Functionarii publici vor avea posibilitatea de a lucra si dupa implinirea varstei de pensionare

Mara Dobrin
Mara Dobrin
24 Aprilie 2017
24 Aprilie 2017
Mara Dobrin
Mara Dobrin
functionari publici pensionarefunctionari publicilegea 188/1999
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Vesti bune pentru acei functionari publici care doresc sa lucreze si dupa implinirea varstei de pensionare si a stagiului minim de cotizare.

Conform unui proiect de act normativ, acestia vor avea posibilitatea de a lucra, la cerere, timp de inca maxim 3 ani, dupa implinirea varstei de pensionare.

Aceste prevederi sunt incluse intr-un Proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici.  Asadar, proiectul mai are nevoie de votul Camerei Deputatilor, pentru a intra in vigoare. Dupa care trebuie sa fie publicat in Monitorul Oficial.

Functionarii publici vor putea cere prelungirea contractului de munca

In acest context, acei functionari care doresc sa lucreze si dupa implinirea varstei standard de pensionare, isi vor putea exercita acest drept. Pentru a putea lucra inca 3 ani, acestia trebuie sa solicite acest lucru inainte cu 2 luni de implinirea varstei standard de pensionare.

Prevederile proiectului de lege: "Pe baza unei cereri formulate cu 2 luni inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare si cu aprobarea conducatorului autoritatii sau institutiei publice, functionarul public poate fi mentinut in functia publica detinuta maximum 3 ani peste varsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a raportului de serviciu."

Legea nr. 188/1999: "Functia publica reprezinta ansamblul atributiilor si responsabilitatilor, stabilite in temeiul legii, in scopul realizarii prerogativelor de putere publica de catre administratia publica centrala, administratia publica locala si autoritatile administrative autonome."

Conform unei decizii luate de Senat in cursul zilei de luni (27.02.2017) functionarii publici vor beneficia de sporul pentru risc si suprasolicitare neuropsihica.


In acest context, functionarii publici ar urma sa beneficieaza de un spor de stres de 50% din salariul de baza, dupa ce Curtea Constitutionala (CCR) a respins partial acest proiect de lege...citeste mai multe aici >>>
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]