"Pentru salariatele insarcinate se calculeaza zile de concediu de odihna pentru perioada cand acestea sunt in concediu de maternitate? Pentru 126 de zile de concediu de maternitate, li se cuvin 7 zile de CO? Daca concediul de odihna calculat pentru perioada cat au fost in concediu de maternitate nu a fost efectuat inainte de a intra in cel de crestere copil de 2 ani, salariata mai are dreptul ca atunci cand revine la munca sa efectueaza aceste zile de CO"
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 145 alin. (4) din Codul muncii, la stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de
risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata.
In situatia in care incapacitatea temporara de munca sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru ingrijirea copilului bolnav a survenit in timpul efectuarii concediului de odihna anual, acesta se intrerupe, urmând ca salariatul sa efectueze restul zilelor de concediu dupa ce a incetat situatia de incapacitate temporara de munca, de maternitate, de risc maternal ori cea de ingrijire a copilului bolnav, iar când nu este posibil urmeaza ca zilele neefectuate sa fie reprogramate.
Ori salariata din concediu de maternitate a intrat in concediu crestere copil.
Atat pe durata concediului de maternitate cat si pe durata concediului pentru crestere copil contractual de munca se suspenda.
Conform art. 49 alin. (6) din Codul muncii, pe durata suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
Asadar, pe durata suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu executarea contractului individual de munca.
Pe cale de consecinta, la reluarea activitatii toate zilele de concediu de odihna neefectuate vor fi reprogramate.
Dreptul la concediul de odihna este un drept garantat (art. 144 din Codul muncii) si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
Fiind un drept garantat de lege salariatii nu pot renunta la un astfel de drept.
Chiar daca, sa presupunem ca angajatorul ar incheia un acord cu salariatii prin care ar stabili ca dreptul la concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de x ani de la data nasterii dreptului duce la pierderea acestuia, o astfel de clauza ar fi lovita de nulitate conform art. 38 din Codul muncii.
Art. 38. - Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.
In concluzie, la revenirea din concediu crestere copil, sau la incetarea suspendarii CIM, salariata va putea beneficia de concediul de odihna cuvenit deoarece pe durata suspendarii CIM se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
Cu privire la numarul zilelor de concediu de odihna pentru a efectua un calcul avem nevoie sa cunoastem numarul anual al zilelor de concediu de odihna.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<