Contract de drepturi de autor 2023. Declarare, impozit si contributii sociale

Contract drepturi de autor Inregistrare drepturi de autor Impoz?it drepturi de autor
Contract de drepturi de autor 2023. Declarare, impozit si contributii sociale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contractul de drepturi de autor se incheie si se supune regulilor stabilite prin Legea 8/1996. Astfel, potrivit dispozitiilor art. 7 din Legea 8/1996, constituie obiect al dreptului de autor operele originale de creatie intelectuala in domeniul literar, artistic sau stiintific, oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor, cum sunt:
 

Lege drepturi de autor -  Legea 8/1996 prevederi
 

a) scrierile literare si publicistice, conferintele, predicile, pledoariile, prelegerile si orice alte opere scrise sau orale, precum si programele pentru calculator;
 
Declaratia Unica pe 2023! Iata ce greseli trebuie sa evitati pentru ca ANAF sa nu va recalculeze impozite si contributii impovaratoare, detalii AICI >>>
b) operele stiintifice, scrise sau orale, cum ar fi: comunicarile, studiile, cursurile universitare, manualele scolare, proiectele si documentatiile stiintifice;
 
c) compozitiile muzicale cu sau fara text;
 
d) operele dramatice, dramatico-muzicale, operele coregrafice si pantomimele;
 
e) operele cinematografice, precum si orice alte opere audiovizuale;
 
f) operele fotografice, precum si orice alte opere exprimate printr-un procedeu analog fotografiei;
 
g) operele de arta grafica sau plastica, cum ar fi: operele de sculptura, pictura, gravura, litografie, arta monumentala, scenografie, tapiserie, ceramica, plastica sticlei si a metalului, desene, design, precum si alte opere de arta aplicata produselor destinate unei utilizari practice;
h) operele de arhitectura, inclusiv plansele, machetele si lucrarile grafice ce formeaza proiectele de arhitectura;
i) lucrarile plastice, hartile si desenele din domeniul topografiei, geografiei si stiintei in general.


Contract drepturi de autor
 

Fara a prejudicia drepturile autorilor operei originale, constituie, de asemenea, obiect al dreptului de autor operele derivate care au fost create plecand de la una sau mai multe opere preexistente, si anume:
 
a) traducerile, adaptarile, adnotarile, lucrarile documentare, aranjamentele muzicale si orice alte transformari ale unei opere literare, artistice sau stiintifice care reprezinta o munca intelectuala de creatie;
 
b) culegerile de opere literare, artistice sau stiintifice, cum ar fi: enciclopediile si antologiile, colectiile sau compilatiile de materiale sau date, protejate ori nu, inclusiv bazele de date, care, prin alegerea sau dispunerea materialului, constituie creatii intelectuale.

GHIDUL Declaratia Unica pe 2023! Cand si unde trebuie depusa Declaratia unica?
 
Cazuri in care este posibila rectificarea informatiilor
 
Cum se impoziteaza drepturile de autor, detalii AICI >>
In ceea ce priveste drepturile conexe, sunt recunoscuti si protejati, ca titulari de drepturi conexe dreptului de autor, artistii interpreti sau executanti, pentru propriile interpretari ori executii, producatorii de inregistrari sonore si producatorii de inregistrari audiovizuale, pentru propriile inregistrari, si organismele de radiodifuziune si de televiziune, pentru propriile emisiuni si servicii de programe.
 
In sensul prezentei legi, prin artisti interpreti sau executanti se intelege: actorii, cantaretii, muzicienii, dansatorii si alte persoane care prezinta, canta, danseaza, recita, declama, joaca, interpreteaza, regizeaza, dirijeaza ori executa in orice alta modalitate o opera literara sau artistica, un spectacol de orice fel, inclusiv folcloric, de varietati, de circ ori de marionete.
Asadar, in masura in care obiectul contractelor de drepturi de autor se circumscriu prevederilor legale mentionate, apreciem ca acestea pot fi considerate valabile.
 
Atragem totusi atentia ca in lipsa obtinerii unui produs intelectual final care sa poata fi subsumat drepturilor de autor sau drepturilor conexe, simpla prestare a unei activitati de tehnoredactare nu echivaleaza cu producerea unui act de creatie in sensul Legii 8/1996.
 

Inregistrare drepturi de autor
 

Contractul privind drepturile de proprietate intelectuala se inregistreaza la ANAF numai prima data cand se obtin astfel de drepturi prin completarea declaratiei 020. Declaratia 020 - se completeaza si se depune de catre persoanele fizice romane si straine, care detin cod numeric personal, altele decat persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, in termen de 30 de zile de la data obtinerii primului venit precum si in termen de 15 zile de la data modificarii ulterioare a datelor declarate initial.
 

Impozit drepturi de autor


In ceea ce priveste impozitul pentru drepturi de autor si contributiile sociale, salariatii si pensionarii care obtin si venituri din drepturi de autor datoreaza numai impozitul de 10%.
 
Veniturile din drepturi de autor se impun prin retinere la sursa de catre platitorii de venit, impozitul fiind impozit final.
 
Venitul net din drepturile de proprietate intelectuala, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, se determina de catre platitorii venitului, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut.
 
Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net (venit brut – cheltuiala forfetara de 40%) si se retine la sursa, de catre platitori la momentul platii veniturilor (baza legala : art. 72 alin. (2) din Codul fiscal).
 
Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final, se declara de platitor in formularul 112 Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

GHIDUL Declaratia Unica pe 2023! Cand si unde trebuie depusa Declaratia unica?
 
Cazuri in care este posibila rectificarea informatiilor
 
Cum se impoziteaza drepturile de autor, detalii AICI >>
 
 
Conform art. 148 alin. (1) din Codul fiscal, persoanele fizice care realizeaza numai venituri din drepturi de proprietate intelectuala vor fi obligate la plata contributiei de asigurari sociale daca venitul net estimat a se realiza in anul respectiv, ramas dupa scaderea din venitul brut a cheltuielilor deductibile (cheltuielile deductibile sunt 40% din venitul brut) este in valoare cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara. Salariul de baza minim brut in functie de care se calculeaza plafonul este cel in vigoare la data depunerii declaratiei unice.
Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara se efectueaza prin cumularea veniturilor nete din drepturi de proprietate intelectuala care se estimeaza a se realiza in anul curent.
 
Impozitul se retine, se vireaza si declara de platitorul venitului.
 
Persoana fizica are obligatia de plata a contributiei de asigurari sociale in cota de 25% daca venitul brut estimat a se realiza in anul curent este in valoare cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara (art. 148 alin. (2) din Codul fiscal).
Daca persoana fizica estimeaza venituri sub nivelul de 12 salarii de baza minime brute pe tara, plata contributiei de asigurari sociale este optionala.
La stabilirea acestei limite se iau in calcul toate veniturile din drepturi de autor realizate de persoana fizica inclusiv in baza altor contracte de drepturi de autor.
 
Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale o reprezinta venitul ales de persoana fizica care nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice. Chiar daca venitul net anual este, spre exemplu, de 60.000 lei, contributia la sistemul de asigurari sociale anuala in cota de 25% se calculeaza la salariul de baza minim brut pe tara: 25% x salariul minim brut lei (art. 148 alin. (4) Cod fiscal).

Inregistrare contract drepturi de autor ANAF
 

Conform art. 170 alin. (2) din Codul fiscal, incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120 se efectueaza prin cumularea veniturilor prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) -h), dupa cum urmeaza:
 
a) venitul net/brut sau norma de venit din activitati independente, stabilite potrivit art. 68, 681 si 69, dupa caz;
b) venitul net din drepturi de proprietate intelectuala, stabilit dupa acordarea cotei de cheltuieli forfetare prevazute la art. 72 si 721, precum si venitul net din drepturi de proprietate intelectuala determinat potrivit prevederilor art. 73;
c) venitul net distribuit din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit prevederilor titlului II, titlului III sau Legii nr. 170/2016, determinat potrivit prevederilor art. 125 alin. (8) si (9);
 
d) venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, stabilite potrivit art. 84-87;
e) venitul si/sau castigul din investitii, stabilit conform art. 94-97. In cazul veniturilor din dividende si din dobanzi se iau in calcul sumele incasate;
 
f) venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, stabilite potrivit art. 104-106;
g) venitul brut si/sau venitul impozabil din alte surse, stabilit potrivit art. 114-116.


Am identificat 20 de situatii in care dvs., ca persoana fizica, puteti obtine venituri, altele decat cele din salariu, si va prezentam in detaliu obligatiile pe care le aveti fata de ANAF pentru fiecare dintre aceste venituri: cum trebuie ele declarate, cum se calculeaza impozitul si contributiile datorate, ce riscuri fiscale apar, cum se sanctioneaza neregulile.
 

Venituri din contractul de drepturi de autor
 

Astfel, in cazul contributiei la sistemul de sanatate se iau in calcul la stabilirea plafonului de 12 salarii minime nu doar veniturile din contractul de drepturi de autor ci si orice alte venituri din cele mai sus enumerate pe care le realizeaza persoana fizica.
 
Prin urmare, daca persoana in cauza estimeaza venituri din contractul de drepturi de autor si/sau orice alt tip de venit din cele mai sus enumerate care cumulate sunt in cuantum de cel putin 12 salarii minime brute tare, datoreaza contributia la sistemul de sanatate.
 
Contributia la sistemul de sanatate anuala in cota de 10%, se calculeaza la baza de calcul  - echivalentul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120 din Codul Fiscal - chiar daca venitul net anual este mai mare (art. 174 alin. (2) Cod fiscal)

 
(modificare introdusa de ORDONANTA DE URGENTA nr. 18 din 15 martie 2018, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 260 din 23 martie 2018)
 
Daca veniturile din drepturi de autor estimate de la firma sunt cel putin in suma de cel putin 12 salarii minime brute/an, se mentioneaza in contractul de drepturi de autor ca firma are calitatea de platitor de contributii sociale situatie in care firma declara contributiile sociale in formularul 112 alaturi de impozitul pe venit.

Informatii detaliate, recomandari si studii de caz gasiti in lucrarea Declaratia unica 2023! Comandati chiar acum >>> 
 
Daca persoana fizica estimeaza venituri cel putin in suma de cel putin 12 salarii minime brute/an dar veniturile estimate de la firma sunt sub acest nivel (diferenta o realizeaza la alt platitor), acesta declara contributiile sociale in declaratia unica.
 
Persoana fizica nu datoreaza contributii sociale pentru veniturile din drepturi de autor daca:
 
- realizeaza venituri din pensii;
- realizeaza venituri din salarii;
- veniturile sunt sub plafoanele mai sus mentionate.
 
 
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 
 

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Contract drepturi de autor Inregistrare drepturi de autor Impoz?it drepturi de autor

Data aparitiei: 31 Martie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Contract de drepturi de autor 2023. Declarare, impozit si contributii sociale Nota: 4.5 din 5 - 10 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


    Descarca GRATUIT
    “Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

    exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
    Rentrop ∧ Straton

     

     

    Atentie la Controalele ITM!

    Descarcati gratuit Raportul Special

    "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
    Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


     

     

     
     
     



     
    Atentie la Controalele ITM!
    Descarcati gratuit Raportul Special

    "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
    [x]