Obligatiile angajatorului la revenirea salariatei din CCC

Ioana Pavel
Ioana Pavel
13 August 2024
13 August 2024
Ioana Pavel
Ioana Pavel
obligatii revenire salariata cccrevenire salariata ccc
Obligatiile angajatorului la revenirea salariatei din CCC
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 

"Am o angajata Y care revine din concediu crestere copil iar sarcinile postului ei sunt acum realizate de o alata angajata Z si practic angajatei Y angajatorul nu mai are ce sa-i dea de lucru. Angajata Y este incadrata ca 132448 - MANAGER ACHIZITII, iar angajata Z este incadrata ca 331302 - CONTABIL. In societate nu mai sunt alte persoane care sa aiba aceste incadrari. Imi spuneti, va rog, daca este posibil sa concedieze salariata Y? Daca nu, va rog sa-mi spuneti de ce iar daca da, va rog sa-mi spuneti care este procedura legala."

Raspunsul specialistului: 

Salariata care revine din concediu crestere copil va ocupa aceeasi functie detinuta la suspendarea contractului individual de munca.
Conform art. 25 alin. (4^1) si (4^2) din OUG 111/2010, la incetarea concediului pentru cresterea copilului, persoanei indreptatite i se aplica prevederile art. 10 alin. (8) din Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiind de conditii care nu ii sunt mai putin favorabile, precum si de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul daca nu ar fi efectuat concediul.

GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aici aflati raspunsul dorit, detalii AICI >>>

Drepturile in legatura cu locul de munca dobandite de persoana indreptatita la data aprobarii concediului pentru cresterea copilului sau care sunt in curs de a fi dobandite la data la care incepe concediul se mentin pe toata durata concediului si se aplica si dupa incetarea acestuia, in conditiile prevazute de legislatia in baza careia aceste drepturi au fost acordate, de contractul colectiv de munca sau contractul individual de munca.

Astfel, la revenirea salariatei din concediu crestere copil, aceasta va beneficia de drepturile dobandite la data aprobarii concediului pentru cresterea copilului precum si de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul daca nu ar fi efectuat concediul.

Totodata, conform art. 49 alin. (6) din Codul muncii, in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

Astfel, pe durata suspendarii contractului individual de munca pentru concediu crestere copil se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca. Asa incat salariata revine pe functia detinuta la data suspendarii CIM pentru concediu crestere copil.

Pe durata cat a fost suspendat contractul de munca al salariatei Y, angajatorul ar fi putut angaja o alta persoana numai pe durata determinata pana la revenirea titularului pe post.

Conform art. 84 alin. (2) din Codul muncii:

(2) In cazul in care contractul individual de munca pe durata determinata este incheiat pentru a inlocui un salariat al carui contract individual de munca este suspendat, durata contractului va expira la momentul incetarii motivelor ce au determinat suspendarea contractului individual de munca al salariatului titular.

De asemenea, conform art. 25 alin. (5) din OUG 111/2010, este interzis angajatorului sa restrictioneze accesul salariatei/salariatului la acordarea stimulentului de insertie.

In concluzie, o decizie de concediere la revenirea salariatei din concediu crestere copil poate fi atacata in instanta cu succes avand in vedere ca persoanele care revin din concediu crestere copil sunt protejate de lege pana la implinirea copilului a varstei de 3 ani, respectiv 4 ani in cazul copilului cu handicap.
 
Un raspuns oferit in august 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.



 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]