"Fiind o institutie publica finantata integral din bugetul de stat a constatat la un salariat, venit necuvenit, pe care este obligat sa retine/restituie. Care sunt documentele justifcative eliberate de biroul/compartimentul RUNOS, pe baza carora persoanele desemnate din cadrul biroului de contabilitate poate inregistra in balanta de verificare. Va rog sa precizati si evidenta contabila corecta."
Raspunsul specialistului:
Conform Codului muncii:
Articolul 254
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Articolul 256
(1) Salariatul care a incasat de la angajator o suma nedatorata este obligat sa o restituie.
Articolul 257
(1) Suma stabilita pentru acoperirea daunelor se retine in rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei in cauza din partea angajatorului la care este incadrata in munca.
(2) Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fara a putea depasi impreuna cu celelalte retineri pe care le-ar avea cel in cauza jumatate din salariul respectiv.
Articolul 258
(1) In cazul in care contractul individual de munca inceteaza inainte ca salariatul sa il fi despagubit pe angajator si cel in cauza se incadreaza la un alt angajator ori devine functionar public, retinerile din salariu se fac de catre noul angajator sau noua institutie ori autoritate publica, dupa caz, pe baza titlului executoriu transmis in acest scop de catre angajatorul pagubit.
(2) Daca persoana in cauza nu s-a incadrat in munca la un alt angajator, in temeiul unui contract individual de munca ori ca functionar public, acoperirea daunei se va face prin urmarirea bunurilor sale, in conditiile Codului de procedura civila.
Articolul 259
In cazul in care acoperirea prejudiciului prin retineri lunare din salariu nu se poate face intr-un termen de maximum 3 ani de la data la care s-a efectuat prima rata de retineri, angajatorul se poate adresa executorului judecatoresc in conditiile Codului de procedura civila.
Monografia contabila propusa:
421 = 428 - retinere pe statul de plata
Un raspuns oferit in aprilie 2023, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in administratia publica si legislatia muncii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariul de baza superior salariului de baza minim brut pe taraIntrebare: O angajata care are contractul individual de munca incepand cu data de 01.09.2023 cu salariul de baza minim brut, incepand cu 01.01.2025 avem obligatia ca salariul sa fie modificat cu 4050? Salariul minim brut poate fi aplicat unui salariat pentru maximum 24 de luni, incepand cu data de 01.09.2025 avem obligatia ca salariatului sa i se acorda un salariu de baza superior salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, sau este valabil din momentul introducerii prevederii legii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Revenire din CCC. Desfiintarea magazinului in care salariata presta activitateIntrebare: Va adresez urmatoarea intrebare. Avem o persoana, Director de magazin, care trebuie sa revina din CIC. Magazinul in care a lucrat s-a inchis. In acelasi oras avem deschise alte 2 magazine care au Director de Magazin. Am posibilitatea, legal, ca pentru persoana care revine din CIC sa-i ofer un post de director de magazin, dar intr-un oras in care avem pozitia libera? Sau sunt obligata sa-i ofer post in orasul de domiciliu? Multumesc!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<