Comisia europeana a publicat recent un raport care cuprinde cifre intermediare privind ponderea femeilor in consiliile de administratie ale societatilor cotate la bursa. Noile cifre arata o crestere, procentul femeilor cu functii in consiliile de administratie fiind in prezent de 15,8 %, fata de 13,7 % in ianuarie 2012. Acest procent se defalcheaza dupa cum urmeaza: 17 % in medie dintre membrii neexecutivi ai consiliilor de administratie (fata de 15 % in ianuarie 2012) si 10 % dintre membrii executivi ai consiliilor de administratie (fata de 8,9 %).
In toate tarile UE, cu exceptia a trei state membre (Bulgaria, Polonia si Irlanda), s-a inregistrat o crestere a ponderii femeilor in consiliile de administratie.
Noua cifra reprezinta o majorare de 2,2 puncte procentuale in comparatie cu octombrie 2011 si este cea mai importanta schimbare inregistrata pana in prezent de la un an la altul. Aceasta crestere intervine in urma propunerii adoptate de Comisia Europeana la 14 noiembrie 2012 privind prezenta femeilor in consiliile de administratie, si anume introducerea obiectivului de a numi femei in 40 % din functiile in cadrul consiliilor de administratie, pe baza meritului. Cresterea reflecta, de asemenea, impactul discutiilor la nivel inalt din UE cu privire la necesitatea unei legislatii care sa reglementeze numarul femeilor in consiliile de administratie.
In cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, dna vicepresedinte Viviane Reding a prezentat noile cifre in discursul pronuntat intr-o reuniune publica privind femeile in procesul de luare a deciziilor economice, alaturi de dna Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar International.
"Rezultatele o demonstreaza: presiunea exercitata de masurile de reglementare da roade. Intreprinderile incep in sfarsit sa inteleaga ca, daca doresc sa ramana competitive intr-o societate in curs de imbatranire, nu isi pot permite sa ignore talentul femeilor: 60 % din absolventii universitatilor sunt femei", a declarat dna vicepresedinte Viviane Reding, comisarul UE pentru justitie. "Exemplul unor tari ca Belgia, Franta si Italia, care au adoptat recent masuri legislative si unde progresele incep sa fie vizibile, arata clar ca o interventie limitata in timp in materie de reglementare poate fi un factor determinant. Legislatia la nivel european pe care am propus-o va asigura faptul ca se va face uz de talentul existent, ceea ce va promova in mod omogen echilibrul de gen in toate consiliile de administratie ale intreprinderilor pe intreg teritoriul pietei noastre interne."
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Legis Plus Legislatia Muncii
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Tarile care au adoptat acte legislative privind cotele raman vectorii schimbarii. Cresterile cele mai vizibile in termeni de puncte procentuale au fost inregistrate in Italia (o crestere de pana la 4,9 puncte procentuale, avand ca rezultat un procent de 11 %), care a adoptat recent o lege in materie de cote impunand societatilor cotate si intreprinderilor detinute de stat sa numeasca in consiliile de conducere si supraveghere 1/3 femei pana in 2015. Franta, care a introdus o lege in materie de cote in 2011, a devenit prima tara din UE in care, in toate societatile mari cotate la bursa, mai mult de o femeie ocupa o functie importanta in consiliile de administratie.
Femeile detin in prezent 25 % din functiile in cadrul consiliilor de administratie ale societatilor CAC 40 din Franta - o crestere de 2,8 puncte procentuale in doar 10 luni (ianuarie - octombrie 2012). Franta a instituit o cota de 40 % pana in 2017, aplicabila in cazul membrilor executivi si neexecutivi ai consiliilor de administratie din marile intreprinderi cotate si necotate (cu cel putin 500 de angajati si cu venituri de peste 50 de milioane EUR), cu un obiectiv intermediar de 20 % pana in 2014.
Intre timp, Bulgaria este singura tara in care s-a inregistrat o scadere semnificativa (cu 4 puncte procentuale), in timp ce in Polonia si Irlanda nu s-a produs nicio modificare a numarului de femei in consiliile de administratie, cifrele stagnand la 12 % si, respectiv, la 9 %.
Cifrele publicate sunt promitatoare, insa mai raman multe de facut. Intr-o patrime dintre cele mai mari societati din UE (25 %), nicio femeie nu ocupa o functie importanta in consiliile de administratie.
Comisia Europeana a publicat ultimul sau raport anual privind femeile in procesul de luare a deciziilor economice in luna martie 2012. Urmatorul raport complet va fi prezentat in aprilie 2013. Cifrele intermediare publicate astazi au fost colectate in octombrie 2012 si sunt comparate cu setul de date din ianuarie 2012. Date complete sunt accesibile online.
Context
La 14 noiembrie 2012, Comisia a adoptat un act legislativ care stabileste obiectivul minim ca 40 % din functiile neexecutive in consiliile de administratie ale societatilor cotate la bursa din Europa sa fie ocupate de membrii sexului subreprezentat pana in 2020 sau, pentru intreprinderile publice cotate, pana in 2018.
Principalele elemente ale proiectului de directiva:
*** In cazul in care, intr-o societate cotata din Europa, femeile nu ocupa 40 % din functiile consiliilor de supraveghere, noua legislatie le va impune societatilor respective sa introduca o noua procedura de selectie pentru membrii consiliului care acorda prioritate candidatelor calificate.
*** Actul legislativ pune un accent pronuntat pe calificare. Femeile nu vor obtine posturi in consiliile de administratie din simplul motiv ca apartin acestui sex. In acelasi timp, niciunei femei nu i se va refuza un astfel de post din acelasi motiv.
*** Directiva in cauza se aplica numai consiliilor de supraveghere sau directorilor neexecutivi ai societatilor cotate la bursa, avand in vedere importanta economica a acestora si marea lor vizibilitate. Intreprinderile mici si mijlocii sunt excluse din domeniul de aplicare al actului legislativ.
*** Fiecare stat membru al UE va trebui sa instituie sanctiuni corespunzatoare si disuasive pentru societatile care incalca directiva.
*** Directiva este o masura temporara, care va expira automat in 2028.
De asemenea, directiva cuprinde, ca masura complementara, o "cota flexibila": o obligatie ca societatile cotate la bursa sa isi fixeze tinte individuale de autoreglementare in ceea ce priveste reprezentarea ambelor sexe in randul directorilor executivi, care sa fie atinse pana in 2020 (sau 2018, in cazul intreprinderilor publice). Societatile vor trebui sa raporteze anual cu privire la progresele inregistrate.
Etapele urmatoare: Pentru a deveni act cu putere de lege, propunerea Comisiei trebuie acum adoptata de Parlamentul European si de statele membre ale UE in cadrul Consiliului. Parlamentul European i-a desemnat in calitate de coraportori (raportori pentru aviz) in ceea ce priveste propunerea pe Rodi Kratsa-Tsagaropoulou (Comisia pentru drepturile femeii) si Evelyn Regner (Comisia pentru afaceri juridice), deputati in Parlamentul European. Consiliul a organizat o prima discutie cu privire la propunerea respectiva in decembrie si se asteapta ca presedintia irlandeza a UE sa programeze o alta discutie cu ocazia reuniunii ministrilor pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale (Consiliul EPSCO - Ocuparea Fortei de Munca, Politica Sociala, Sanatate si Consumatori) din 20 iunie 2013. Intre timp, la 15 ianuarie, proiectul de directiva a trecut cu succes de verificarea respectarii principiului subsidiaritatii (cu un rezultat de 43:11) - moment in care parlamentele nationale (care dispun fiecare de doua voturi, respectiv 54 de voturi in total) se pronunta privind necesitatea de a aborda o problema la nivelul UE sau daca este mai bine ca aceasta sa fie abordata de statele membre.
Sursa: Comisia Europeana