Femeile constituie o categorie protejata de salariati, care beneficiaza de un regim special!
Acesta este determinat:
– pe de o parte, de interzicerea discriminarii femeii la locul de munca;
– pe de alta parte, de posibilitatea aparitiei starii de maternitate si restrictiile (legate de igiena locului de munca si de conditiile de munca) ce decurg de aici.
PONT!
Angajand o femeie, angajatorul trebuie sa aiba in vedere toate normele de protectie a acesteia, care, in cele mai multe situatii, ii vor interzice sa o concedieze, care ii vor permite suspendarea contractului de munca, intreruperea activitatii, care vor interzice, in anumite cazuri, munca de noapte s.a.m.d.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
40 Modele de Regulament Intern
Legis Plus Legislatia Muncii
PONT!
Principalele norme de protectie a femeii vizeaza interzicerea oricaror practici de natura discriminatorie. Unei femei nu i se va putea refuza angajarea sau promovarea doar in temeiul calitatii sale de femeie!
Trebuie observat ca asemenea norme nu sunt, propriu-zis, norme de protectie, deoarece nu urmaresc asigurarea unui regim privilegiat pentru femeia-salariat in raport cu barbatul-salariat. Rolul lor este mai degraba acela de a opri angajatorul de la dezavantajarea femeii, atunci cand se afla in concurenta (la ocuparea unui post, de exemplu) cu un barbat.
De mentionat ca prevederile Codului muncii care se refera la timpul de munca, la norma de munca, la concediul de odihna, la obligatiile generale ale salariatilor – sunt aceleasi fie ca este vorba despre femei, fie despre barbati.
DEFINITIE:
Potrivit Ordonantei Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, cu modificarile ulterioare, este calificata drept discriminare si interzisa orice deosebire, excludere, restrictie sau preferinta, pe baza, intre altele, de sex, avand ca scop sau efect restrangerea sau inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii, in conditii de egalitate, a drepturilor omului si a libertatilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, in domeniul politic, economic, social si cultural sau in orice alte domenii ale vietii publice.
RETINE!
Utilizarea de catre angajator a unor practici care dezavantajeaza persoanele de un anumit sex, in legatura cu relatiile de munca – este sanctionata cu amenda contraventionala!
In fata instantelor judecatoresti au aparut din ce in ce mai multe conflicte de munca declansate in materia nerespectarii principiului egalitatii de sanse si tratament intre femei si barbati.
EXEMPLU:
Spre exemplu, sindicatul personalului navigant din cadrul companiei de transport aerian „X“ S.A. a introdus actiune impotriva angajatorului aratand ca au fost incalcate dispozitiile cuprinse in art. 6 din Legea nr. 202/2002. In fapt, conducerea companiei luase decizia ca personalul feminin insotitor de bord (stuardeze) sa nu mai efectueze deplasari dupa implinirea varstei de 40 de ani. Decizia a afectat financiar categoria respectiva de personal prin aceea ca, ramanand la sol, nu mai be neficia de sporurile respective la salariu. Masura nu a afectat si personalul masculin.
Instanta a decis ca masura luata de angajator a fost discriminatorie atat sub aspectul varstei, cat si sub cel al sexului. Angajatorul a fost obligat la revocarea deciziei si plata de despagubiri. De mentionat ca nu au fost luate in considerare si aspectele de ordin comercial care impusesera aplicarea masurii atacate. Legea nr. 202/2002, modificata prin Ordonanta Guvernului nr. 84/2004, prevede urmatoarele obligatii in sarcina angajatorului, pentru a preveni aparitia oricarui climat dezavantajos pentru femei:
a) obligatia de a prevedea in Regulamentul intern sanctiuni disciplinare pentru angajatii care incalca demnitatea personala a altor angajati prin crearea de medii degradante, de intimidare, de ostilitate, de umilire sau ofensatoare, prin actiuni de discriminare;
b) obligatia de a asigura informarea tuturor angajatilor cu privire la interzicerea hartuirii si a hartuirii sexuale la locul de munca;
c) obligatia de a informa imediat ce a fost sesizat autoritatile publice abilitate cu aplicarea si controlul aplicarii legislatiei privind egalitatea de sanse si tratament intre femei si barbati.