Diferentele la angajare si de salariu intre barbati si femei continua

Angajare si Concediereegalitatea de sanseponderea femeilorpiata munciidiferenta salariala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


In aceasta perioada, Ministerul Muncii a finalizat si supus dezbaterii Strategia nationala in domeniul egalitatii de sanse intre femei si barbati pentru perioada 2014 - 2017 si Planul General de actiuni pentru implementarea Strategiei. Astfel, pentru perioada 2014-2017, Strategia nationala a identificat mai multe arii de interventie: educatia, piata muncii, participarea echilibrata a femeilor si barbatilor la procesul de decizie, abordarea integratoare de gen si violenta de gen.

Se arata in continuare ca rata de ocupare si salariile femeilor in Romania sunt semnificativ mai mici decat ale barbatilor, in timp ce ponderea femeilor expuse riscului de saracie sau excluziune sociala este mai mare decat cea a barbatilor.

In anul 2012, in Romania, rata de ocupare a populatiei cu varsta de munca (segmentul de varsta 15-64 ani) a fost de 64,2 la suta, procentul barbatilor ocupati, de 72,1 la suta, fiind cu mult mai mare decat in cazul femeilor (56,4 la suta).

De asemenea, potrivit statisticilor Eurostat, in anul 2012, rata somajului in Romania s-a situat pe pozitia a saptea intre tarile cu cele mai mici rate ale somajului din UE, respectiv sapte la suta, cu 3,5 puncte procentuale sub media europeana. Rata somajului feminin pastra tendinta de a se situa sub cea masculina, fiind de aproximativ 6,4 la suta, fata de 7,6 la suta in cazul barbatilor", se mai arata in textul strategiei.

La nivelul anului 2011, diferenta salariala dintre femei si barbati a fost de 12 la suta. In urma unei analize a participarii femeilor si barbatilor la alegerile locale din luna iulie 2012, a reiesit faptul ca femeile ocupa in proportie de numai 5,95 la suta functii publice alese, iar la alegerile parlamentare din decembrie 2012, ponderea femeilor - de 11,5 la suta - a inregistrat o usoara crestere fata de vechiul legislativ 2008 - 2012, in care femeile ocupau un procent de 9,8 la suta din totalul numarului de parlamentari. in comparatie, la nivelul UE, 24 la suta dintre parlamentari sunt femei, reprezentand o crestere cu 16 la suta fata de situatia inregistrata cu 10 ani in urma.

Potrivit bazei de date a Comisiei Europene cu privire la situatia femeilor si a barbatilor in pozitii de decizie, in cadrul administratiilor publice centrale din statele membre ale UE, ponderea femeilor a crescut: daca in 2003 procentul inregistrat era de 25,5 la suta, in anul 2011 era de 34,5 la suta, iar in 2012, de 33 la suta.

Sursa: costelgilca.ro


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Angajare si Concediereegalitatea de sanseponderea femeilorpiata munciidiferenta salariala

Data aparitiei: 03 Decembrie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Diferentele la angajare si de salariu intre barbati si femei continua Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]