaza si ca: 
 
"Persoanele care indeplinesc conditiile pentru obtinerea mai multor pensii de serviciu, reglementate de legi cu caracter special, opteaza pentru obtinerea uneia dintre acestea.
 
(2) In termen de 30 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, persoanele care cumuleaza doua sau mai multe pensii de serviciu, reglementate de legi cu caracter special, opteaza pentru dreptul cel mai avantajos."
 
 
Atentie! Proiectul de lege NU este inca in vigoare, vom reveni cu detalii.
 

UPDATE 30.03.2023

Senatul a votat favorabil proiectul de lege pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, in data de 29 martie 2023.

Atentie, pentru a merge mai departe proiectul de lege are nevoie de votul favorabil al Camerei Deputatilor, asa ca nu a intrat in vigoare.

Stire initiala din decembrie 2022:

Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale a finalizat proiectul de Lege privind reforma pensiilor de serviciu, prevazuta in Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Documentul respecta atat prevederile PNRR, cat si deciziile CCR, iar cheltuielile totale cu pensiile si indemnizatiile de serviciu se ajusteaza conform angajamentelor asumate.
 
Proiectul de act normativ stabileste ca nicio pensie de serviciu nu va putea sa mai depaseasca salariul primit in perioada activa, dar si faptul ca pensiile care sunt deja in plata se vor recalcula pentru a respecta noul principiu si pentru a elimina discriminarile intre cei care sunt deja in plata si viitorii pensionari.

Precizam si ca se are in vedere modificarea Codului fiscal in privinta impozitarii pensiilor de serviciu, iar cele care nu respecta principiul contributivitatii, vor fi impozitate diferit, avand in vedere ca vor exista doua reguli: sa se aplica o cota de impozit de 10% pentru partea de pensie mai mica sau egala cu castigul salarial mediu brut, din care se deduce venitul neimpozabil lunar de 2.000 de lei; sa se aplica o cota de impozit de 15% pentru partea de pensie ce depaseste castigul salarial mediu brut si care excede principiului contributivitatii.

Vechime in munca  - 15 ani in specialitate, 25 de ani pentru justitie

 
Un alt element de noutate consta in cresterea vechimii in specialitate la minim 15 ani, iar pentru justitie aceasta va fi de minim 25 de ani, fara perioade asimilate, iar baza de calcul se reduce de la 80% la 65% din media veniturilor brute din 12 luni consecutive de activitate, cu exceptia magistratilor, potrivit deciziilor CCR.
 
Procedura de pensionare din 2023! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor!
 
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2023 – Totul despre pensionare, detalii AICI >>>
 
Astfel, judecatorii, procurorii, judecatorii de la Curtea Constitutionala, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, indiferent de varsta, dar care au cel putin 25 de ani vechime realizata numai in aceste functii, se pot pensiona la cerere si pot beneficia de o pensie de serviciu in cuantum de 80% din baza de calcul, insa cuantumul pensiei nete nu poate fi mai mare decat 100% din media veniturilor nete aferente bazei de calcul.
 
De pensia de serviciu beneficiaza, la implinirea varstei standard de pensionare, judecatorii, procurorii, judecatorii de la Curtea Constitutionala, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor cu o vechime intre 20 si 25 de ani numai in aceste functii. In acest caz, cuantumul pensiei va fi micsorat cu 1% din baza de calcul, pentru fiecare an care lipseste din vechimea integrala de 25 de ani. De asemenea, cuantumul pensiei nete nu va putea depasi media veniturilor nete aferente bazei de calcul astfel reduse.
 

Pensiile de serviciu aflate in plata se vor recalcula 

 
In baza de calcul pentru stabilirea pensiei de serviciu nu se includ sumele primite cu titlu de prime, premii, decontari, restituiri de drepturi salariale aferente altei perioade, diurne sau oricare alte drepturi care nu au un caracter  permanent. 
 
Pensiile de serviciu aflate in plata se vor recalcula potrivit noilor reglementari din proiectul de act normativ prin care sunt aduse modificari Legii nr. 303 din 2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Recalcularea se va realiza in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a noii legi.
 
Procedura de pensionare din 2023! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor!
 
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2023 – Totul despre pensionare, detalii AICI >>>
 
In ceea ce priveste personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea, personalul de specialitate criminalistica si personalul care ocupa functii auxiliare de specialitate criminalistica, precum si tehnicienii criminalisti din cadrul parchetelor, cei care au o vechime de cel putin 25 de ani in specialitate, pot beneficia, la implinirea varstei de 60 de ani,  de pensie de serviciu, in cuantum de 65% din baza de calcul reprezentata de media salariilor de baza brute lunare realizate, inclusiv sporurile cu caracter permanent, corespunzatoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii in care se depune cererea de pensionare.
 
Proiectul de lege aduce modificari si in cazul persoanelor care au indeplinit functia de auditor public extern cu o vechime de cel putin 15 ani in cadrul Curtii de Conturi. Acestea beneficiaza, la implinirea varstei de pensionare, de pensie de serviciu, in cuantum de 65% din baza de calcul reprezentata de media veniturilor brute lunare realizate, cu caracter permanent, corespunzatoare ultimelor 12 luni  de activitate anterioare lunii in care se depune cererea de pensionare.
 

Pensie de serviciu - noutati

 
Veniturile care constituie baza de calcul pentru pensia de serviciu nu includ sporul de risc si suprasolicitarea neuropsihica de 50% si nici majorarea de pana la 75% din salariul de baza, castigate in instanta.
 
De pensie de serviciu beneficiaza si auditorii publici externi care, la data solicitarii, sunt pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii. Si in acest caz, cuantumul pensiei de serviciu este de 65% din baza de calcul.
 
Proiectul de lege vizeaza si modificarea cadrului legal care vizeaza membrii Corpului diplomatic si consular al Romaniei cu o vechime de cel putin 15 ani in Ministerul Afacerilor Externe, precum si personalul incadrat pe functii de executie specifice. Pensia de serviciu reprezinta 65% din media salariilor de baza brute lunare in lei si a tuturor indemnizatiilor si sporurilor permanente, stabilite in favoarea beneficiarului pentru ultimele 12 luni de activitate in administratia centrala a Ministerului Afacerilor Externe, inainte de data pensionarii. Acelasi principiu se aplica si in cazul ambasadorilor, doar ca in aceasta situatie, calculul indemnizatiilor si sporurilor stabilite in formula procentuala se raporteaza la salariul de baza de ambasador.
 
Toate aceste intrebari si multe-multe altele isi gasesc raspunsurile 100% profesioniste in lucrarea pe stick „Totul despre PENSIONARE. Ghid practic pentru angajatori si angajati”.
 
 
Modificarile propuse vizeaza si personalul aeronautic civil navigant profesionist. Aceasta categorie beneficiaza de pensie de serviciu, potrivit categoriei profesionale din care face parte, daca are varsta de minimum 52 de ani  si a realizat o vechime de cel putin 20 de ani de activitate ca personal aeronautic civil navigant profesionist. Aceasta categorie profesionala are dreptul la o pensie de serviciu in cuantum de 65% din media veniturilor totale brute realizate in ultimele 12  luni de activitate anterioare lunii in care se depune cererea de pensionare.
 
Pot primi pensie de serviciu in cuantum de 65% din baza de calcul reprezentata de media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni inainte de data pensionarii si functionarii publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care cel putin 15 ani in structurile Parlamentului. Si in acest caz, pensia acordata nu poate depasi nivelul salariului de baza brut, inclusiv sporurile, precum si indemnizatia de conducere si salariul de merit din ultimele 12 luni anterioare datei pensionarii.
 

Pensiile militare de stat

 
In ceea ce priveste pensiile militare de stat, la stabilirea acestora, baza de calcul folosita este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la functia de baza in 12 luni consecutive, la alegere, din ultimii 5 ani de activitate in calitate de militar/politist/functionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, fara a include sporuri, diurne sau alte drepturi de acest fel.
 
Proiectul de lege a fost publicat in transparenta decizionala pe site-ul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale si trimis in avizare interministeriala. http://mmuncii.ro/j33/index.php/ro/transparenta/proiecte-in-dezbatere/6811-lege-modificarea-pensiilor-serviciu-20122022 

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
modificare pensii de serviciupensie de serviciu pnrrpensii militare de stat

Data aparitiei: 27 Iunie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Pensiile de serviciu se MODIFICA! Nu vor putea depasi salariul Nota: 4.14 din 5 - 7 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]