Tara care vrea sa adopte saptamana de lucru de 4 zile

program de lucru 4 zile pe saptamanareducere program de lucrusaptamana lucru 4 zile
Tara care vrea sa adopte saptamana de lucru de 4 zile
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Nu este niciun secret pentru nimeni ca saptamana de lucru de 4 zile este un fapt dezirabil in piata muncii. Desigur ca salariatii sunt cei mai dornici ca acest lucru sa se intample, in contextul in care se vor alege cu mai multe zile libere, in acest sens. In ultimii ani au avut loc mai multe astfel de experimente, inclusiv in Romania.
 
O companie IT a incercat programul de lucru de 4 zile, iar angajatii, dar si managerii au fost multumiti. Tot mai multe tari din Occident doresc ca acest fapt sa se petreaca, in contextul in care oricum trendul este acela de reducere a programului de munca.
 
Si nici nu este de mirare. Intr-un an in care piata muncii a suferit modificari neasteptate, pe fondul crizei generate de Covid-19, telemunca si munca la domiciliu au devenit aproape obligatorii, in domeniile in care salariatii pot munci de la distanta.
 

Saptamana de lucru de 4 zile

 
Daca la inceput au existat bociferari din partea ambelor parti, angajatori si angajati, in cele din urma lucrurile par a merge chiar mai bine ca inainte. Majoritatea au imbratisat acest mod de a lucra, iar domeniul relatiilor de munca s-a schimbat iremediabil, sunt de parere expertii in legislatia muncii si a resurselor umane.
 
Ramane de vazut ce se va petrece dupa ce pandemia Covid-19 va lua sfarsit, dar probabil ca munca de acasa va deveni una dintre facilitatile cele mai apreciate de catre angajati.
 
Acum se doreste reducerea programului de munca si trecerea la 4 zile de lucru, timp in care angajatii vor indeplini toate taskurile, dar intr-un timp mai redus. Belgia este tara care doreste sa faca aceasta trecere, in contextul in care salariatii, dar si angajatorii au remarcat ca lucrurile decurg mai bine, in acest mod.
 
 
Desigur ca ne referim la faptul ca angajatii sunt mai motivati si mai fericiti atunci cand au mai multe zile libere. Ceea ce ii face sa fie mai responsabili la locul de munca, iar aceasta motivatie nu poate decat sa-i bucure pe angajatorii dornici sa treaca la acest program de lucru.
 
 

Program de lucru redus la 4 zile saptamanal

 
 
Aceste propuneri se dezbat in momentul de fata in guvernul belgian, a tinut sa precizeze chiar ministrul muncii din aceasta tara. Se pregatesc noi reforme in piata muncii din Belgia, iar oamenii sunt pregatiti pentru o astfel de schimbare. Se pare ca numarul orelor lucrate va ramane acelasi, doar ca vor fi distribuite in cadrul celor 4 zile de munca.
 
Pandemia a schimbat modul in care oamenii privesc locul de munca, acestia fiind dispusi sa munceasca mai mult de-a lungul saptamanii pentru a petrece timpul ramas cu familiile.
 
La nivel european se vorbeste din ce in ce mai mult despre weekendul de 3 zile si de saptamana de lucru de doar 4 zile. Unele companii testeaza deja acest model de lucru, iar rezultatele de pana acum arata ca nu se inregistreaza scaderi ale productivitatii. 
 
Astfel de propuneri care se doresc a fi implementate in continuare si in urmatoarele decade pornesc si de la premisa ca noile tehnologii vor ajuta din ce in ce mai mult la sustinerea productivitatii si un ritm continuu de lucru, permitand mentinerea acelorasi salarii inclusiv in programul de lucru de 4 zile pe saptamana...mai multe despre saptamana de lucru de 4 zile aici >>>
 
Acest model de lucru a fost pentru prima data testat de Islanda si s-a bucurat de un succes rasunator. Asa ca ramane de vazut daca acest program de lucru va deveni o normalitate, in viitorul apropiat.
 
 
ATENTIE  - 80 de raspunsuri pentru cele mai sensibile probleme legate de:
 
  •  pontaj
  •  program de lucru
  •  timp de munca
  •  reducerea timpului de munca
  •  modalitati de evidentiere a timpului de munca
 
Totul intr-o lucrare care limpezeste in intregime acest subiect care – dupa cum s-a dovedit in practica – este unul favorit pentru inspectorii ITM veniti in control.
 
Saptamana aceasta beneficiati de OFERTA SPECIALA cu REDUCERE 10%, detalii AICI  >>>
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
program de lucru 4 zile pe saptamanareducere program de lucrusaptamana lucru 4 zile

Data aparitiei: 12 Octombrie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Tara care vrea sa adopte saptamana de lucru de 4 zile Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]