Vom stabili mai jos daca in Declaratia 112 pentru salariatele aflate in crestere copil se completeaza rubrica data plecarii cu data cand incepe concediul de crestere copil si data angajarii cu revenirea din concediu.
Nota: Salariatele mai primesc o diferenta de bani de la societate acordata conform CCM.
Conform Instructiunilor de completare a formularului 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate" aprobate prin OMFP 1045/2012, in Anexa 1.2 "Anexa asigurat" a formularului, caseta "Data angajare se completeaza numai pentru sistemul de asigurari sociale de sanatate si se inscrie data de la care asiguratii incep activitatea dependenta la un angajator, respectiv data de la care incepe relatia de dependenta dintre asigurat si institutia asimilata. Caseta "Data plecare" se completeaza numai pentru sistemul de asigurari sociale de sanatate si se inscrie data la care inceteaza activitatea asiguratului la un angajator, respectiv data la care inceteaza relatia de dependenta dintre asigurat si institutia asimilata angajatorului.
Caseta "Data angajare" si caseta "Data plecare", dupa caz, se completeaza de fiecare data cand se intocmeste declaratia.
In cazul concediului pentru cresterea copilului, nu inceteaza activitatea asiguratelor la angajator, ca atare nu ar trebui sa se completeze caseta "Data plecare" la intrarea acestora in concediu pentru crestere copil.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
40 Modele de Regulament Intern
Portal Codul Muncii
Cu toate acestea, completarea celor doua caseta reprezinta o chestiune controversata inca de la aparitia formularului 112.
Astfel, in cazul suspendarii CIM pentru efectuarea concediului pentru cresterea copilului (CCC) raspunsul oficial al reprezentantilor ANAF in "Colectia de Intrebari si Raspunsuri pe tema declaratiei unice D112" a fost ca se completeaza cele doua casete la intrarea in concediul pentru cresterea copilului si la incetarea acestuia, dat fiind faptul ca persoanele care se afla in concediu si indemnizatie crestere copil pana la implinirea varstei de 2 ani si in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani sau se afla in concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului cu handicap cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani sunt asigurate in sistemul asigurarilor sociale de sanatate cu plata contributiei din alte surse, contributia datorata se suporta de catre bugetul de stat iar aceste persoane sunt raportate in Formularul 112 de catre Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale.
Versiunea actuala a colectiei de intrebari si raspunsuri o puteti vizualiza aici.
Cu toate acestea, versiunea Formularului 112 valabila in perioada cuprinsa intre data de 01 ianuarie 2012 - 01 mai 2013 nu a mai permis inscrierea unei date anterioare perioadei de raportare in caseta "Data plecare".
Prin urmare, in aceasta perioada, in declaratiile depuse pe perioada concediului pentru cresterea copilului in caseta Data plecare nu s-a putut completa data incetare activitate (fiind in alta perioada de raportare).
Incepand cu data de 01 mai 2013 noua versiune a Formularului 112 permite completare casetei Data plecare cu o data anterioara lunii de raportare, astfel incat apreciem ca, in interpretarea data de ANAF, pentru persoanele salariate aflate in concediu pentru cresterea copilului, in declaratia unica D112, data incetare activitate se va completa de catre angajator, in toate declaratiile depuse pe perioada concediului pentru cresterea copilului, iar la reluarea activitatii se va declara data de inceput egala cu data reluarii activitatii.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcodulmuncii.ro