Vechimea in specialitatea studiilor - modalitati de stabilire

vechimea in specialitatevechimea in munca
Vechimea in specialitatea studiilor - modalitati de stabilire
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Cum stabilesc vechimea in specialitate pentru un angajat care este absolvent al Fac.de chimie (inginer chimist) dar care ocupa un post de conducere, respectiv sef serviciu? Mentionez ca salariatul in cauza imi solicita o adeverinta cu vechimea in specialitatea de inginer chimist, in conditiile in care acesta nu a prestat in cadrul societatii noastre( societate comerciala pe actiuni la care statul este actionarul majoritar) activitate de inginer chimist, detinand numai functii de conducere."
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Notiunea de vechime in specialitatea studiilor am regasit-o in prevederile OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, fiind utilizata in dezvoltarea carierei personalului institutiilor publice (angajare, promovare in functie). Insa in acest act normativ nu am identificat o definitie a notiunii de vechime in specialitatea studiilor, desi aceasta notiune este utilizata in mai multe randuri in textul actului normativ.
 
In aceste conditii, in aprecierea notiunii de vechime in specialitate, putem pleca de la un punct de vedere al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici exprimat in alt context (legat de concediul pentru cresterea copilului), dar care poate fi de folos (http://rru.anfp.gov.ro/faq.php ).
 
Astfel, ANFP considera ca ”perioada asimilata vechimii in specialitatea studiilor reprezinta perioada in care o persoana a desfasurat in mod efectiv o activitate profesionala in specializarea studiilor absolvite”.
 
De asemenea. intr-un alt punct de vedere exprimat de ANFP - http://www.anfp.gov.ro/continut/Raspunsuri_la_intrebari, la intrebarea:
”Care sunt actele necesare pentru dovedirea vechimii in specialitatea studiilor si este necesar ca aceasta sa fie mentionata in cuprinsul adeverintei de la angajator”, ANFP a raspuns: ”vechime in specialitate: Vechimea de 5 ani necesara participarii la un concurs de promovare intr-o functie publica de conducere vacanta, de sef serviciu reprezinta vechimea in specialitatea studiilor  dobandita in temeiul unui contract individual de munca, al unui raport de serviciu sau ca profesie liberala, demonstrata cu documente corespunzatoare pentru activitatea  desfasurata  de catre o persoana intr-o functie de specialitate corespunzatoare profesiei sau specializarii sale”.
 
Din aceste puncte de vedere exprimate, intelegem ca vechimea in specialitatea functiei se refera la vechimea in exercitarea unor functii de specialitate corespunzatoare profesiei sau specializarii in domeniul studiilor superioare absolvite, in cazul de fata, domeniul chimiei.
 
In aceste conditii apreciem ca daca persoana in cauza a exercitat activitati de conducere a unui serviciu care are legatura cu domeniul chimiei si cu specializarea de inginer chimist, vechimea in specialitatea studiilor este intreaga perioada in care a exercitat aceasta activitate.
 
Insa in situatia in care salariatul respectiv nu a desfasurat activitatea intr-un domeniu legat de competentele specifice din domeniul chimiei, apreciem ca perioada respectiva nu este vechime in specialitatea studiilor de inginer chimist, ci cel mult vechime intr-o functie care necesita studii superioare, in general, fara a se specifica o specializare.
 
Insa, avand in vedere ca nu exista o definitie legala a cestei notiuni, apreciem ca este util sa va consultati si cu Agentia Nationala a Functionarilor Publici.
 
Un raspuns oferit la data de 11.06.2022, realizat de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
vechimea in specialitatevechimea in munca

Data aparitiei: 15 Iunie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Vechimea in specialitatea studiilor - modalitati de stabilire Nota: 4.83 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]