Functionarii publici solicita autoritatilor conditii de munca si de salarizare mai bune.
"Asteptam sa fim invitati in sediul Guvernului pentru a ne expune lista de revendicari, insa am inteles ca ministrul Muncii, Rovana Plumb, lipseste astazi (luni — n. r.) din tara", a explicat presedintele SNFP, citat de Agerpres.
"Conform reglementarilor legale, salariul minim pe economie va fi, de la 1 iulie, de 1.050 de lei. In aceasta situatie, peste 60% dintre salariatii din administratia publica locala vor fi platiti sub nivelul sau, in cel mai bun caz, la nivelul salariului minim, fapt pe care il consideram total incorect.", a mai declarat presedintele SNFP, Sebastian Oprescu.
Mai mult, presedintele SNFP a precizat ca nu mai exista diferenta salariala intre un sofer, o femeie de serviciu si un functionar cu studii superioare.
De asemenea, functionarii publici protesteaza si pentru deblocarea negocierilor contractelor si acordurilor colective de munca. In acelasi timp, revendica deblocarea acordarii de tichete de masa si vouchere de vacanta, informeaza Agerpres.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
40 Modele de Regulament Intern
Potrivit calendarului, protestul de luni se continua in zilele de marti, miercuri si joi, in acelasi interval orar, 11.00 - 13.00.
Pe site-ul Sindicatului National al Functionarilor Publici a fost data publicitatii o scrisoare deschisa adresata domnului Victor Ponta.
Conform documentului, functionarii publici si personalul contractual solicita indreptarea atentiei asupra categoriei socio-profesionala din care fac parte.
Citez din scrisoarea SNFP:
"Aplicarea H.G. 1091/2014 privind salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, face ca la 1 iulie 2015, 60% dintre angajatii acestui domeniu sa fie platiti cu salariul minim pe economie, indiferent de nivelul studiilor, vechime sau importanta activitatii;
Discriminarea creata in Legea 71/2015–pentru aprobarea OUG nr.83/2014 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2015, precum si alte masuri in domeniul cheltuielilor publice – care, pe langa faptul ca blocheaza salariile la nivelul lunii decembrie 2014, corecteaza discrepantele salariale create pe aceeasi functie publicǎ numai pentru angajatii de prim nivel salarial(aparatul de lucru al Parlamentului Romaniei, Guvern, Curtii de Conturi etc.) si nu pentru toate institutiile din Romania;
Imposibilitatea achitarii obligatiilor cetatenesti din singura sursa de venit salarial, la care avem dreptul. Sistemul incompatibilitatilor nepermitandu-ne sa avem si alte activitati."
In scrisoarea adresata prim-ministrului se mai precizeaza faptul ca protestele din aceste zile sunt rezultatul neatentiei guvernamentale fata de acest domeniu, tergiversarea gasirii unor solutii responsabile, asumate de ambele parti, stimulative cooperarii in atingerea obiectivelor nationale sau locale.
Va tinem la curent cu noutati pe aceasta tema.