Sondaj: Suntem pe ultimul loc in Europa in ce priveste munca de acasa

Isabela Alexe
Isabela Alexe
07 Februarie 2020
07 Februarie 2020
Isabela Alexe
Isabela Alexe
telemuncamunca de acasaliber profesionisti
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Daca la nivel international, telemunca sau munca de acasa nu mai reprezinta de foarte mult timp o noutate, Romania continua sa se afle la coada Europei cand vine vorba de acest sector. Tot pe ultimul loc la nivel european se afla si Bulgaria, cu o crestere infima in ultimii zece ani in ce priveste categoria de angajati care lucreaza uneori de acasa. 
 
Un sondaj recent Eurostat arata ca in ultimii zece ani nu a crescut semnificativ procentul celor care lucreaza de acasa in mod normal, fiind inregistrata o crestere de circa 3% la nivel european din 2008 si pana in 2018 in sectorul celor care uneori lucreaza de acasa.
 
Circa 5,2% din persoanele angajate in Uniunea Europeana, cu varsta intre 15 si 64 de ani, au lucrat in mod obisnuit de acasa in anul 2018, pe primul loc fiind Olanda, unde 14% dintre salariati lucreaza de acasa, urmata de Finlanda (13,3%), Luxemburg (11%) si Austria (10%), la polul opus situandu-se Romania si Bulgaria, cu 0,4% si, respectiv, 0,3% dintre angajati, citeaza Agerpres datele recente Eurostat. 
 
In tara noastra, doar un procent de 0,4% dintre salariati lucreaza in mod normal de acasa, iar ponderea celor care uneori lucreaza de acasa a crescut usor de la 0,2% in 2008 pana la 0,3% in 2018.
 
Conform aceleiasi surse, in Uniunea Europeana, ponderea salariatilor care lucreaza de acasa este mai mare in randul liber profesionistilor (18,5%) decat in randul angajatilor (3%). Aceasta tendinta se repeta in fiecare stat membru. Cea mai mare pondere se inregistreaza in Finlanda, unde 46,4% dintre liber profesionisti lucreaza de acasa, urmata de Olanda (44,5%) si Austria (43,6%).
 
Totodata, sondajul arata ca in 2018 ponderea femeilor care au lucrat de acasa a fost usor mai mare (5,5%) decat cea a barbatilor (5%). Situatia se repeta in majoritatea statelor membre UE, cele mai mari diferente fiind observate in Franta, unde 8,1% dintre femei lucreaza de acasa, comparativ cu 5,2% dintre barbati, Luxemburg (12,5% dintre femei si 9,8% dintre barbati) si Malta (7,4% dintre femei si 4,7% in cazul barbatilor).
 
In schimb, in opt state membre, situatia este inversa, ponderea barbatilor care lucreaza de acasa fiind mai mare decat cea a femeilor. Aceasta situatie este valabila in special in Olanda, unde 15,5% dintre barbati lucreaza de acasa comparativ cu 12,3% dintre femei, Danemarca (8,5% dintre barbati si 7% in cazul femeilor) si Irlanda (7,2% dintre barbati si 5,7% la femei), unde diferentele sunt cele mai mari.
 
Ponderea celor care lucreaza de acasa creste odata cu varsta. in Uniunea Europeana, doar 1,8% dintre cei cu varsta intre 15 si 24 de ani au lucrat in mod normal de acasa in 2018, comparativ cu 5% dintre cei cu varsta intre 25 si 49 de ani si 6,4% dintre cei cu varsta intre 50 si 64 de ani, transmite Agerpres.
 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]