Protocol pentru cetatenii non-UE din Romania cu contract de munca incetat si care vor sa se reangajeze

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
06 August 2020
06 August 2020
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
anofmcontract de munca incetatprotocol inspectorat general imigrarireangajare
Protocol pentru cetatenii non-UE din Romania cu contract de munca incetat si care vor sa se reangajeze
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) a incheiat un protocol de cooperare cu Inspectoratul General pentru Imigrari (IGI), din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, in vederea sprijinirii cetatenilor non-UE cu sedere legala in Romania, carora le-au incetat contractele individuale de munca si doresc sa se reangajeze in Romania.
 
Documentul stabileste un set unitar de reguli si cerinte organizatorice pentru gestionarea eficienta a situatiei acestor persoane si creeaza posibilitatea agentiilor pentru ocuparea fortei de munca de a le contacta  pentru a le oferi servicii specializate in vederea incadrarii in munca.
 
"Dincolo de solutionarea multiplelor urgente din ultima vreme, am considerat ca este de datoria noastra sa gasim o solutie institutionala durabila si pentru lucratorii non-UE din Romania, pentru a le asigura acestor oameni, pe termen lung, o rezolvare daca le inceteaza contractul de munca initial, indiferent din ce motiv, si daca ei doresc sa continue sa munceasca in Romania. Asa cum am spus in repetate randuri, incurajam munca si desi intra in responsabilitatea IGI situatia acestor oameni, Ministerul Muncii a luat initiativa de a elabora si semna un protocol care sa aduca o solutie institutionala. Doar printr-o colaborare activa intre toate institutiile care pot sprijini cetatenii care doresc sa lucreze in Romania putem fructifica dorinta acestor oameni. Asta nu inseamna ca ei vor lua din sansele romanilor care doresc sa munceasca. Cand un angajator cauta forta de munca, prima oferta se face celor aflati in baza de date a AJOFM si doar in masura refuzului, se apeleaza la cetateni din afara spatiului comunitar", a declarat ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru.
 
IGI, prin structurile teritoriale, va transmite agentiilor pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, situatia nominala a strainilor care se afla pe teritoriul Romaniei, cu sedere legala, al caror contract individual de munca a incetat si pentru care IGI a primit informari de la angajatori.
 
In baza acestor informatii, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca va identifica cetatenii straini inregistrati in evidentele proprii, iar persoanele neinregistrate vor fi contactate de agentiile judetene pentru a beneficia de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, necesare reintegrarii lor in piata muncii.
 
In baza protocolului incheiat intre cele doua institutii, ANOFM va transmite structurilor teritoriale pentru imigrari situatia strainilor care s-au inregistrat in evidentele agentiilor teritoriale ca someri sau persoane in cautarea unui loc de munca, precum si rezultatul serviciilor oferite.
 
Sursa: Ministerul Muncii

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]