Legea a fost votata: Zilierii vor plati impozit de 16% pe venit!

29 Martie 2011
29 Martie 2011
legea zilierilorimpozit pe venitperioada determinata
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deputatii au adoptat, marti, cu 158 voturi "pentru", 128 "impotriva" si doua abtineri, propunerea legislativa privind zilierii, stabilind ca cei care muncesc cu ziua trebuie sa plateasca un impozit pe venit de 16%.
 
PSD si PNL s-au opus adoptarii acestui proiect, aratand ca genereaza efecte negative necontrolabile pe piata muncii.
 
Deputatul PSD Ioan Cindrea a criticat lipsa asigurarilor pentru zilieri si inexistenta echipamentului de protectie pentru acestia. "Noi consideram ca in secolul XXI, o Romanie care doreste sa se integreze pe piata europeana a muncii, doreste sa se introduca aceasta exceptie si sa existe sclavi pe mosiile unora", a afirmat Cindrea.
 
Viceliderul deputatilor PNL Eugen Nicolaescu a sustinut ca proiectul de lege contine multe incoerente care trebuie clarificate. "Este nevoie de apararea drepturilor celor care muncesc. Daca le luam numai impozit pe venit, nu-i aparam in niciun fel", a spus Nicolaescu.
 
In replica, deputatul PDL Claudia Boghicevici a sustinut ca initiativa asigura protectie zilierilor, aratand ca activitatea acestora poate fi de 90 de zile pe an, iar aceste persoane care primesc o remuneratie cuprinsa intre 2 si 10 lei pe ora pot beneficia optional si de asigurari de sanatate.
 
Deputatul UDMR Kerekes Karoly a aratat ca activitatea de zilier trebuie reglementata in conditiile in care a scapat de sub control.
 
"Cu 2 lei pe ora, salariul este de 350 de lei pe luna. (...) Ii condamnam la mizerie pe oamenii astia. Angajatorul va merge pe aceasta limita de jos", a afirmat deputatul PSD Matei Bratianu.
 
Reprezentantul Guvernului a precizat ca persoana angajata ca zilier poate lucra 90 de zile intr-un an, dupa care poate fi angajat pe perioada determinata si poate fi asigurat. El a mentionat ca zilierii vor primi echipament de protectie.
 
Proiectul privind zilierii reglementeaza modul in care aceste persoane pot executa activitati cu caracter ocazional, stabilind ca durata activitatii ocazionale care poate fi exercitata este de minimum o zi, corespunzator cu 8 ore de munca.
 
Durata zilnica de executare a activitatii unui zilier nu poate depasi 12 ore, respectiv 6 ore pentru lucratorii minori, care au capacitate de munca. Chiar daca partile convin un numar mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel putin 8 ore de munca, se precizeaza in proiect.
 
Proiectul mai prevede ca nicio persoana nu poate fi angajata zilier daca nu a implinit 16 ani si ca angajatorul are obligatia sa plateasca zilierului, la sfarsitul fiecarei zile de lucru, remuneratia convenita si sa asigure, pe propria cheltuiala, echipamente de lucru si de protectie care se impun datorita naturii si specificului activitatii desfasurate de zilier.
 
Plata impozitului pe venit datorat pentru activitatea prestata de zilieri este in sarcina zilierului. Cuantumul impozitului este de 16%, calculat la remuneratia bruta, se mai arata in proiect.
 
Camera Deputatilor este for decizional in cazul acestui proiect.
 
Deputatii au decis in sedinta de marti si amanarea cu o saptamana a discutarii proiectului privind ucenicia.
 
Deputatii din Comisia pentru munca au avizat, miercuri, in prezenta ministrului Muncii, Ioan Botis, proiectul legii zilierilor, reprezentantii PSD votand "impotriva", pe motiv ca acesta "este o aberatie legislativa", care "va dezvolta munca la negru".



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]