Nu este niciun secret pentru nimeni ca saptamana de lucru de 4 zile este un fapt dezirabil in piata muncii. Desigur ca salariatii sunt cei mai dornici ca acest lucru sa se intample, in contextul in care se vor alege cu mai multe
zile libere, in acest sens. In ultimii ani au avut loc mai multe astfel de experimente, inclusiv in Romania.
O companie IT a incercat programul de lucru de 4 zile, iar angajatii, dar si managerii au fost multumiti. Tot mai multe tari din Occident doresc ca acest fapt sa se petreaca, in contextul in care oricum trendul este acela de reducere a programului de munca.
Si nici nu este de mirare. Intr-un an in care piata muncii a suferit modificari neasteptate, pe fondul crizei generate de Covid-19, telemunca si munca la domiciliu au devenit aproape obligatorii, in domeniile in care salariatii pot munci de la distanta.
Saptamana de lucru de 4 zile
Daca la inceput au existat bociferari din partea ambelor parti, angajatori si angajati, in cele din urma lucrurile par a merge chiar mai bine ca inainte. Majoritatea au imbratisat acest mod de a lucra, iar domeniul relatiilor de munca s-a schimbat iremediabil, sunt de parere expertii in legislatia muncii si a resurselor umane.
Ramane de vazut ce se va petrece dupa ce pandemia Covid-19 va lua sfarsit, dar probabil ca munca de acasa va deveni una dintre facilitatile cele mai apreciate de catre angajati.
Acum se doreste reducerea programului de munca si trecerea la 4 zile de lucru, timp in care angajatii vor indeplini toate taskurile, dar intr-un timp mai redus. Belgia este tara care doreste sa faca aceasta trecere, in contextul in care salariatii, dar si angajatorii au remarcat ca lucrurile decurg mai bine, in acest mod.
Desigur ca ne referim la faptul ca angajatii sunt mai motivati si mai fericiti atunci cand au mai multe zile libere. Ceea ce ii face sa fie mai responsabili la locul de munca, iar aceasta motivatie nu poate decat sa-i bucure pe angajatorii dornici sa treaca la acest program de lucru.
Program de lucru redus la 4 zile saptamanal
Aceste propuneri se dezbat in momentul de fata in guvernul belgian, a tinut sa precizeze chiar ministrul muncii din aceasta tara. Se pregatesc noi reforme in piata muncii din Belgia, iar oamenii sunt pregatiti pentru o astfel de schimbare. Se pare ca numarul orelor lucrate va ramane acelasi, doar ca vor fi distribuite in cadrul celor 4 zile de munca.
Pandemia a schimbat modul in care oamenii privesc locul de munca, acestia fiind dispusi sa munceasca mai mult de-a lungul saptamanii pentru a petrece timpul ramas cu familiile.
La nivel european se vorbeste din ce in ce mai mult despre weekendul de 3 zile si de saptamana de lucru de doar 4 zile. Unele companii testeaza deja acest model de lucru, iar rezultatele de pana acum arata ca nu se inregistreaza scaderi ale productivitatii.
Astfel de propuneri care se doresc a fi implementate in continuare si in urmatoarele decade pornesc si de la premisa ca noile tehnologii vor ajuta din ce in ce mai mult la sustinerea productivitatii si un ritm continuu de lucru, permitand mentinerea acelorasi salarii inclusiv in programul de lucru de 4 zile pe saptamana...mai multe despre
saptamana de lucru de 4 zile aici >>>
Acest model de lucru a fost pentru prima data testat de Islanda si s-a bucurat de un succes rasunator. Asa ca ramane de vazut daca acest program de lucru va deveni o normalitate, in viitorul apropiat.
ATENTIE - 80 de raspunsuri pentru cele mai sensibile probleme legate de:
- pontaj
- program de lucru
- timp de munca
- reducerea timpului de munca
- modalitati de evidentiere a timpului de munca
Totul intr-o lucrare care limpezeste in intregime acest subiect care – dupa cum s-a dovedit in practica – este unul favorit pentru inspectorii ITM veniti in control.
Saptamana aceasta beneficiati de
OFERTA SPECIALA cu
REDUCERE 10%,
detalii AICI >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<