Ponderea femeilor in consiliile de administratie si de supraveghere ale celor mai mari companii listate la Bursa de Valori Bucuresti (BET) a inregistrat cea mai mare scadere din toate tarile Uniunii Europene, ajungand la un nivel de 11,59%, fata de media Uniunii Europene de 20%, in anul 2014, conform datelor Comisiei Europene;
Ponderea femeilor in randul celor 79 de companii romanesti listate a fost de 14% la sfarsitul anului 2014, mult sub nivelul de 40% prognozat pana in 2020, in cadrul UE;
Romania se situeaza pe locul 25 din 32 de tari europene in ceea ce priveste ponderea femeilor in consiliile de administratie si supraveghere ale celor mai mari companii listate.
Bucuresti, 3 noiembrie 2015 – Ponderea femeilor in consiliile de administratie si supraveghere ale tuturor companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti era de numai 14%, la sfarsitul anului 2014, cea mai slaba reprezentare in perioada 2009 – 2014, analizata in cadrul studiului “Women on Boards in Romania”, realizat de Deloitte Romania si PWN Romania. Astfel, dintr-un total de 388 de membri ai celor 79 de companii analizate, doar 55 erau femei.
Concluziile studiului au fost prezentate in cadrul primei conferinte care aduce in atentia publicului din Romania diversitatea de gen si beneficiile cresterii numarului de femei, atat in managementul executiv, cat si in consiliile de administratie si supraveghere ale companiilor listate. Conferinta Gender Diversity in the Boardrooms - Key Driver to Company Performance, a fost organizata de asociatia Professional Women’s Network Romania, sub patronajul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, in parteneriat strategic cu Women At Accor Generation si Deloitte Romania.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Comparativ, in 2009, la nivelul celor 60 de companii analizate, aproximativ 17% dintre pozitiile din structurile de conducere erau ocupate de femei. Cu o exceptie, anul 2011, cand s-a inregistrat un procent de 19%, in perioada analizata, s-a inregistrat un declin al reprezentarii feminine in structurile de conducere ale companiilor listate, ajungand la 14% la sfarsitul anului 2014.
Situatia este si mai putin favorabila in cazul celor mai mari 10 companii romanesti listate, incluse in indicele BET, femeile fiind prezente intr-o proportie de 11,59% la sfarsitul anului 2014.
Aceasta tendinta este opusa celei din UE, unde ponderea femeilor in consiliile de administratie si supraveghere a crescut simtitor, media ajungand la 20%, iar tari precum Franta, Letonia, Finlanda si Suedia, au o reprezentare in jur de 30% a femeilor. Mai mult, in tari precum Islanda si Norvegia, nivelul de participare a femeilor in structurile de conducere este si mai mare, de 45%, respectiv 38%.
Aceasta evolutie pozitiva in Europa se datoreaza implementarii unor masuri legislative ca urmare a constientizarii, la nivelul factorilor de decizie, a impactului pozitiv al diversitatii de gen asupra performantei economice a companiilor.
Urmarind actiunile altor tari europene, PWN Romania a formulat cateva masuri pentru a creste numarul de femei in consiliile de administratie si supraveghere ale companiilor listate. In primul rand, este necesara o abordare sistemica pentru a sustine femeile in dezvoltarea profesionala si personala si in vederea atingerii unor pozitii de leadership. Companiile pot promova un transfer de practici in domeniul diversitatii de gen, in cadrul organizatiei, iar institutiile statului pot sprijini demersul prin politici publice.
„Un pas important consta in identificarea potentialului si a capabilitatilor doamnelor din companii, urmat de implementarea unui plan de pregatire structurata si relevanta pentru ca acestea sa acceada la pozitiile din consiliile de administratie si supraveghere. In plus, este important ca femeile capabile sa ia parte la deciziile economice, sa isi doreasca acest lucru si sa actioneze in consecinta”, precizeaza Sorana Baciu, Presedinte PWN Romania.
„Studiul Women on Boards in Romania este primul de acest gen care analizeaza prezenta femeilor la nivelul consiliilor de administratie si supraveghere ale companiilor listate si impactul acestora asupra performantei economice. Acesta reprezinta o initiativa care speram ca va incuraja companiile din Romania sa faca progrese cu privire la cresterea echilibrului de gen in consiliile de supraveghere si consiliile de administratie, in mentinerea femeilor la locul de munca, si promovarea lor pe scara profesionala”, spune Adriana Lobda, Partener Deloitte Romania.
“Competentele, capabilitatile si simtul afacerilor sunt specifice atat femeilor, cat si barbatilor. Perspectivele si abordarile lor sunt complementare si ajuta companiile sa isi atinga obiectivele intr-un mod mai eficient”, adauga Oana Petrescu, Partener Deloitte Romania.
“Analizand datele, am ajuns la concluzia ca Romania are un potential semnificativ de femei cu experienta profesionala si manageriala demonstrata, pentru a ajunge la nivelul de 40% propus de Uniunea Europeana, spre a fi atins pana in 2020”, spune Virginia Otel, Vice Presedinte Women on Boards, PWN Romania.
Conform studiului, Romania se situeaza pe locul 25, in ceea ce priveste ponderea femeilor in structurile de conducere ale companiilor listate, inainte de tari precum Grecia, Cipru, Portugalia, Estonia si Malta.
Mai mult, analizand majoritatea companiilor care isi desfasoara activitatea in Romania, cea mai mare pondere a femeilor in numarul total din structurile de conducere ale companiilor este inregistrata in sectorul intermedierilor financiare si al asigurarilor, urmate de sectorul activitatilor culturale si recreative. Sectorul administratiei publice, aparare, asigurari sociale din sistemul public, invatamant, sanatate si asistenta sociala se afla pe a treia pozitie, in functie de procentul de femei in total pozitii.
Daca reprezentarea femeilor in companiile romanesti este la un nivel redus, in ceea ce priveste mediul de business international situatia este mai favorabila. AccorHotels, operatorul hotelier mondial de top, care gazduieste in hotelurile sale peste 50 milioane de femei anual, este una dintre aceste companii. Prin urmare, aceasta diversitate trebuie sa fie reflectata si in structura angajatilor companiei, intrucat echipele mixte lucreaza mai bine si mai eficient. Gestionarea diversitatii este un element important al avantajului competitiv pentru AccorHotels la nivel global, precum si pentru partenerul sau strategic din Europa de Est, Orbis Hotel Group, cel mai mare lant hotelier din Polonia si Europa de Est, singurul licentiator pentru toate brandurile AccorHotels din regiune. Diversitatea, fie in termeni de varsta, gen, nationalitate sau medii sociale, aduce inovatie si o mai buna dezvoltare a companiei.
“Observ un impact concret al promovarii diversitatii de gen in toate echipele – femeile aduc perspective diferite si contribuie la extinderea oricarei analize. Echipa optima implica un mix de culturi, generatii si genuri. Echipele mixte, pur si simplu functioneaza mai bine pe termen lung: sunt mai performante, mai inovatoare si mai creative. De aceea, am ales sa particip activ in cadrul WAAG si HeForShe“, declara, Gilles Clavie, Presedinte si CEO al Orbis Hotel Group.
Pentru a sprijini aceste obiective, AccorHotels a creat propria retea de femei, numita “Women At Accor Generation”. Misiunea WAAG este sa sprijine dezvoltarea profesionala a femeilor, dezvoltarea competentelor de leadership, imbunatatirea confortului muncii si inspiratia reciproca. In Europa de Est, 40% dintre managerii de hoteluri din cadrul Orbis si AccorHotels sunt femei (procent ce depaseste media globala), iar regiunea are o retea WAAG foarte activa cu aproximativ 200 de membri, ce deruleaza mai multe actiuni si initiative, inclusiv un program de mentorat dedicat membrilor.
“In Romania, femeile sunt minoritare in pozitiile de management, dar reprezinta majoritatea absolventilor de studii superioare. Din pozitia de lider al retelei WAAG in Romania imi doresc sa sparg gheata, sa dau femeilor din tara noastra incredere in potentialul lor si sa le sprijin in ascensiunea catre functii de conducere”, adauga Alina Fugaciu, Director General, Mercure Bucharest City Center, presedinte al Women At Accor Generation in Romania.
Conferinta Gender Diversity in the Boardrooms - Key Driver to Company Performance a fost organizata cu sprijinul AccorHotels, BMW, CEC Bank, Deloitte Romania, GarantiBank, Genpact, Logos Corporate, Orbis Hotel Group, Sodexo, Transelectrica, Women At Accor Generation.
Despre PWN Global & PWN Romania
PWN Global este o asociatie non-guvernamentala prezenta in 24 de orase din lume, are peste 3,500 de membri, 90 de nationalitati si este intr-o continua expansiune la nivel international. In Romania, asociatia, a carei intreaga activitate se desfasoara pe baza de voluntariat, a luat nastere in 2011, si are in prezent peste 160 de membri activi in peste 20 de industrii. Este o asociatie dinamica cu 55% membre din companii in pozitii de management si 45% antreprenoare, in care transferul de bune practici si experiente personale este o preocupare permanenta. Printre obiectivele PWN Romania se regasesc dezvoltarea potentialului profesional al femeilor, promovarea acestora in pozitii de conducere si sustinerea antreprenoarelor si a aspirantelor catre antreprenoriat. Valorile PWN Romania sunt: curajul, respectul, cooperarea, excelenta profesionala si implicarea. Pilonii PWN Romania includ: mentorat, un program dedicat femeilor din conducerea companiilor (Women on Boards), un program de antreprenoriat si un program de workshopuri dedicate dezvoltarii personale si profesionale.
Mai multe informatii despre PWN Global si PWN Romania: www.pwnglobal.net & www.pwnromania.ro.
Despre Deloitte Romania si Europa Centrala si de Est
Deloitte furnizeaza servicii clientilor din sectorul public si privat in urmatoarele domenii profesionale – audit, taxe, consultanta, consultanta financiara – deservind numeroase industrii. Prin intermediul retelei sale globale de firme membre, care activeaza in peste 150 de tari, Deloitte pune la dispozitia clientilor sai resursele internationale precum si priceperea locala pentru a-i ajuta sa exceleze indiferent de locul in care acestia isi desfasoara activitatea. Obiectivul celor 200 000 de profesionisti din Deloitte Global este acela de a deveni un standard de excelenta.
In Romania, Practicile de Strategie si Operatiuni si Capital Uman au experienta practica vasta in optimizarea proceselor interne si externe, efectuarea de evaluari de resurse umane si asistenta cu punerea in aplicare a sistemelor informatice. Acest lucru ne permite sa oferim servicii foarte adaptate pentru clientii nostri si, de asemenea pentru a oferi suport extins in timpul fazei de implementare a proiectelor noastre.
Firma noastra locala este parte integranta din firma regionala Deloitte Central Europe. Deloitte Central Europe are peste 3,700 de angajati in 17 tari si ofera servicii companiilor pe plan local si international. Deloitte Central Europe este o organizatie regionala de entitati grupate sub denumirea Deloitte Central Europe Holdings Limited, firma membra a Deloitte Touche Tohmatsu Limited. Firma noastra locala ofera servicii unui numar semnificativ de firme, institutii publice, si companii de succes din tara. Deloitte in Romania are peste 500 de angajati in birourile sale din Bucuresti, Cluj si Timisoara.
Despre Orbis Hotel Group
Grupul hotelier Orbis este cel mai mare lant de hoteluri din Polonia si Europa Centrala. Orbis cuprinde mai mult de 100 hoteluri si este singurul licentiator pentru toate brandurle Accor in 16 tari: Bosnia si Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia si Slovenia. Grupul are in total aproximativ 19.000 camere. Hotelurile opereaza sub brandurile Sofitel, Pullman, M Gallery, Novotel, Mercure, ibis, ibis Styles si ibis budget. Aceste branduri, recunoscute in toata lumea, ofera servicii de calitate la diferite standarde, variind de la lux de 5 stele la hoteluri buget de 1 stea.
Investitorul strategic al Orbis este AccorHotels, operatorul hotelier lider la nivel global.
Despre AccorHotels
AccorHotels este un grup unit de pasiunea comuna pentru ospitalitate ce actioneaza conform promisiunii asumate de a face pe oricine sa se simta binevenit.
Peste 180,000 de femei si barbati in 3.700 de locatii AccorHotels sunt la dispozitia a mii de oaspeti in fiecare zi in 92 de tari.
Accor, operatorul hotelier mondial de top, ofera oaspetilor si partenerilor sai:
dubla expertiza, atat in calitate de operator hotelier si francizor (HotelServices), cat si in calitate de proprietar si investitor (HotelInvest),
un portofoliu vast de branduri recunoscute international, acoperind toate segmentele hoteliere: luxury-upscale prin marcile Sofitel, Pullman, MGallery, Grand Mercure, The Sebel, midscale prin Novotel, Suite Novotel, Mercure, Mama Shelter, Adagio si economy prin unitatile ibis, ibis Styles, ibis budget, adagio access and hotelF1,
piata digitala puternica si un program de loialitate performant, prin Le Club AccorHotels, aproape o jumatate de secol de angajament pentru responsabilitatea corporativa si solidaritate sociala, prin programul PLANET 21.
Actiunile Accor SA sunt listate pe bursa Euronext Paris (Cod ISIN: FR0000120404) si tranzactionate in Statele Unite ale Americii pe piata OTC (Cod: ACRFY).