Compensatii banesti acordate potrivit CCM. Cum se procedeaza in caz de concediere

Mara Dobrin
Mara Dobrin
29 Decembrie 2016
29 Decembrie 2016
Mara Dobrin
Mara Dobrin
ccmcontributie asigurare sanatatecodul fiscal codul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Orice angajator ar trebui sa fie familiarizat cu prevederile legale in ceea ce priveste contractul colectiv/individual de munca, pentru a sti cum sa procedeze in orice situatie.


"Ce contributii sociale nu se datoreaza: a) Asupra compensatiilor banesti acordate conform contractului colectiv/individual de munca in cazul concedierii pentru motive care nu tin de persoana salariatului. b) Pentru veniturile din salarii realizate din strainatate, pentru activitatea desfasurata in Romania, de catre un cetatean roman, angajat al unei firme din UE", intrebare extrasa din PortalCodulMuncii.ro


Vom specifica inca de la inceput care sunt compensatiile banesti acordate conform contractului colectiv/individual de munca in cazul concedierii pentru motive care nu tin de persoana salariatului se datoreaza contributii sociale dupa cum urmeaza:

- Contributia de asigurari sociale anagajator si salariat (CAS) - art.139 alin. (1) lit. q) din Codul fiscal;
- Contributia asigurari sociale de sanatate angajator si salariat (CASS) - art.157 alin. (1) lit. s);
- Contributia de asigurari de sanatate pentru concedii si indemnizatii (nu este prevazuta in baza de calcul dar nici la exceptii, de aceea apreciem ca, prudent este sa fie calculata)
- Contributia pentru accidente de munca si boli profesionale - art.204 alin. (1) lit. j)


NU se datoreaza:

- Contributia de asigurari pentru somaj angajator si salariat - 189 pct.4 din Codul fiscal;
- Contributia la Fondul de Garantare pentru plata creantelor salariale - art. 213 lit. c).


Pentru cea de-a doua intrebare, vom reaminti prevederile art. 139 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal. Baza lunara de calcul al contributiei individuale de asigurari sociale, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, o reprezinta castigul brut realizat din salarii si venituri asimilate salariilor, in tara si in alte state, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, care include:

a) veniturile din salarii, in bani si/sau in natura, obtinute in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu sau a unui statut special prevazut de lege. In situatia personalului roman trimis in misiune permanenta in strainatate, veniturile asupra carora se datoreaza contributia sunt cele prevazute la art. 145 alin. (1) lit. a);


Din prevederile legale citate observam ca, Codul fiscal prevede ca, contributiile sociale se datoreaza cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale.

Regula stabilita de Regulamentul (CE) 883/2004 este ca sistemul de securitate sociala aplicabil este cel stabilit de legislatia statului membru in care lucratorul presteaza activitate.

Daca salariatul nu este posesorul unui document portabil A1 din care sa rezulte ca, statul in care se datoreaza contributiile sociale este altul decat cel in care desfasoara activitate, in Romania se datoreaza contributiile sociale aferente veniturilor salariale.


Citeste mai multe pe PortalCodulMuncii




 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]