O diferenta salariala semnificativa se inregistreaza in Romania, cu precadere in cazul multinationalelor, atunci cand vorbim de manageri versus angajati. Chiar daca se poate considera o diferenta fireasca, in tari precum Germania, Elvetia sau Danemarca diferenta este de doar 1 la 3, astfel ca diferenta salariala este infinit mai mica decat in Romania.
"Un manager castiga, sa spunem, nu stiu, 20.000 RON brutul, iar subalternul castiga 15.OOO RON brutul, cel senior. Daca ne referim acum la diferenta dintre ceea ce inseamna un entry-level si salariul unui director de top, diferenta este in continuare de 1 la 10. Se pastreaza in continuare printre tarile care au o diferenta cea mai mare intre salariile, sa spunem, muncitorilor si salariile directorilor", a declarat Alina Popescu, talent information solution leader, in cadrul companiei de HR Mercer, pentru
Mediafax.
Nivelul salarial pentru un manager ajunge insa aproape de cel al tarilor mai dezvoltate deoarece companiile multinationale considera cel putin Bucurestiul ca fiind aliniat altor capitale moderne.
"Salariile pe care le oferim pe piata din Romania pentru manageri si costul vietii, ma refer aici la cat trebuie sa platesti pentru chirie sau pentru un apartament, te ajuta sa ai mai multi bani, sa-ti ramana mai multi bani si sa ai de asemenea un trai decent. Pentru ca Bucurestiul, ca si oras, este destul de bine dezvoltat si deja aliniat cu capitalele din Europa Centrala", a explicat Alina Popescu.
Argumentul care explica diferenta salariala ar fi, in opinia sursei amintite, deficitul de sefi din anii ‘90 cand multinationalele au inceput sa patrunda pe piata din Romania. Salariile platite initial pentru a gasi specialisti de top au fost mai mari decat in mod obisnuit, fapt care se reflecta si in prezent si care a dus la aceste diferente semnificative, un salariu pentru un manager de top incadrandu-se in Romania intre 5.000 si 15.000 euro net pe luna.
"Romania este una din tarile din top in ceea ce priveste diferenta dintre salariul unui manager si un subaltern, sa spunem care doar ce-a patruns in organizatie. Pentru ca daca ne referim acum la un specialist senior, diferenta nu mai este atat de mare. Ceea ce-am constatat noi din ultimele analize salariale este ca salariul specialistilor care au experienta in organizatie, este din ce in ce mai aproape de ceea ce se ofera pentru manageri pe piata din Romania, mai ales daca vorbim de pozitii tehnice", explica Alina Popescu pentru Mediafax.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere pentru inaptitudine medicalaIntrebare: Daca un angajat nu este considerat apt dpdv medical de catre medicul de medicina muncii in urma controlului periodic, care sunt pasii de urmat? in baza carui art. din Codul muncii ii putem desface CIM-ul? Suntem obligati sa-i oferim alte posturi pentru care ar putea fi apt dpdv medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<