Ce i-ar convinge pe romanii din diaspora sa lucreze din nou in Romania? Declaratiile presedintelui ANOFM

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
03 Februarie 2020
03 Februarie 2020
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
anofmdiasporaangajarelocuri de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Chiar daca cei mai multi cetateni romani care au in prezent un loc de munca in alta tara au avut ca motiv initial gasirea unui salariu mai mare, in acest moment, in opinia presedintelui Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), Emanuel Victor Picu, diaspora isi doreste mult mai mult pentru a reveni sa lucreze in tara. 
 
"Romanii se vor intoarce acasa nu numai pentru salariu. Oameni nu se intorc sa lucreze in Romania daca nu stiu exact la ce se intorc. In momentul acesta, ANOFM are inscrise locurile de munca pe site, exista o baza de date. Ideea este sa venim mai mult catre zona aceasta de consiliere si sa mergem pe zona de mediere dintre angajator si angajat, nu doar sa transmitem printr-un site anumite locuri de munca. Eu cred ca este foarte important ca aceste discutii care se vor face sa se faca in mod concret intre partenerii sociali, cu patronatele, cu marii angajatori, pentru ca romanii care se intorc in tara sa se intoarca pentru o perioada lung de timp si sa aiba o predictibilitate in ceea ce priveste locurile de munca in tara. Aici (in Romania, n.r.) vorbim si despre conditiile de trai, de conditiile sociale - sistemul de sanatate, sistemul de educatie. Foarte multi dintre cei care sunt plecati au copii care sunt deja incadrati in sistemul educational de acolo, intr-un sistem de sanatate foarte bine pus la punct", a declarat Picu, citat de Agerpres.
 
Acesta a precizat ca se discuta din nou pe tema atragerii romanilor din strainatate pentru a lucra in tara. Conform Agerpres, un raport al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), publicat la jumatatea anului trecut, arata ca trei sferturi (75%) din declinul populatiei Romaniei, intre anii 2000 si 2018 (de la 22,4 milioane la 19,5 milioane), a fost cauzat de emigrare, diaspora romaneasca fiind a cincea cea mai mare din lume.
 
Raportul Talent Abroad: A Review of Romanian Emigrants (Talent in strainatate: o recenzare a emigrantilor romani) arata ca in intervalul 2015-2016 un numar de 3,6 milioane de persoane nascute in Romania (17%) traiau in tarile OCDE, dintre care 54% erau femei.
 
De asemenea, acelasi raportat, citat de sura amintita anterior, precizeaza ca intre 2000-2001 si 2015-2016, numarul emigrantilor romani a crescut cu 2,3 milioane. Italia, cu aproape o treime din populatia emigrantilor romani (peste un milion), a fost tara gazda lider, urmata de Germania (680 000) si Spania (573 000).
 
Mai mult, referitor la numarul si locurile de emigrare, documentul detaliaza ca emigrantii din Romania au reprezentat cel de-al saselea cel mai mare grup de emigranti in tarile OCDE in 2015-2016 si cel mai mare grup de emigranti din regiunea vecina a Romaniei. intre 2000-2001 si 2015-2016, numarul acestora a crescut cu 2,3 milioane pana la 3,4 milioane. Cea mai mare parte a acestei cresteri (1,1 milioane de emigranti) a avut loc intre 2005-2006 si 2010-2011.
 
Potrivit raportuui, compozitia demografica a emigrantilor romani a evoluat: in timp ce ponderea femeilor a ramas stabila la 51%, un proces de intinerire poate fi observat in randul emigrantilor, peste 90% dintre ei avand varsta de munca.

NOUTATI din Legislatia muncii

Ati modificat Regulamentul Intern conform noutatilor legislative?


Hotararea Guvernului 970 a  MODIFICAT Regulamentul Intern!

Scapati ACUM de stresul intocmirii Regulamentului Intern!

In lucrarea Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz gasiti modificarile din lege si MODELELE Editabile!

Vezi AICI 10 modele gata redactate de Regulament Intern >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]