Un manager din Romania castiga de 10 ori mai mult decat un subaltern

Isabela Alexe
Isabela Alexe
14 Februarie 2020
14 Februarie 2020
Isabela Alexe
Isabela Alexe
manager salariusalariu manager 2020companii multinationale salarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
O diferenta salariala semnificativa se inregistreaza in Romania, cu precadere in cazul multinationalelor, atunci cand vorbim de manageri versus angajati. Chiar daca se poate considera o diferenta fireasca, in tari precum Germania, Elvetia sau Danemarca diferenta este de doar 1 la 3, astfel ca diferenta salariala este infinit mai mica decat in Romania. 
 
"Un manager castiga, sa spunem, nu stiu, 20.000 RON brutul, iar subalternul castiga 15.OOO RON brutul, cel senior. Daca ne referim acum la diferenta dintre ceea ce inseamna un entry-level si salariul unui director de top, diferenta este in continuare de 1 la 10. Se pastreaza in continuare printre tarile care au o diferenta cea mai mare intre salariile, sa spunem, muncitorilor si salariile directorilor", a declarat Alina Popescu, talent information solution leader, in cadrul companiei de HR Mercer, pentru Mediafax
 
Nivelul salarial pentru un manager ajunge insa aproape de cel al tarilor mai dezvoltate deoarece companiile multinationale considera cel putin Bucurestiul ca fiind aliniat altor capitale moderne.
 
"Salariile pe care le oferim pe piata din Romania pentru manageri si costul vietii, ma refer aici la cat trebuie sa platesti pentru chirie sau pentru un apartament, te ajuta sa ai mai multi bani, sa-ti ramana mai multi bani si sa ai de asemenea un trai decent. Pentru ca Bucurestiul, ca si oras, este destul de bine dezvoltat si deja aliniat cu capitalele din Europa Centrala", a explicat Alina Popescu. 
 
Argumentul care explica diferenta salariala ar fi, in opinia sursei amintite, deficitul de sefi din anii ‘90 cand multinationalele au inceput sa patrunda pe piata din Romania. Salariile platite initial pentru a gasi specialisti de top au fost mai mari decat in mod obisnuit, fapt care se reflecta si in prezent si care a dus la aceste diferente semnificative, un salariu pentru un manager de top incadrandu-se in Romania intre 5.000 si 15.000 euro net pe luna. 
 
"Romania este una din tarile din top in ceea ce priveste diferenta dintre salariul unui manager si un subaltern, sa spunem care doar ce-a patruns in organizatie. Pentru ca daca ne referim acum la un specialist senior, diferenta nu mai este atat de mare. Ceea ce-am constatat noi din ultimele analize salariale este ca salariul specialistilor care au experienta in organizatie, este din ce in ce mai aproape de ceea ce se ofera pentru manageri pe piata din Romania, mai ales daca vorbim de pozitii tehnice", explica Alina Popescu pentru Mediafax. 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]