Prezenta la la cea de-a treia editie a Galei Women In Economy, organizata de Confederatia Nationala pentru Antreprenoriat Feminin – CONAF, Raluca Turcan, ministrul Muncii, a vorbit despre faptul ca inegalitatea de sanse si discriminarea sunt probleme importante in Romania, asa cum arata statisticile UE, chiar daca nu sunt percepute in tara noastra ca probleme presante.
"Faceti o treaba foarte buna intr-un domeniu deloc usor, domeniul de business, intr-o societate traditionalista. Iar, atunci cand vorbim despre egalitate de sanse, Romania este un loc al contrastelor cu realizari si cu decalaje surprinzand firesc o societate in curs de asezare. Pe de o parte, inegalitatea de sanse si discriminarea nu sunt percepute in Romania, din pacate, ca probleme presante. Femeile par a avea suficiente reprezentante puternice in toate domeniile, iar accesul la oportunitati pare destul de egal. Pe de alta parte, daca punem situatia sub o privire mai atenta, argumentele se nuanteaza, iar statisticile furnizate de institutiile europene sau de structuri private arata ca in realitate inegalitatile exista si sunt importante", a declarat ministrul, citat de Agerpres.
Totodata, ministrul a amintit ca, in 2020, Indexul Global Mastercard al femeilor antreprenor arata ca 27% dintre business-urile existente sunt detinute de femei. In acest top Romania ocupa locul 20 in clasamentul tarilor cu cel mai ridicat procent al afacerilor detinute de femei. In acelasi timp, in raportul egalitatii de gen din 2020 al Uniunii Europene, Romania este pe locul 26, mult sub media europeana.
"Deci, dincolo de statistici si metode de analiza a datelor, importanta este realitatea din societate si mai ales din economie, iar realitatea arata ca femeile au platit un cost al tranzitiei si al crizei Covid mult mai mare decat barbatii. Eurostat arata ca 84% dintre angajatii intre 15 si 64 de ani din serviciile cele mai afectate de Covid - Horeca, turism, ingrijirea copiilor, vanzari cu amanuntul - sunt femei. In Romania, in activitati din domeniul sanatatii umane, ponderea femeilor din prima linie era de 80% fata de 20% barbati", a declarat Raluc Turcan, potrivit aceleiasi surse.
De asemenea, potrivit Agerpres, Raluca Turcan a citat analiza PricewaterhouseCoopers de anul acesta care arata ca progresul inregistrat de femei pe piata muncii ar putea scadea la nivelul anului 2017 din cauza pandemiei.
"Indiferent de nivelul de dezvoltare economica sau localizare geografica a tarii, toate studiile converg catre aceeasi concluzie: ca femeile sunt mult mai vulnerabile la socurile provocate de criza. Si asta in principal din doua motive. Un prim motiv este, dupa cum am spus, supra-reprezentarea femeilor in sectoarele cel mai afectate. Un al doilea tine, insa, de adancirea disparitatilor de gen, generate de acces mai dificil la educatie, responsabilitati domestice disproportionate, marginalizare financiara si chiar capabilitati sau pregatire in domeniul digital mai reduse. Trebuie inteles ca diferenta de gen are consecinte economice si acestea sunt concrete si tocmai din acest motiv politicile publice trebuie sa regleze dezechilibrele pe care le identificam si le simtim cu totii", a precizat ministrul.
In opinia ministrului, sprijinul statului pentru mediul economic poate salva afaceri si poate contribui la o economie mai competitive, amintind si prima masura sustinuta si impusa in mandatul sau, respectiv majorarea stimulentului de insertie la 1.500 de lei pentru parintii care opteaza sa se intoarca mai devreme la munca intr-un interval de sase luni de la nasterea copilului.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Angajare studenti straini. Program inegalIntrebare: In cazul studentilor straini non UE care au contracte de munca cu timp partial (20 ore/saptamana) putem sa le facem program inegal? De exemplu, 2 zile sa lucreze cate 6 ore/zi, iar in alte 2 zile sa lucreze 4 ore/zi.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere salariati in vederea suspendarii activitati societatiiIntrebare: Micro, isi suspenda activitatea la onrc. Pot inchide contractele active (am doua contracte cu 4 h fiecare) cu art. 65 alin. (1)?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<