Inegalitatea de sanse si discriminarea, probleme importante in Romania. Declaratiile ministrului Muncii

inegalitate de sanseministrul muncii raluca turcanstimulent reinsertie
Inegalitatea de sanse si discriminarea, probleme importante in Romania. Declaratiile ministrului Muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Prezenta la la cea de-a treia editie a Galei Women In Economy, organizata de Confederatia Nationala pentru Antreprenoriat Feminin – CONAF, Raluca Turcan, ministrul Muncii, a vorbit despre faptul ca inegalitatea de sanse si discriminarea sunt probleme importante in Romania, asa cum arata statisticile UE, chiar daca nu sunt percepute in tara noastra ca probleme presante.
 
"Faceti o treaba foarte buna intr-un domeniu deloc usor, domeniul de business, intr-o societate traditionalista. Iar, atunci cand vorbim despre egalitate de sanse, Romania este un loc al contrastelor cu realizari si cu decalaje surprinzand firesc o societate in curs de asezare. Pe de o parte, inegalitatea de sanse si discriminarea nu sunt percepute in Romania, din pacate, ca probleme presante. Femeile par a avea suficiente reprezentante puternice in toate domeniile, iar accesul la oportunitati pare destul de egal. Pe de alta parte, daca punem situatia sub o privire mai atenta, argumentele se nuanteaza, iar statisticile furnizate de institutiile europene sau de structuri private arata ca in realitate inegalitatile exista si sunt importante", a declarat ministrul, citat de Agerpres. 
 
Totodata, ministrul a amintit ca, in 2020, Indexul Global Mastercard al femeilor antreprenor arata ca 27% dintre business-urile existente sunt detinute de femei. In acest top Romania ocupa locul 20 in clasamentul tarilor cu cel mai ridicat procent al afacerilor detinute de femei. In acelasi timp, in raportul egalitatii de gen din 2020 al Uniunii Europene, Romania este pe locul 26, mult sub media europeana.
 
"Deci, dincolo de statistici si metode de analiza a datelor, importanta este realitatea din societate si mai ales din economie, iar realitatea arata ca femeile au platit un cost al tranzitiei si al crizei Covid mult mai mare decat barbatii. Eurostat arata ca 84% dintre angajatii intre 15 si 64 de ani din serviciile cele mai afectate de Covid - Horeca, turism, ingrijirea copiilor, vanzari cu amanuntul - sunt femei. In Romania, in activitati din domeniul sanatatii umane, ponderea femeilor din prima linie era de 80% fata de 20% barbati", a declarat Raluc Turcan, potrivit aceleiasi surse. 
De asemenea, potrivit Agerpres, Raluca Turcan a citat analiza PricewaterhouseCoopers de anul acesta care arata ca progresul inregistrat de femei pe piata muncii ar putea scadea la nivelul anului 2017 din cauza pandemiei.
 
"Indiferent de nivelul de dezvoltare economica sau localizare geografica a tarii, toate studiile converg catre aceeasi concluzie: ca femeile sunt mult mai vulnerabile la socurile provocate de criza. Si asta in principal din doua motive. Un prim motiv este, dupa cum am spus, supra-reprezentarea femeilor in sectoarele cel mai afectate. Un al doilea tine, insa, de adancirea disparitatilor de gen, generate de acces mai dificil la educatie, responsabilitati domestice disproportionate, marginalizare financiara si chiar capabilitati sau pregatire in domeniul digital mai reduse. Trebuie inteles ca diferenta de gen are consecinte economice si acestea sunt concrete si tocmai din acest motiv politicile publice trebuie sa regleze dezechilibrele pe care le identificam si le simtim cu totii", a precizat ministrul. 
 
In opinia ministrului, sprijinul statului pentru mediul economic poate salva afaceri si poate contribui la o economie mai competitive, amintind si prima masura sustinuta si impusa in mandatul sau, respectiv majorarea stimulentului de insertie la 1.500 de lei pentru parintii care opteaza sa se intoarca mai devreme la munca intr-un interval de sase luni de la nasterea copilului.
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Atentie: La 1 septembrie 2024 intra in vigoare NOUA LEGE A PENSIILOR!


Descopera lucrarea Noua Lege a Pensiilor. Ghid practic - trateaza intr-o maniera completa
si 100% profesionista absolut toate aspectele pensionarii!

Afla:

- ce tipuri de pensie exista
- care sunt modalitatile si conditiile de pensionare
- ce acte trebuie sa contina dosarul de pensionare
- cum se calculeaza cuantumul pensiei
- cum inceteaza contractul individual de munca
- posibilitati de continuare a raporturilor de munca
- modalitati de cumulare a pensiei cu alte venituri etc.


...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inegalitate de sanseministrul muncii raluca turcanstimulent reinsertie

Data aparitiei: 20 Mai 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Inegalitatea de sanse si discriminarea, probleme importante in Romania. Declaratiile ministrului Muncii Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]