Va reamintim ca, potrivit legii si Instructiunilor de completare a declaratiei 112:
2. Rectificarea declaratiei
Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate poate fi corectata de contribuabili din proprie initiativa, prin depunerea unei declaratii rectificative.
Dar cum se va proceda in situatia in care angajatorul a omis plata catre pilonul 2 de pensii? Cum poate fi corectata o astfel de eroare? Prin intermediul unui studiu de caz relevant din PortalCodulMuncii, specialistii ne explica:
"Avem o situatie cu un angajat scutit de impozit, care a optat pentru plata pilon 2 de anul trecut, noiembrie 2023, dar acesta optiune a fost omisa de catre angajator la calculul in sine al salariului si implicit contributiile lui la pilon 2 nu s-au virat. Constatarea erorii s-a facut acum, in noiembrie 2024. Ne puteti explica ce modalitate de corectie a acestei situatii s-ar putea aplica in acest caz? Mentionez ca salariatul are cererea semnata si datata din noiembrie 2023, asadar la capitolul documente exista justificarea datei la care a fost facuta cererea."
Raspunsul specialistilor:
In situatia in care salariatul a depus otiunea pentru pilonul 2, angajatorului ii revenea obligatia sa retina CAS in cota de 20,25% si sa declare contributia in declaratia 112,
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Legis Plus Legislatia Muncii
Conform Instructiunilor de completare a declaratiei 112:
2. Rectificarea declaratiei
Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate poate fi corectata de contribuabili din proprie initiativa, prin depunerea unei declaratii rectificative.
2.2. Declaratia rectificativa se utilizeaza pentru:
- corectarea impozitului pe venit, precum si a contributiilor sociale datorate de angajatori si entitati asimilate angajatorilor si retinute de catre acestia de la asigurati;
- modificarea unor elemente de identificare a asiguratului;
- modificarea unor date pe baza carora se determina stagiile de cotizare si/sau punctajul asiguratului in sistemul public de pensii si/sau stagiile de cotizare realizate in sistemul asigurarilor pentru somaj si/sau cuantumul indemnizatiei de somaj care se calculeaza in conformitate cu dispozitiile legale, stagiile de cotizare realizate in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru concedii si indemnizatii si/sau cuantumul indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate, inclusiv pentru situatia cand a fost omisa completarea unui/unor asigurat/asigurati sau in cazul in care asiguratul/asiguratii a/au fost inregistrat/inregistrati fara temei si este necesara anularea respectivei inregistrari;
- modificarea unor date privind persoanele asigurate care au beneficiat de certificate de concediu medical in luna/perioada de raportare, precum si a informatiilor referitoare la certificatele de concediu medical; - corectarea altor informatii prevazute de formular.
2.3. Declaratia rectificativa se intocmeste pe acelasi model de formular ca si declaratia care se corecteaza, bifandu-se cu X casuta aflata pe prima pagina a formularului.
2.4. Declaratia rectificativa se completeaza integral, inscriindu-se toate datele si informatiile prevazute de formular, inclusiv cele care nu difera fata de declaratia initiala
a) Caseta „Declaratie rectificativa”Lse bifeaza cu X in situatia in care rectificarea declaratiei se realizeaza pentru corectarea unor erori de completare ale angajatorului sau entitatii asimilate angajatorului precum si in situatia in care este necesara actualizarea declaratiei ca urmare a implementarii unor modificari/completari ale prevederilor legislative incidente.
Procedura de pensionare care se aplica de la 1 septembrie 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor?
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2024 – Noua lege a pensiilor. Ghid practic, detalii AICI >>>
Astfel, singura solutie in situatia expusa este rectificarea statului de salarii si a declaratiei 112.
Un raspuns oferit in noiembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.