Documente justificative si obligatii ale angajatorilor privind coasiguratii

contributiiLegea 95/2006angajatorcoasiguratcontributiiformularul 112
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Potrivit dispozitiior art. 213 alin. (1) lit. b) din cuprinsul tezei a doua din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, beneficiaza de asigurare fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate. In concluzie, daca sotul, sotia sau parintii se afla in intretinerea unei persoane asigurate acestia au dreptul sa beneficieze de asigurare fara plata contributiei.

Documentele ce insotesc cererea salariatului pentru declararea persoanelor aflate in intretinerea sa sunt stabilite la art. 20 alin. (1) lit. d) din Norma metodologica privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv de asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS) aprobata prin OCNAS 617/2007, astfel:
- documente care sa ateste casatoria cu persoana asigurata;
- declaratie pe propria raspundere a sotiei din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri proprii;
- declaratie pe propria raspundere a salariatului prin care acesta declara ca are in intretinere persoana respectiva;
Pe baza acestor documente angajatorul va declara coasiguratii salariatilor sai in declaratia 112. Documentele necesare pentru obtinerea calitatii de coasigurat pentru ca acesta sa poata beneficia de asigurare fara plata contributiei in calitate de coasigurat al salariatului nu se depun la casa de asigurari de sanatate.

Potrivit art. 22 alin. (1) din Norma metodologica privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv de asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate FNUASS, persoanele care au calitatea de salariat, precum si coasiguratii acestora vor putea face dovada calitatii de asigurat pe baza adeverintei prevazute la art. 20 alin. (1) sau cu adeverinta eliberata de angajatori, al carei model este prevazut in anexa nr. 1 indice 1. Adeverinta eliberata de catre angajator este valabila timp de 3 luni de la data emiterii. Legea stabileste astfel ca salariatii si coasiguratii acestora pot face dovada calitatii de asigurat fie cu adeverinta eliberata de CAS, fie pe baza unei adeverinte eliberate de angajator.
 
Angajatorul are obligatia de a elibera adeverinta la solicitarea salariatului, chiar daca textul de lege stabileste ca dovada poate fi facuta si cu adeverinta eliberata de CAS. Prin adeverinta al carei model este stabilit in anexa 1 indice 1 a normelor amintite, angajatorul certifica calitatea de salariat retinerea si virarea CASS si mentioneaza numele, prenumele si codul numeric personal al coasiguratilor acestuia.
Astfel ca angajatorul nu elibereaza adeverinta coasiguratilor salariatului, persoane cu care nu se afla intr- o relatie contractuala. Aceasta  adeverinta este eliberata salariatului, in baza ei fiind certificata calitatea acestuia de salariat, retinerea si virarea CASS si mentionand coasiguratii sai.

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contributiiLegea 95/2006angajatorcoasiguratcontributiiformularul 112

Data aparitiei: 29 Mai 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Documente justificative si obligatii ale angajatorilor privind coasiguratii Nota: 3.75 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]