Suprapunerea certificatelor medicale - Care va fi modul de plata? Cum se va trece Declaratia 112?

Ioana Pavel
Ioana Pavel
16 Octombrie 2024
16 Octombrie 2024
Ioana Pavel
Ioana Pavel
Suprapunerea certificatelor medicalemod de platacertificate medicale 112
Suprapunerea certificatelor medicale - Care va fi modul de plata? Cum se va trece Declaratia 112?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca vor putea beneficia de concediu pentru incapacitate temporara de munca, conform O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, urmatoarele persoane, care au calitatea de asigurati obligatoriu. Persoanele care:

a) realizeaza venituri din desfasurarea unei activitati in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu, act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege, precum si alte venituri asimilate salariilor, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte;
b) realizeaza in Romania veniturile prevazute la lit. a), de la angajatori din state care nu intra sub incidenta legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte;
c) beneficiaza de indemnizatie de somaj, potrivit legii.

Asadar sunt asigurati obligatoriu si beneficiaza de concediu si indemnizatie de incapacitate temporara de munca persoanele care au calitatea de:

    • salariat;
    • administrator;
    • director;
    • functionar public;
    • somer.

Dreptul la concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate in cazul acestor persoane asigurate obligatoriu, este conditionat de plata contributiei asiguratorii pentru munca, destinata suportarii acestor indemnizatii, reglementata prin Codul fiscal. Aceasta contributie se plateste de angajator in cazul salariatilor si de catre platitor in cazul persoanelor care realizeaza venituri asimilate salariilor. 

Dar ce se petrece atunci cand doua certificate medicale se suprapun? Ce spun specialistii, potrivit PortalCodulMuncii:

"Daca am 2 concedii medicale care se suprapun, primul in intervalul 01-07.10.2024 iar cel de-al doilea 05-12.10.2024, pe primul il iau in calcul pe tot intervalul 01-07.10, iar pe al doilea il iau in calcul pentru intervalul 08-12.10? Sau cum anume procedez in cazul a doua concedii medicale care se suprapun? Apoi la rubrica " Observatii" celui de-al doilea, scriu ca Medicalul se suprapune cu primul medical seria, nr? Cum le declara in D 112?"

Raspunsul specialistilor: 

Conform Instructiunilor de completare a formularului 112 sectiunea B3 se completeaza cu numarul total de zile in care asiguratul a beneficiat de indemnizatii prevazute de OUG 158/2005.  

Asadar, se declara in declaratia 112 numarul de zile de indemnizatii medicale de care a salariatul a beneficiat.

Conform art. 33 alin. (3) din Normele de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate din 05.01.2018, in situatia in care unui asigurat i se acorda in aceeasi luna doua certificate de concediu medical, care se suprapun pentru o anumita perioada, indemnizatia se calculeaza dupa cum urmeaza:

a) pentru primul certificat de concediu medical, indemnizatia se va calcula numai pentru zilele cuprinse intre data inceperii valabilitatii acestuia si data inceperii valabilitatii celui de-al doilea certificat medical, iar pentru zilele ramase peste care se suprapune perioada celui de-al doilea certificat medical se va inscrie in rubrica "Observatii" a certificatului de concediu medical "Suprapunere cu CM seria . . . . . . . . . . nr. . . . . . . . . . .";

b) pentru al doilea certificat medical, a carui incepere se suprapune peste perioada de valabilitate a primului certificat medical, indemnizatia se calculeaza in mod corespunzator, pentru toate zilele cuprinse in perioada de valabilitate a acestuia.

Astfel, in declaratia 112 se completeaza numarul de zile de indemnizatii medicale platite conform celor de mai sus: numarul de zile de indemnizatii medicale corespunzatoare primului certificat medical pana la data inceperii valabilitatii celui de al doilea certificat medical si zilele de indemnizatii medicale corespunzatoare celui de al doilea certificat medical incepand cu data valabilitatii acestuia.

GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aflati raspunsul dorit AICI >>>

Primul certificat medical il platiti pentru perioada 1 - 4 ocrombrie, iar cel de al doilea pentru perioada 5 - 12 octombrie. Aceasta deoarece conform normelor mai sus citate, primul certificat medical se plateste pana incepe valabilitatea celui de al doilea. 
 
Un raspuns oferit in octombrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]